Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Имиграцията помага на Канада да изпревари САЩ по икономически ръст

Международният поток на имигранти към САЩ се свива осезаемо, докато в съседната страна ситуацията е коренно различна

Имиграцията помага на Канада да изпревари САЩ по икономически ръст

Изглед към парламента в Отава. Снимка: EPA/WARREN TODA

 

Въпреки че редица икономисти очакват засилена конкуренция сред страните от Г-7 между Канада и САЩ за първото място по икономически растеж през 2020 г. последните данни показват, че двете държави имат съвсем различни двигатели на икономически растеж, пише Bloomberg. 

Нетният международен миграционен поток към САЩ се свил за трета поредна година през 2019 г. до 10-годишно дъно от 595 хил. души, показва последният доклад на Бюрото по преброяване на населението в страната. Раждаемостта в САЩ се понижава, което спомогна годишният прираст на населението да бъде най-слабия за последния век, се посочва в анализ на експерта по демография Уилиам Фрей от Brookings Institution.

През изминалата година Канада увеличи населението си с нетните близо 437 хил. души от чужбина. Това доведе до най-голямото увеличение на броя на жителите в страната от последните 30 години въпреки спад на раждаемостта.

Още по темата


Данните показват, че двете страни разчитат на различни двигатели, за да се противопоставят на световната тенденция на застаряване на населението. Докато Канада разчита на стимулирането на имиграцията, за да поддържа икономическия си растеж, САЩ  подсилват вътрешната си работна сила и повишават производителността.

Кои модел ще донесе по-добри резултати през 2020 г. предстои да видим. Анкетираните от Bloomberg икономисти прогнозират, че икономиката на САЩ ще се увеличи с 1.8%, а тази на Канада с 1.6%. Този растеж е много по-висок от прогнозите за останалите страни от Г-7, като средно се очаква другите големи икономики да добавят по 0.7% към БВП през тази година.

Осезаемо повишаващото се население в Канада заради имиграционната ѝ политика е една от малкото положителни перспективи за бъдещето на икономиката. Без тази тенденция икономическият растеж на Канада щеше да е много по-слаб.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

11
 
20
 
1
преди 8 месеца
икономическият и найвече демографският бум на Канада ще настъпи с приемането на шариата там .

Още от Анализи
Началото на края за големите петролни компании започва