IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационната динамика може би ще е волатилна

Можем да станем свидетели на дефлация при стоките на фона на инфлация при услугите

19:00 | 07.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дългоочакваният край на лесните пари изглежда се задава. През последните няколко седмици Английската централна банка повиши лихвите, а Федералният резерв на САЩ очерта по-бързо намаляване на програмата си за изкупуване на активи и цели три повишения на лихвите през следващата година. Всичко това се основава на идеята, че „преходната“ инфлация става все по-постоянна, преминавайки от суровините и дълготрайните стоки към заплатите и услугите, пише Рана Форухар за Financial Times.

Голяма част от дебата за растежа, инфлацията и фондовите пазари е свързана с дългосрочните промени, в някои от които навлизаме, а в други - може би не. Ами ако единствената константа през следващите няколко години е волатилността? Ами ако инфлационната динамика, която изглежда вкоренена, започне да се колебае? Мисля че случаят е такъв по редица причини.

Първо, вълнообразните ефекти от пандемията създадоха инфлационна среда, различна от тази през 70-те години на миналия век, последния път, когато САЩ имаха продължителен период на инфлация. Ковид създаде серия от асинхронни рецесии и възстановявания по целия свят. Американската икономика е "гореща", но китайската, която се опитва да изпусне въздуха от своите балони при недвижимостите и дълга, се охлади. Фактът, че тези два полюса на глобалната икономика се отделят, не само по отношение на търговията и капиталовите потоци, но и относно траекторията на растеж, прави по-трудно да се предвиди как ще се развие инфлационният натиск.

Това е само един от многото фактори зад това, което доставчикът на инвестиционни изследвания TS Lombard нарече тенденция на „бифлация“, при която множество фактори на търсенето и предлагането са в противоборство по неочаквани начини. Например, докато светът се приспособява към внезапното силно пандемично търсене на всичко дигитално, както и на специфични за пандемията стоки като медицинско оборудване, лични предпазни средства и стоки за дома, все още може да има някои пост-ковид шокове при доставките от компаниите за услуги, които нямаха много причини да инвестират през последните две години, оставяйки оскъден свободен капацитет.

Това вече доведе до натиск върху заплатите. В САЩ, където услугите съставляват по-голямата част от икономиката, компаниите очакват разходите за заплати да се повишат с 4 процента през 2022 г., като бюджетите за възнаграждения ще достигнат 14-годишен връх, според аналитичния център Conference Board. Има поколенческа добавка към всичко това. „Увеличаващият се ръст на заплатите по-специално сред по-младите работници сви типичната премия, предлагана на по-опитните служители, които от своя страна търсят нови възможности на горещия трудов пазар.“

Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Инфлационната динамика може би ще е волатилна === слабо Пеше. Още съспенс в заглавието и вече ще тъппее..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още