IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли по-добър начин за облагане на международните корпорации?

На срещата на Г-20 тази седмица вероятно ще се обсъжда предложението на ОИСР за облагане на свръх печалбите

18:03 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

На срещата на Г-20 в Япония тази седмица (в петък и събота – бел. прев.) всички очи ще бъдат насочени към търговските разговори между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин. Отвъд светлините на прожекторите обаче световните лидери ще имат възможността да постигнат напредък по въпрос с потенциално по-широко и по-дълготрайно въздействие – как да се поправи остарялата система на международно корпоративно облагане, пише Bloomberg.

През последния век държавите облагаха компаниите на базата на тяхното седалище. Но във все по-дигитализирания свят, където активите са по-интелектуални, отколкото физически, този подход прави лесно избягването на данъци и често не успява да приложи облагането там, където бизнесът реално се осъществява. Например, технологична компания, която продава услугите си изцяло в една държава, може да пренасочи печалбата си към страна с по-ниски данъци.

Според една оценка почти 40% от печалбите на мултинационалните компании се пренасочват към данъчни убежища. Икономистите отдавна сочат по-добър начин – фирмите да се облагат там където продават. Избягването на данъци ще е много по-трудно, защото не е лесно да се изкривяват данните за продажбите. Правителствата повече няма да имат стимули да ерозират данъчните си бази чрез привличането на компании със специални преференции. Данъчните приходи ще отиват към тези страни, в които се случва потреблението.

Трудната част е преминаването от една система към друга. Промяната касае голямо преразпределение на дохода – от страни, в които стоките и услугите се произвеждат (и където са позиционирани производствените активи), към такива, в които те се продават. Също така големите пазари трябва да възприемат новия подход координирано, за да не се борят фирмите с хаотично законодателството и двойно облагане.

Франция показа как не трябва да се прави. Страната наложи 3% данък върху приходите от реклами на големите дигитални компании. Това наказва конкретна индустрия – реално американските технологични гиганти, докато не успява да постигне по-голямата цел за създаване на справедлива и ефективна международна система.

Тази седмица в Япония официалните лица ще дискутират повече всеобхватни планове, които Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обмисля. Най-обещаващото предложение е нещо като хибрид – вместо да се преминава към изцяло нова система, то предвижда облагане само на част от корпоративните печалби. Става въпрос за свръх печалбите – тази част от печалбата, която надхвърля типичната възвръщаемост за даден сектор.

Това е концепция, която държавите вече използват, за да обуздаят пренасочването на доход към юрисдикции с по-ниско облагане. Според предложението правителствата ще използват проста формула, включваща данни като разходите за реклама, за да преценят кои от тях ще могат да облагат тези свръх печалби.

Този план си има предимства. Плавният подход е по-вероятно да получи одобрението, което ОИСР търси сред 129 страни, като има даде повече време да разберат по-добре как новият режим ще засегне приходите и какви могат да бъдат непредвидените последици. Фокусът върху свръх печалбите е логичен, защото те са резултат от заобикалянето на сегашната система.

Предложението също така оставя голяма данъчна сила у домашните държави на компаниите, които в края на краищата все още осигуряват правната, технологичната и физическата инфраструктура, необходима за създаването на стоки и услуги. За разлика от други предложения, това опростява нещата чрез изискването всички правителства да използват съгласуван метод за разпределяне на данъчното бреме.

Разбира се, все още има много работа за вършене относно осмислянето на разходите и ползите върху инвестициите и бизнес активността. В крайна сметка обаче светът трябва да премине към по-добра система, като ОИСР предлага стъпка в правилната посока. Организацията възнамерява да излезе с окончателен план следващата година. Лидерите на Г-20 трябва да направят това, което е в правомощията им, за да осигурят успеха на това международно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още