Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инфлацията в САЩ може и да не е преходна

Структурните фактори зад нея със сигурност не са такива

Инфлацията в САЩ може и да не е преходна

Снимка: Bloomberg

Американците се притесняват от инфлацията. Това беше икономическата загриженост номер 1, изразена в скорошно проучване на Pew Research Center. Около 63% казват, че са „много обезпокоени“ от повишаването на цените, особено на храните и стоките за масово потребление, в сравнение само с 29%, които са много разтревожени, че хората няма да могат да си намерят работа, пише Уилиъм Галстън за Wall Street Journal.

Този фокус върху по-високите цени е лесно обясним. Потребителската инфлация е над 5%, заличавайки номиналните ръстове на заплатите при работниците с ниски доходи. Министерството на труда съобщава, че фирмите, инвестиращи в дългосрочния си производствен капацитет, са изправени пред най-големите скокове в цените от 1982 г.

Официалната позиция на Борда на Федералния резерв и администрацията на Байдън е непроменена: Този инфлационен изблик е преходен и ще отслабне през следващата година до по-устойчив ръст от около 2%, близо до целта на Фед. Те признават, че инфлацията се е повишила повече и е продължила по-дълго, отколкото са очаквали, но казват, че с излизането на САЩ от икономическите изкривявания, породени от пандемията, високата инфлация ще изчезне от погледа.

Може би са прави. Но е важно да се вземат предвид факторите, които сочат в обратна посока. Много от тях представляват структурни промени в САЩ и световната икономика.

Федералният резерв обръща сериозно внимание на очакванията на обществеността относно бъдещите темпове на инфлация; тези очаквания оформят поведението и могат да се превърнат в самоизпълняващи се пророчества. Целта е тези очаквания да бъдат „закотвени“ на около 2%. Но според проучването на клона на Фед в Ню Йорк през август потребителите очакват инфлацията да бъде 5,2% през следващата година и средно 4% през следващите три години.

Пандемичните финансови помощи за хората допринесоха за огромно увеличение на личните спестявания, като отложеното търсене се изправя срещу ограниченията от страна на предлагането. Строителите на жилища например се сблъскват не само с недостиг на квалифицирани работници, но също така със зонирането и регулациите, които лимитират способността им да строят на места, където американците искат да живеят. Следователно не е изненадващо, че цените на жилищата и месечните наеми нарастват, като Фани Мей (федералната ипотечна асоциация – бел. прев.) прогнозира инфлация при подслона от 4,5% или повече през идните години.

Свободните работни места в икономиката са на рекордно ниво. Тъй като общата заетост все още е с 5,6 милиона под тази от февруари 2020 г., този недостиг може да изглежда като аномалия. Но по време на пандемията много работници над 60 години решиха да се пенсионират преждевременно и повечето няма да преосмислят решението си. Броят на безработните от шест или повече месеца е три пъти по-голям от този преди 18 месеца. Тези с остарели умения може да забавят връщането си на пазара на труда. Някои никога няма да го направят.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Гледай тиОчаквам скоро да започнат да твърдят че 15% инфлация е полезно
0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Баси, кой да предположи. Напълно неочаквано.
0
 
5
 
2
vzhekoff до: АнтиФъшкист
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Както е казал великият Армстронг - тази малка стъпкя е една голяма крачка :) Днес 5 утре 10... процента де :) Фед няма да дига лихвите, щото на 30 Трлн дълг 1% са 300 млрд отгоре на бюджета :) А едно време учеха, че равновесната лихва била къде 3.5%
0
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тя ся почва тия за изчезване мечтаят.

Още от Анализи
Вградената в цените на щатските ДЦК инфлация говори за преходност