IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията е най-голямата заплаха за инвеститорите в облигации

Такава инвестиционна среда би настъпила, ако фискалната политика започне да доминира над монетарната

10:47 | 08.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Експанзионистичната парична политика набира скорост и това означава някога неумозримото – облигациите с номинални отрицателни лихви ще останат проблемна характеристика на инвестиционната среда, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

Общата сума на дълга с отрицателни лихви в глобален план в края на миналия месец достигна исторически връх от 12,5 трлн. долара, поставяйки в неблагоприятно положение традиционните инвеститори в облигации – застрахователи, пенсионни фондове и парични мениджъри, които разчитат на дългосрочен поток от доходи.

През миналата година обемът на книжата с отрицателни лихви се бе свил до 6 трлн. долара, само за да се удвои, след като глобалната икономика се изправи пред проблеми. На този фон устремът към алтерантивни инвестиции, частни фондове за акции и облигации с положителен доход само ще се усилва, затвърждавайки извънредните оценки на силно изкривените пазари.

Като цяло акциите на Wall Street са на исторически върхове, радвайки се на подем заради ниската (и отрицателна) доходност по облигациите и политиката на централните банки. Това състояние на нещата обаче би трябвало да алармира всеки наистина разтревожен за дългосрочната финансова стабилност.

Когато основополагащ елемент на пазара на активи с фиксиран доход като 10-годишните германски държавни ценни книжа (ДЦК) потъне до доходност от -0,3%, останалата част от облигационния пазара последва тенденцията, снижавайки доходността по топ глобален бенчмарк като американските ДЦК.

Оправданите политически опасения за фискалните разходи на Италия и отношенията й с ЕС, например, стихват, след като инвеститорите са привлечени от атрактивните ставки по италианските ДЦК и се чувстват все по-комфортно от това, че ЕЦБ е на път отново да влезе на облигационния пазар.

Работата на централните банкери не е лесна, особено в момента, когато американския президент Доналд Тръмп (основният архитект на търговските напрежения) напада едновременно ръководителите на Федералния резерв и ЕЦБ заради монетарната им подкрепа за забавящата се глобална икономика, която е уязвима на търговските шокове и ерозията в корпоративните инвестиции и бизнес доверието.

В реда на нещата регулаторите използват инструментите, които имат, понижавайки основните си лихви и възобновявайки покупките на финансови активи. Това може да предотврати настъпването на рецесия в следващите 12 месеца. В този случай може да има скромно понижение в доходността на активите убежища, каквито са ДЦК.

Всеки, който се чуди защо доходността по 10-годишните американски ДЦК се мотае около 2%, трябва да погледне прогнозата на Фед за основната й лихва в дългосрочен план.

 

Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 4 години
шЕ ПУКЕСАМ от смех с тез.Обикновениа човек секи месец бачка, праи пари, спестева за имот /примерно/ и си мисли, че инвестира в сигурни активи. Пък те, банките, финанцистите, поуитиците и соросиадата му ДОКАЗВАТ ,че не е. Сега, когат такива хора бидеха убити, премахнати, обърнати в длъжници, е ред на финанцистите да си мислът, че инвестират в сигурни активи, пък то да се окаже, че не са. Просто не остана на кой да си продават номерата тез, ***. и съга ше се срещнат с неправилната страна на парата или афтомчата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Увредени мозъци: Доналдът не е "архитект на световните напрежения", но на световният борсов възход и просперитет !!! Ако американците не бяха устояли ла натискът на такива като вас и бяха избрали Полуживата за президентка - сега щяхте да гледате Дау на 15 638 пункта - и СП 500 - на 1898 !!!Относно темата - Сетихте Уи се - че инфлацията излапва парите на инвестиращите в нисколихвени облизвации? Ми - ного навреме - дума да няма !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
Най-голямата лъжа за последните 7-8 години е ниската инфлация, която изобщо не е толкова ниска колкото ни я представят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още