IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли място за Китай в клуба на елита от Г-7?

Китай е най-активната търговска нация, с най-големите валутни резерви и е все по-бързо растяща геополитическа сила

09:02 | 23.02.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има ли място за Китай в клуба на елита от Г-7?

Суровите полицейски власти на Китай имат нова цел – икономистите. Намесите на Комунистическата партия в киберпространството и националните медии са известни на всички. Но сега фокусът се прехвърля върху чуждестранните анализатори, които се осмеляват да противоречат на постулата, че Китай може да расте със 7% на година завинаги и че никога няма да се пречупи. В това се изразява същината на опитите, описани от South China Morning Post, насочени към дискредитиране и поставяне на международните анализатори в „черния списък“, пише Bloomberg.

Очаквайте най-големите световни банки да започнат да се цензурират сами, за да не разстроят Пекин. Помислете за това. Ако американската банка JPMorgan Chase & Co. искаше да рискува да се разрази скандал, назначавайки на работа децата на китайци с добри връзки, то какво би направила тя, ако икономистите заплашваха достъпа й до Пекин?

Това чисто и просто би се случило, ако някои от експертите предупреждават за сенчестото банкиране. Дали тези, които сега изразяват скептицизъм относно коректността на китайските статистически данни, започвайки от износа, преминавайки през лошите кредити и достигайки до замърсяването, трябва да означава, че ще бъдат запушвани устите на топ мениджърите? Ако това се случва в медиите, то със сигурност се случва и в банките.

Голям проблем е, че втората по големина икономика в света все повече и повече се превръща в черна кутия. Какво можем да направим по този въпрос? Това е работа на страните от Г-7. Време е САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада да излязат от хралупите си и да приветстват Китай с „добре дошъл“ в елитния клуб.

Китай е най-активната търговска нация, с най-големите валутни резерви (3,8 трлн. долара), замърсител номер едно и бързо растяща геополитическа сила. Все още няма подходящ форум, на който представителите на страните от Г-7 да седнат сред тези на Китай и да се информират за това, което предстои пред азиатската нация. Жизнено важно за държавите е да могат да зададат въпросите си към финансовия министър Лоу Дзиуей и към гуверньора на централната банка Жоу Сяочуан за това как страната се бори с лошите кредити, например.

Разбира се, и сега, и преди подобен тип обмен на информация се случваше на срещите на страните от Г-20. Но срещите доказват, че са прекалено тромави за изпълнението на задачата. Те са залети от проблемите на държавите от ранга на Южна Африка, Бразилия и Индонезия, че, честно казано, биха се страхували да молят китайските власти да се разкрият пред света.

Срещите на страните от Г-7 са по-добрият форум за разкриване на факти и координация. Разбира се, неочаквани затруднения винаги съществуват. Една страна от всички обаче трябва да бъде изгонена. Съжаляваме, Италия, но това си ти.

Страната е част от едно цяло в Европа, прикована към единна валута и централна банка - за добро или лошо. Канадската икономика може и да е по-малка, но успехът на страната в избягването на кризите в последните години й дава преднина пред Италия в преодоляването на икономическите цикли.

Другият проблем е, че Китай може да се разколебае. Поднебесната империя обича ролята си на огромен акционер в световната финансова система, но обича и да избягва дейностите на мажоритаря. Също както полага усилия за ограничаване на парниковите газове, Китай желае ползите от нарастващото влияние, но се надява на ограничени отговорности, които го съпътстват.

Държавите от Г-7 трябва да настояват. Важността на китайската икономика расте в синхрон с нейната непрозрачност Чуждестранните журналисти трудно свикват с китайските туристически визи, но нямат нищо против разрешенията за работа. Цензурата над интернет в Китай се разпростира с бързи темпове, за да се справи с появата на нови и нови микроблогове и предложения за чат.

Също така правителството работи, за да помогне на китайците да правят бизнес в Хонг Конг. То може да скрива адреси, идентификационни номера и друга информация, която журналистите и анализаторите да не могат да използватз за да разобличат кой какво притежава или управлява. Защо да откриват сметки на Каймановите острови, когато тези, които търсят места, където да скрият доходите си, придобити по незаконен начин, могат да го направят в Хонг Конг?

