Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите трябва да оценят въздействието на нарастващия национализъм

Ходовете на държавите за защита на технологиите и гарантиране доставките на храни и суровини удрят пазарите

Инвеститорите трябва да оценят въздействието на нарастващия национализъм

Снимка: Bloomberg

Фиктивният портфейл на FT постигна значителен напредък тази година. Решението да се направи световния индекс MSCI най-голямото вложение в портфолиото от борсово търгувани фондове (ETF) помогна: на фона на волатилността в настроенията инвеститорите преминаха от търсене на акции с ниска цена към осъзнаване на някои от дългосрочните предимства на цифровите гиганти, които захранват главната икономическа революция на нашата епоха. Това направи секторно базираната стратегия опасна, пише за Financial Times Джон Редууд, главен глобален стратег на Charles Stanley.

Бяхме решили да страним от всеки фонд, който инвестира в основните китайски индекси. Това се изплати, тъй като предпазливата икономическа политика на Китай се комбинира с нарастващото напрежение между Пекин и други страни, което доведе до лошо представяне досега през 2021 г. Предпочитането на Тайван пред континентален Китай даде тласък на фонда, тъй като Тайван беше един от най-добре представящите се фондови пазари през последната година.

Глобалните инвеститори все още се притесняват от инфлацията и стимулите в световен мащаб. Те също така трябва да оценят въздействието на нарастващия национализъм, който сега се шири в икономическата вселена.

Това е ера на международни конференции за водещите правителства. Държавите от Г-7 и Г-20 са заети с опитите да постигнат глобална данъчна система за компаниите. Екологичните срещи се стремят да наложат на страните подробни пътища към нетните нулеви емисии и да изискат ангажименти за защита на видовете и засаждане на повече дървета. Преговарящите за търговията остават в търсене на повече споразумения между основните държави и търговски блокове.

Сякаш глобализацията продължава както преди пандемията. Много инвеститори я смятаха за нещо добро както за световната икономика, така и за тяхната възвръщаемост, тъй като иновациите бързо се разпространяваха по света и мега корпорациите инвестираха и наемаха работници на всеки континент, за да повишат стандарта на живот и да предадат най-новите стоки и услуги.

Инвеститорите се надяваха, че след присъединяването си към Световната търговска организация Китай ще продължи с възприемане на по-западни маниери на поведение изобщо.

Днес има открити въпроси за начина, по който преговарящите превръщат добрите намерения в обвързващи договори, тъй като държавите все още не са склонни да поставят своите данъчна и екологична политика под световен контрол.

Под тази очевидно международна рамка за сътрудничество има по-мрачна страна. Отношенията между Китай и САЩ, двете най-големи икономически и военни сили, станаха много обтегнати. Мотото „Да направим Америка отново велика“ на Доналд Тръмп се трансформира при президента Джо Байдън в планове да се направи повече в Америка.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Бустерни дози, маски, сертификати: Как Израел пребори четвъртата COVID вълна