IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ може да се завърне при силно икономическо възстановяване

Ако домакинствата се чувстват по-уверени, излишните им спестявания ще се стопят по-бързо, генерирайки допълнителен скок в търсенето

14:26 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Завръщането на инфлацията не е по-малко вероятно заради отсъствието й през последните 30 години, пише за Financial Times Чейтън Ахя, главен икономист на Morgan Stanley.

Напротив, условията са узрели инфлацията в САЩ да надхвърли 2% - нивото, което Федералният резерв на САЩ разглежда като съответстващо на мандата му за ценова стабилност. Съгласно новия си подход, представен миналата година, Фед сигнализира, че ще толерира превишаване на целта за определен период от време, което да компенсира по-ниската инфлация в предишни периоди. 

Рискът според мен е, че инфлацията може да надвиши нивата на превишаване, с които Фед се чувства комфортно, пише Ахя.

Доскоро инвеститорите отхвърляха идеята за бързо икономическо възстановяване, вярвайки, че рецесията е оставила значителни белези и връщането към нормалността ще отнеме време. По тази причина актуалното темпо на възстановяване обърка повечето пазарни участници.

Аз обаче виждах V-образното възстановяване като най-вероятния резултат. Тъй като Covid-19 беше външен шок, мислех, че щетите върху рисковия апетит на частния сектор ще бъдат ограничени. Имаше и институционална реакция, която беше навременна, мащабна и координирана, помагайки да се положат основите за бързо възстановяване.

Според нашите прогнози до третото тримесечие на тази година американската икономика ще възстанови загубения БВП, надвишавайки нивото отпреди коронавирусния шок. Това ще е забележителен резултат, като се има предвид първоначалния размер на събитието и още повече, тъй като икономиката на САЩ се представяше доста под потенциала си години след финансовата криза от 2008 г.

С нарастването на търсенето ще се увеличава и инфлационният натиск. Но дали това ще бъде преходно явление или ще доведе до по-трайно покачване на цените? Бих казал, че движещите сили на инфлацията вече са конфигурирани и е в ход промяна на режима.

Промяната във фискалната политика е изразителна. Този път активната фискална политика отиде далеч отвъд запълването на дупката в БВП. От началото на пандемията американските домакинства са загубили 490 млрд. долара доходи, но са получили 1,3 трлн. долара като трансфери. Общият размер на трансферите несъмнено ще се увеличи с прокарването на следващия пакет за фискални стимули (за 1,9 трлн. долара).

Активността на фискалната политика беше предизвикана от началото на рецесията, но регулаторите бяха подложени на натиск и преди това, за да се справят с неравенството в доходите. Както казват всички, фискалната политика ще бъде значително по-експанзионистична в този цикъл, носейки със себе си инфлационен импулс.

Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още