Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите трябва да обърнат внимание на капиталовия цикъл

Пазарите са крехки и напът да бъдат много волатилни през следващата година

Инвеститорите трябва да обърнат внимание на капиталовия цикъл

Снимка: Bloomberg

Нищо не напомня повече за Коледа на финансовите журналисти от публикуването на първите прогнози за 2022 г. от финансовите институции. Ето защо мога да ви кажа с пълна сигурност, че е почти Коледа - и че според повечето от тези, които си изкарват прехраната на фондовия пазар, не е необходимо да прекарвате празника, тревожейки се за акциите. Според тях има повече добри новини, отколкото лоши, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek. 

Още по темата
Последните няколко седмици бяха доста волатилни, казват те, но икономиките все още растат добре. Спестяванията на домакинствата са големи, безработицата е ниска, като тези два фактора вещаят добро за потреблението през 2022 г., както и акцентът върху фискалната политика от страна на правителствата (всички те харчат мащабно).

Проблемите във веригата за доставки също вероятно ще се облекчат през 2022 г., нещо, което едновременно ще позволи възстановяване на запасите (което стимулира ръста на брутния вътрешен продукт) и ще понижи инфлацията - за която пазарите така или иначе не се притесняват много. Ние също така, както се казва в една бележка на Invesco, „живеем в един от най-забележителните периоди на промени в историята“, като дигитализацията на всичко създава необикновени нови индустрии, а медицински напредък носи удивителни нови начини за лечение на заболявания.

Ами Covid? До следващата година може да се окаже, че разширеното използване на високоефективни антивирусни хапчета ще избута пандемията надолу в списъка с неща, за които всеки трябва да се тревожи. Съберете всичко това и глобалният растеж вероятно ще бъде над 4% през следващата година - доста над обичайното през последното десетилетие. Казват ни също, че това е тъкмо фонът, който подкрепя цените на акциите.

Анализаторите от Barclays отбелязват, че тази година се характеризира с непрекъснато повишаване на печалбите - компаниите просто продължават да се справят по-добре, отколкото очакваме. Това, казват те, вероятно ще продължи да се случва, отчасти заради добрия растеж, но и защото Covid „смаза конкуренцията“ - начинът, по който пандемията „непропорционално навреди на малкия и среден бизнес“ означава, че може да е настъпила промяна в дела на приходите, насочвани към по-големите (листнати) компании от по-малките (нелистнати) фирми. И така: пазарите са достатъчно твърди, за да отхвърлят повечето опасения. Можете да продължите с коледното пазаруване. Тук няма за какво да се притеснявате.

Много от този анализ е напълно логичен. Но въпреки това има няколко проблема с него. Той игнорира политическия риск, цените и капиталовия цикъл.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Спасител или разрушител е ядрената енергия за обществото?