Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Икономистите от следващото поколение трябва да се променят

Професията е нужно да включи етиката и да актуализира допусканията си, за да посрещне най-големите предизвикателства пред обществото

Икономистите от следващото поколение трябва да се променят

Снимка: Bloomberg

Икономистите имат влиятелен глас в дебатите за обществото и политиката, а с това влияние идва и отговорността. Ролята на икономиката при формирането на политиките зависи от официалната и неформалната роля, която икономистите имат при даването на съвети на правителствата и бизнеса. Това дава икономически идеи и изследователска сила на обществото. И въпреки всичките си силни страни, икономиката не успява да отговори на нуждите на нашето време, пише за Financial Times Даян Койл, професор по публична политика в Кеймбриджкия университет. 

Още по темата
Консултативният статут на професията води началото си от Втората световна война, включително разработването на концепции и мерки (като БВП), които се използват и до днес. Правителствената икономическа служба на Обединеното кралство е основана през 1964 г. и сега има около 2000 членове. Други икономисти работят в регулаторните органи, местните власти, бизнеса и аналитичните центрове.

Много икономисти се възприемат като инженери, водопроводчици (по описанието на Нобеловия лауреат Естер Дюфло) или зъболекари (по известния цитат на Кейнс). Тези метафори намекват за значението на икономиката като приложна статистика при анализиране на контекст, като например как да се повишат данъците най-ефективно, или къде инвестициите в инфраструктура ще повишат най-много производителността, или кои университетски степени имат най-висока социална и частна възвръщаемост на изразходваните пари. Този вид анализ е мощен, може да бъде изключително щателен и има важен принос към дебатите за политики.

Съществуват обаче два ключови недостатъка, които трябва да бъдат коригирани, за да може икономиката да остане на нивото на най-големите предизвикателства, пред които е изправено обществото днес, от изменението на климата и срива на биоразнообразието до прекомерната власт на големите корпорации.

Единият недостатък е липсата на етика. Не че икономистите са по-малко етични от която и да е друга професия. По-скоро мнозина гледат на ценностите и етиката на решенията като отделни от „положителния“ икономически анализ. Разбира се, желанието за максимална обективност и основаване на анализа на данни и строги статистически техники е добре дошло. Но е заблуда да мислим, че ценностите, които преценките включват, могат да бъдат делегирани на други - да речем избрани политици - или да вярваме, че икономическият анализатор може да се изолира от обществото, което анализира.

Съществува имплицитна морална рамка в основата на икономическия анализ на това коя политика ще даде по-добър резултат. Дали един данък е по-ефективен от друг? Зависи какво е определението за „ефективност“. Но „икономиката на благосъстоянието“, клонът, който се занимава с въпроси като тези, сега почти не се преподава. Точно както изкуственият интелект има етичен момент, икономиката също се нуждае от такъв. Инженерното общество по своята същност е натоварено с ценности, а икономистите са част от обществото, дори и да не са много представителни за него.

Вторият недостатък е неуспехът на икономистите да актуализират своите допускания, базови модели и начини на работа, за да отразят днешната икономика. Например цифровите технологии са широко разпространени в ежедневието и работата, но все още са до голяма степен невидими в икономическата статистика, като дори изостават от инициативите за включване на природата в икономическото измерване.

Представата, че хората са индивидуални максимизатори, с фиксирани предпочитания без влияние от другите, винаги е била неправилна, но е напълно абсурдна в епохата на социалните медии, водени от рекламните приходи. Бенчмаркът трябва да се обърне, за да отразява взаимодействията. Това започва да се случва, с нарастващ интерес към еволюционната икономика, икономическите наративи и агентното моделиране, но те не са масови, като са извън учебниците. Икономиката трябва да спре да бъде насочена навътре и да заработи с (реални) инженери, климатолози, компютърни учени или еколози с цел интегриран анализ на обществените предизвикателства.

Много икономисти ще посочат, че се правят добри изследвания. Младите изследователи се насочват към области като икономика на околната среда или дигитални пазари. Но новите подходи не са интернализирани в цялата професия и са далеч от общите политически дебати. При обсъждането на паричната политика и перспективите за инфлацията, например, самоизпълняващите се и наративните аспекти рядко присъстват на видно място, докато всички ние ежедневно сме изненадвани от новини за неочаквани тесни места в икономиката. Няма данни за анализ на тези събития, тъй като икономистите не са мислили за пазарите като за екосистеми, уязвими на срив, и поради това не са приоритизирали събирането на данните, необходими за тяхното разбиране.

Икономическата наука се променя и аз съм оптимист, че следващото поколение ще гарантира, че икономистите ще продължат да заслужават своето влияние. Но предизвикателствата, пред които сме изправени, са огромни и спешни, така че колкото по-скоро се случи тази промяна, толкова по-добре.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
khao до: Karo
преди 1 месец
Няма профилна снимка
макс още няколко поколения... както виждаш хамстера в клетка не ражда и не се размножава, а без нови хамстери колелото спира да се върти!
0
 
2
 
5
Karo до: Repoman
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не знам колко време може да продължи живота по този начин, знам само че сегашният начин на живот е крайно нестабилен. Навремето хората са живели като ловци-събирачи много дълго време. След това като земеделни 10-15к години. Сега като пролетарии, работници, специалисти да речем около 200г. Ако се замислите, промяната в сроковете е експоненциална. Но и да не беше, земята просто няма ресурси за толкова огромно население, което също се увеличава експоненциално.
0
 
4
 
4
Repoman до: Karo
преди 1 месец
Съгласен, животът не е само пари. Повечето беди обаче на този свят идват от неговото пренаселване. Човекът е социално създание, но и социализирането си има граници. Както каза, едно е живота в кутийка в някой голям град, където да си един хамстер опънат да върти колелото безспир, а друго е да си на село, да имаш спокойствието и живота ти да си е твой. Но света се презасели, вече даже и по селата взе да става тегаво. Отделно, съвременната икономика все повече кара хората сами да избират градовете, като дори не се замислят какво получават и какво губят. Нещо не е наред в цялата работа и едва ли така ще може да се живее още дълго време.
0
 
6
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Проблемът не е в богатството. Богатството и парите са само един от факторите на средата на живота. Хората в наши дни мислят само за пари и работа, а това не е живот, а живота е само един. От какво да са доволни, 40г. бачкане и после на гробищата? Не това е живота, който хората са живяли допреди век. Тогава масово са се изхранвали със селско стопанство, т.е. работят на нивата лятото, а зимата си седят по домовете, имат време за себе си и семейството си. А сега работиш като роб 40г., плаща ти се, но живота си заминава и на 65г. и да ги доживееш вече си за гробищата. А вторият важен фактор е липсата на справедливост, нали знаете, че справесливостта е нещото което обединява всички религии и философии? Справедливостта е в основата на всичките неща, защото е нещо което е очевидно за всички и е добро за всички. А сега с инфлацията хората все повече усещат колко много несправедливост има в икономиката.
0
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те и сега са етични ако ги питаш. Статията е безполезна понеже очакванията за етика на хората са толкова различни, че да покриеш всичките означава да не покриеш нито едно просто защото започват да си противоречат. Живеем в свят по-богат от всякога но усещам че хората са по-недоволни от всякога в същото време. Интернет ги кара да си мислят че са експерти по всичко и говорят без да слушат никого, а това е невъзможен за решаване проблем. Може би някой кадърен автор на Инвестор ако реши да спре да копира статии може да напише една по въпроса.

Още от Анализи
Ниската доходност на джънк облигациите не е толкова абсурдна