IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия и долината на река Меконг като алтернатива на Китай

Очаква се в идните 3 години БВП на страната да нараства с над 7 % годишно, изпреварвайки Поднебесната империя със средно 1%

08:45 | 21.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните 20 години глобалните инвеститори, работещи в развиващите се страни, активно влагат средства в бързорастящия пазар на Китай. През този период китайската икономика нарасна 12 пъти, ставайки втората по големина в света след тази на САЩ.

Потенциалното укрепване на валутата, повишаването на себестойността на производството, прекомерният растеж на мощностите в отделни сектори на икономиката обаче стимулират инвеститорите да търсят алтернативни пазари за инвестиции - пазари, приличащи на Китай преди 20 години, които в перспектива биха могли да повторят неговия успех. Има само няколко региона, които отговарят на тези параметри и могат да бъдат потенциално привлекателни за институционалните и частни инвеститори. Това са Индия и т. нар. област на река Меконг, пише в свой цитиран от БТА анализ за списание Forbes Алексей Антонюк. 

Индия е седмата по размер икономика в света и за втора поредна година отчита най-бърз растеж сред страните от Г-20. Според единодушната прогноза през идните три години брутният ѝ вътрешен продукт в реално изражение ще нараства с над 7 % годишно, изпреварвайки Китай със средно 1%. 

В Индия живеят около 18 % процента от цялото население на Земята и страната е втората с най-многобройно население в света. Средната възраст на жителите й е 27 години (за сравнение в Китай тя е 37). Нивото на урбанизацията е ниско - 33 %, което е съпоставимо със ситуацията във Виетнам, Судан, Мианма или Китай през 1996 година. Нивото на урбанизацията в момента в Китай е 57 %, в Бразилия - 86 %, в Русия - 74 %. Перспективите за растеж на дела на урбанизираното население в Индия създават основа в близко бъдеще да бъдат изпълнени мащабни инфраструктурни проекти.

Икономическите реформи са друга причина за засилване на инвестиционната привлекателност на Индия. Например, неотдавнашната парична реформа бе направена с цел да се свие сивата икономика.

Има добри предпоставки растежът в Индия да продължи, което би трябвало да доведе до растеж на фондовия пазар. В момента капитализацията му се равнява на 1,1 милиарда долара, което е съпоставимо с Южна Корея, два пъти повече е отколкото в Бразилия и три пъти над капитализацията на фондовия пазар в Русия. Пазарът на Индия същевременно е два пъти по-малък от френския и два и половина пъти по-малък от китайския.

Индийският фондов пазар вече е достатъчно зрял по брой и размер на фондовете, инвестиращи в този регион. По наши оценки фондовете, които предлагат Индия като една от стабилните дестинации за инвестиции, са над стотина. При това над 50 от тях управляват по над 100 милиона долара. В резултат индийският пазар, за разлика от редица подобни региони, дава възможност за широк диапазон инвестиционни продукти.

Внимание заслужава още един регион, който рядко папада в обсега на вниманието - Меконг, най-голямата река на полуостров Индокитай. Районът на Меконг обединява пет страни, през чиято територия преминава реката - Тайланд, Камбоджа, Лаос, Виетнам и Мианма. Населението на региона е 240 милиона души и начело с Тайланд и Виетнам той (като цяло - бел. прев.) е 15-ата по големина икономика в света. През идните години икономическият растеж на всяка от страните ще отговаря на средния за света, а в някои случаи ще го надминава двойно.

Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
изненадан съм, че няма коментари, за най-динамичният икономически регион в момента.??!!! Браво на Бойчо - точно в 10-та, но няма кой да оцени...жалко..Ще подкрепя с един факт - когато преди 10-на години започнах да търгувам във Виетнам оборота на сесия бе 5 Мио$. Сега е над 100 Мио $ на сесия..За последните 24 месеца малко под 300 се листнаха на борсите във Виетнам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още