Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Имигрантите идват в Америка, за да работят

Те се ползват от социалните програми в по-малка степен от местните, безработицата при тях е по-ниска, а участието им в работна сила - по-високо

Имигрантите идват в Америка, за да работят

Снимка: Getty

Скорошно решение на Върховния съд на САЩ позволява на администрацията на Тръмп да започне да отказва зелени карти на имигрантите, които могат да станат икономическо бреме за обществото. Съдиите не казаха нищо за достойнствата на такава промяна в политиката, но това не означава, че останалите не можем да ги оценяваме, пише Джейсън Райли за Wall Street Journal. Така, повечето имигранти идват в САЩ да работят или да получават подаяния, пита той.

Още по темата
Един от начините да се отговори на този въпрос е да се погледне къде се заселват мигрантите след пристигането си. Ако идват заради Medicaid (програмата за здравни грижи) и купоните за храна, може да очаквате те да се насочат към щатите с най-щедрата социална политика, като Ню Йорк и Калифорния. Според анализ на Brookings Institution на данните от преброяването на населението обаче, между 2010 г. и 2018 г. петте щата с най-бързо нарастващо население от чужд произход са Северна Дакота, Южна Дакота, Минесота, Делауеър и Айова. Ню Йорк е в челото по разходи на Medicaid на човек, а Южна Дакота е в дъното. Въпреки това имигрантското население в Ню Йорк е нараснало само с 3,5% през този период, докато в Южна Дакота то е скочило с 58,2%.

Друг начин да разберем какво привлича имигрантите в САЩ е да видим каква е заетостта сред тях. През 2018 г. делът на американските работници, родени извън страната, достига най-високото си ниво от 1996 г. насам, а равнището им на безработица е 3,5% срещу 4% за местните. Процентът на участие в работната сила за имигрантите също е по-висок от този за работниците, родени в Америка - 65,7% спрямо 62,3%. Често срещано опасение е, че имигрантите изместват американските работници, но САЩ се радват на рекордно ниска безработица и все още свободните работни места в страната са с милион повече от хората, които търсят работа.

В допълнение към безпокойството относно нелегалното преминаване на границата, Белият дом се притеснява, че твърде много бедни мигранти влизат в страната законно и ще натоварят социалните програми. Президентът Тръмп казва, че иска да привлече чуждестранни граждани, които са с по-високо образование и е по-малко вероятно да потърсят обществена помощ. До известна степен това вече се случва, както може да се очаква от страна със сравнително гъвкави пазари на труда. Тъй като нуждите на бизнеса и на икономиката като цяло се променят, така се променя и типът на мигрантите, които се стремят да започнат нов живот в САЩ.

Wall Street Journal съобщи миналата година, че „все по-голям дял имигранти идват в САЩ от Китай и Индия, като те обикновено имат по-високо образование от тези от Мексико и другаде в Латинска Америка“. Латиноамериканците все още имат най-голям дял в родената в чужбина работна сила - 47,7%, но „размерът на техния дял се е свил“ от над 50% през 2009 г. „Междувременно азиатците представляват повече от една четвърт от родената в чужбина работна сила спрямо 22,3 % през 2009 г.", показват данните.

Вярно е, че имигрантите е по-вероятно да са бедни, но сред бедните хора в САЩ се оказва, че имигрантите не са чак такова бреме за обществените услуги, както администрацията ги изкарва. През 2018 г. либертарианският институт Като публикува проучване на имигрантите и благосъстоянието, което установява, че местните жители ползват програми за социално подпомагане в значително по-голяма степен от родените в чужбина.

„Като цяло имигрантите са по-малко склонни да ползват социални помощи и, когато го правят, обикновено потребяват по-малко обезщетения в сравнение с местните американци“, според Като. „Разходите на глава от населението за осигуряване на благополучие на имигрантите са значително по-ниски от разходите на човек за благополучието на местните”, заключава се още в доклада.

Изследването открива, че бедните имигранти „са по-малко склонни от местните да се ползват от социалните програми, с изключение на Medicaid, където превишението в тяхна полза е с 0,4 процента.” Децата на имигрантите също е по-малко вероятно от местните деца да използват програми за социално подпомагане, особено Medicaid.

От колониалната епоха насам Америка взема предвид икономическия статус на имигрантите, когато решава кого да приеме (или депортира) и трябва да продължи да го прави. Опасенията на президента са разбираеми, тъй като политическата левица настоява за предложения, които реално биха заличили границите, биха разпуснали агенциите за контрол над имиграцията и биха разширили социалната държава в мащаб, невиждан след Великото общество на Линдън Джонсън. В същото време не бива да надценяваме проблема или да се преструваме, че имигрантите, а не местните хора, отговарят за по-голямата част от социалните програми и криминалните прояви. И двата проблема като цяло са вътрешни.

Предположението, че хората, които пристигат бедни, ще останат такива, е невярно. Имигрантите се селектират сами. Най-бедните сред бедните не могат да си позволят пътуването, а тези, които влизат, обикновено са по-мотивирани и по-авантюристично настроени от онези, които остават. Либералите през последните години настояват, че социалната мобилност в Америка е "мит". Ще повярвам в това, когато хората вече не искат да идват тук, заключава анализаторът.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
4
 
8
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Само наема на един трейлър хаус( ако знаеш какво е) струва толкова. И не е вярно, че за това са виновни латиносите и черните. Тяхните етнически групи са съответно 16 и 12 процента.
https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_ethnicity_in_the_United_States
Самият начин на живот, поощряван и рекламиран по тв и медии те бута към задлъжняване( стимулиран естествено от банките). Средно американско семейство дължи само по кредитни карти средно 10 000.. Близо 60 процента от американците нямат дори 1000 долара спестявания
https://finance.yahoo.com/news/58-americans-less-1-000-090000503.html.
И не ми е ясно защо сравняваш с руснаците. Стандартите, системите и начина на живот и ценности са тотално различни. Но в американският случай рухнат ли банките рухва всичко( а те са тръгнали и ще е по страшно от 2008).. Просто и ясно.
6
 
4
 
7
Dr. Vatnikov до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да, да, милото ми копейниче, фалирали били, повтаряй мантрата до припадък.
А Расийка от богата по-богата с минимална заплатка 300 лева и средна няма и 1000.
Американжите, особено групата на латиноси и тъмноложи, нвмат изградени навици за спестяване. Харчат всичко. Това е и проблемът. Не им гледай в паницата, щото с 8 долара минимална на час, сметката е 1300 долара, а не 300 лв като в жалка Расийка.
6
 
6
 
6
julian12 до: dikens15
преди 1 година
Няма профилна снимка
То само това да беше... Реално САЩ са фалирали отдавна.
4
 
11
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
В случай на спешност 57% от американците не могат да извадят 500 долара кеш. Смятай как са ги впрегнали в кредити еврейчетата. Източник CBSnews
https://www.cbsnews.com/news/most-americans-cant-afford-a-500-emergency-expense/
4
 
6
 
4
преди 1 година
Забележете логото: DW

Още от Анализи
Данъкът върху нетното богатство е най-благоприятният за капитализма