Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Икономистите спряха да се надяват за бърз „отскок“ на икономиката на САЩ

Американците тепърва ще се сблъскат с ефектите от рецесията, породена от коронавируса, предупреждават от JPMorgan Chase

Икономистите спряха да се надяват за бърз „отскок“ на икономиката на САЩ

Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg

Икономиката на САЩ се насочва към една турбулентна есен, съпроводена от затворени училища, подновени федерални блокировки, празни стадиони и несигурен размер на държавната подкрепа за бизнеса и останалите без работа граждани. Всичко това все повече помрачава надеждите за бързо възстановяване от рецесията, пише New York Times. 

Още по темата

Месеци наред преобладаващото виждане сред инвеститорите, служителите на администрацията на президента Доналд Тръмп и много от икономическите прогнози беше, че след като се потопи в рецесията тази пролет, възстановяването на американската икономика ще се ускори в края на лятото и ще излети през есента, когато вирусът се оттегли. Очакваше се ограниченията за търговията да се разхлабят и потребителите да се върнат към по-нормалните модели на разход. Данните за пазара на труда в САЩ през май и юни подхранват все още тези розови прогнози.

Но неуспехът на федералните и щатските власти да дадат тласък на икономическото възстановяване чрез овладяване на пандемията заплашва да задуши перспективите и да тласне страната обратно към низходяща икономическа спирала - такава, която може да нанесе дългосрочни щети на работниците и предприятията, без значение големи или малки, освен ако Конгресът не преразгледа мащаба на федералната помощ, която може да бъде потърсена в идните месеци. 

Растящата икономическа болка отново привлече вниманието във вторник на фона на мрачните прогнози на големите компании. Превозвачът Delta Air Lines заяви, че намалява плановете за добавяне на още полети през август и след това, като се позовава на слабото потребителско търсене. Най-големите национални банки предупредиха, че заделят милиарди долари за покриване на очакваните загуби по кредити, тъй като клиентите ще се сблъскат със затруднения при изплащането на ипотечните си заеми и други видове кредити през следващите месеци.

Май и юни ще се окажат „лесни“ по отношение на възстановяването, заяви Дженифър Пайпзак, главен финансов директор на JPMorgan Chase, добавяйки: „Мисля, че следващите месеци ще бъдат нещо като моментът на истината“.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на банката, заяви, че голяма част от икономическите щети са били омекотена от федералните разходи, които сега се изчерпват. "Тепърва ще видим ефекта от тази рецесия", предупреди той.

Някои компании, които използваха заемите за малък бизнес, за да задържат или пренасочат работници, сега започват да съкращават служители, тъй като тези средства пресъхват, докато бизнес активността остава депресирана. Разширените мащаби на обезщетенията за безработица, които увеличават потребителските разходи през пролетта и началото на лятото, трябва да приключат в края на юли, докато над 18 милиона американци продължават да изпитват финансови затруднения заради липса на работа. 

Още по темата

Много щати вече подновяват блокировките, включително Калифорния, където щатската администрация е разпоредила затварянето на барове, ресторанти, фитнес зали и други заведения.

Повечето икономисти се отказват от надеждата за възстановяване под V-образна форма. Сега те предупреждават за обратното, допълнителни загуби на работна ръка и бизнес фалити. И този път голяма част от щетите вероятно ще бъдат устойчиви.

Длъжностни лица от администрацията на Доналд Тръмп сигнализираха за готовност да преговарят с демократите относно обезщетенията за безработица, помощта за малкия бизнес и евентуално още един кръг от стимулиране, като същевременно настояват за намаляване на данъците за бизнеса. Някои републикански сенатори искат изцяло да намалят разходите за пандемията, въпреки че ръководството на Републиканската партия е изразило готовност за сделка, ако тя включва защити от съдебни дела за предприятия, които започват да рестартират бизнеса си.

Малките предприятия в цялата страна предупреждават, че ако блокировките продължат без някакъв вид допълнителна финансова подкрепа от Конгреса, те ще бъдат изправени пред „тежък избор“.

Съветниците на Доналд Тръмп продължават да прогнозират, че икономиката ще нарасне рязко през следващите месеци, а президентът отправя все по-настоятелни призиви за пълно отваряне на училищата тази есен. Много икономисти са съгласни, че икономиката не може напълно да се възстанови - камо ли да расте - ако милиони малки деца останат вкъщи без налична грижа. И все пак неуспехът в контрола върху вируса поставя под въпрос повторното отваряне на икономиката.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Връщането на еврозоната към нормалността трябва да е симетрично