IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се насочват към златото в търсене на безопасност заради пандемията

Увеличава се и апетитът към здравните фондове, както и фондовете, които искат да се възползват от растежа на електрическите автомобили

11:42 | 27.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Златото блести в тази интересна за борсово търгуваните стоки и суровини година. Пандемичният порив за безопасност доведе до трескаво търсене на активи за запазване на стойността на фона на мащабните програми за количествени улеснения, които възродиха опасенията за инфлацията в САЩ, Япония, Великобритания и еврозоната, пише FT в свой анализ.

Резултатът е нетен нов поток от 64,2 млрд. долара в борсово търгувани продукти, свързани със суровини, през първите седем месеца на 2020 г. в сравнение със само 7,8 млрд. долара за същия период на миналата година, според данни на консултантската ETFGI. Това постижение е въпреки срива на петролните борсово търгувани продукти и цените на петрола, които станаха отрицателни в един момент.

„Това, което започна като полет към безопасността, се превърна в средство, чрез което инвеститорите се опитват да си излекуват раните що се отнася до потенциалната бъдеща инфлация“, коментира Бен Джонсън, директор на глобалните ETF изследвания в Morningstar.

„Златото очевидно привлича мащабни парични потоци в сравнение с миналата година“, посочва Дебора Фър, съосновател на ETFGI. „Ако печатането на пари продължава, дали ще видим инфлация? Някои хора виждат тези инвестиции като защита“, допълва тя.

Потокът от пари към борсово търгуваните продукти, свързани със златото, може да се дължи и на 26-процентното покачване на цената на благородния метал тази година, тъй като инвеститорите очакват още по-големи печалби, коментира и Марк Фицджералд от Vanguard.

Подобна тенденция се наблюдава и при борсово търгуваните продукти с фиксиран доход. Облигационните ETF-и отчитат солидно постижение през годината дотук, с нетен приток от 141 млрд. долара в края на юли, с 9 млрд. долара повече спрямо същия период на миналата година. Постижението е на фона на точно обратната тенденция в началото на годината, когато имаше отлив от облигационните фондове, припомня Джонсън.

Устремът на инвеститорите се обяснява с опасенията от потенциалното инфлационно въздействие на количествените облекчения и скок в неизпълнението на корпоративните облигации, тъй като блокирането и промененото поведение на потребителите заплашват да застрашат бизнес моделите на всичко - от търговията на дребно до петрола.

„Когато имате централни банки, които влизат в пространството на корпоративните облигации и подкрепят пазара, ще накарате инвеститорите да казват, че това ще окаже влияние върху цените“, посочва Фицджералд.

Силните печалби на фондовия пазар през последните години означаваха, че много инвеститори имат надценени акции и искат да балансират портфейлите си, докато рязкото разпродаване по-рано тази година „напомни на хората, че имат нужда от балансирано разпределение на активите“, казва още той.

ESG активите пробиват границата от 10 млрд. долара. „За мнозина това се разглежда като осигуряване на първокласна възвръщаемост и намаляване на риска“, казва Дебора Фър. Тези потоци не идват само от Европа, а и от САЩ, където инвеститорите се събуждат заради изменението на климата, многообразието и т.н. Според Фър и преди е имало движение в тази посока, но коронавирусът е ускорил тенденцията на тази промяна.

Увеличава се и апетитът към здравните фондове, както и фондовете, които искат да се възползват от растежа на електрическите автомобили.

От географска гледна точка развиващите се пазари и азиатско-тихоокеанските акции и ETF-и с фиксиран доход са най-печеливши през юли. Дебора Фър отчасти обяснява това с убеждението, че някои азиатски страни, като Южна Корея и Виетнам, са се справили с пандемията относително добре.

За някои експерти тези промени са знак за по-широка промяна в начина на мислене сред инвеститорите. Ако инвеститорите сложат всичките си яйца в една и съща кошница, може и да имат късмет, но никой не би им го препоръчал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още