Ако започне преследване над анализаторите, това ще замъгли допълнително перспективите пред Китай. Когато икономисти като Стивън Грийн от Standard Chartered Plc. в Хонг Конг казват, че китайската кредитна система е „черна кутия и определено е страховита“, то те не преувеличават. Какво се случва сега, след като повечето коментари може да поставят казващите истината за икономиката на Китай в черния списък на Пекин?

Ще спрат ли топ мениджърите на международните агенции Standard & Poor's и Moody's Investors Service да присъждат кредитни рейтинги на китайските компании и общини, ако се каже на анализаторите да внимават, когато оценяват рисковете пред дълга?

Китай ще бъде дори по-малко прозрачна, ако икономистите бъдат поставени под натиск да се държат прилично с Пекин. Това е така, освен ако страните от Г-7 не говорят с Китай за това. Единственият начин да направят това е да постелят червения килим за Поднебесната империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
hex
преди 10 години
Скромни? Китайците? Ти май нито си имал близки контакти с китайци, нито си излизал от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Ще рече, имат избор китайците и мнозина точно такъв правят. И китайските милионери и милиардери /не/случайно стават все повече и повече. Що нещо са дали на света тези хора, тази велика цивилизация.Велика и възможно най-скромна. би трябвало да се поучим смирено от техния опит. не сме на позиция да сочим "гордо" с пръст и да разправяме глупости, колко ТЕ били изостанали и т.н. То се вижда, де, кой все повече изостава, и кой дърпа напред.Ако ще, и да му е трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Да БАЧКАШ много едва ли е добър атестат. По-скоро, се наемаш на груба, неприятна, гадна и с др. негативни епитети работа и блъскаш много, само и само /защото, естествено, си загрижен/ да си докараш някой лев /евро/ долар и т.н. Наемането на ТАКАВА работа, основно, ми се струва израз на дълбока безизходица. Било поради ниска квалификация, било, поради това, че НЕВИЖДАШ или не познаваш /нямало е кой да те открехне/ по-ефективен начин за докарване на доходи. тоест, далеч не е израз на чак такава работливост. Вярвам, мнозина БАЧКАТ ЯКО заради нежеланието и неумението да се понапънат навреме и да отворят възможностите пред себе си. И после, видиш ли, те работели, а "другите, лошите, тарекатите" /уж/ само седели и вадели тлъста пачка, "...да ги *** в тарикатите".Труда не намирам за позорен или недостоен но, ТРУД са много прояви на полагане на усилия и генериране на полза и градеж. Китайците много усилия вложиха да копират но, няма монопол над мисленето.Сори, чичо Сам.Сори, Юръп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
hex
преди 10 години
Китайците в Китай просто нямат друг избор, освен да бачкат къртовски. Но ако си бил в чужбина си спомни дали си видял китаец на строеж, или в мина, или на поточна линия в завод. А ако си мислиш, че другите народи бачкат повече от българите нещо си се объркал. Единственото изключение са германците. Всички останали са точно толкова тарикати, колкото и "нашего брата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
може би българите сме най работни не знам, ако китайците си стоят и си клатят краката не знам как са стигнали до тоя хал където са сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
hex
преди 10 години
Относно констатацията ти, че китайците много работят. Ти виждал ли си имигрант-китаец да работи, щото аз не съм. Всичките са по търговийката, като у нас в Илиянци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
хората вярват още в американската идилия, аз напреки срещу американския народ нямам, ама срещу техните еврейски банкерчета имам и то много, тоя Хитлер навремето трябваше да си свърши по качествено работата, сега нямаше да има такива проблеми ... P.S. И без да ми триете коментара(adminite), тъй като Хитлер макар и ненормален е бил все пак жива личност ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
силни са и са много тея жълтите, че на всичкото и отгоре много работят, европейската раса по тея показатели няма никакъв шанс, единствено можем да ги бием с изобретателност и хитрост иначе ньет :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Позицията за този статут на Китай зависи най-вече от желанието на КПП дали ще бъдат поредните пионки в играта на големите режисьори, които стоят зад всичко.Явно участват в постановката, затова и им дават добър рейтинг.Доколкото чух от известно време е решено от управляващите да се раздели целият свят на 3 федерации и Китай има водеща роля в азиатската федерация, което май означава, че Япония, Корея, Тайван, Сингапур и останалите смирено и приземено ще седят на задните редове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Заплаха за властта на американците са, щото могат да ги изкупят и без бой. Е, да не изкупят точно всички, ама 20% - със сигурност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още