Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите в акции не трябва да се страхуват от ръст в доходността на ДЦК

Нормално е при икономическо възстановяване ставките да се покачват, но също и корпоративните печалби

Инвеститорите в акции не трябва да се страхуват от ръст в доходността на ДЦК

Снимка: Bloomberg

Oблигациoнните мечки ръмжат все по-силно и това поставя сериозен въпрос пред инвеститорите в акции. Кога те наистина трябва да започнат да се притесняват от нарастващите 10-годишни лихвени проценти, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

Още по темата
Глобалният икономически растеж и прогнозите за корпоративните печалби се повишават, потвърждавайки оптимистичните очаквания на инвеститорите, които рязко засилиха цените на акциите и суровините през последните месеци. Нарастват също така и 10-годишните ставки в световен мащаб. В САЩ, Япония, Китай, Австралия, Европа и Великобритания сега те са на най-високите си нива от близо година.

Това е част от процеса на валидиране от финансовите пазари, който идва с икономическото възстановяване, дори когато доходността на облигациите е била снижена до исторически дъна чрез мащабни програми за покупки от централните банки.

„Вдигането на доходността по облигациите от необичайно ниските им нива сочи повишаване на доверието в частния сектор и по-добри перспективи за икономиката и печалбите“, казва Джеймс Полсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group.

Подобряването на перспективите за възстановяването със сигурност са желаният изход от пандемията. И все пак отбиването на икономиката и пазарите от изкуствено ниските лихви ще бъде трудно.

Глобалните пазари на облигации помагат да се определят разходите за собствениците на жилища и компаниите, така че те да могат да играят важна роля за подхранване на икономическото възстановяване. Това обяснява защо поддържането на ниски 10-годишни ставки е основна цел на централните банки.

Ниските лихви обаче също така насърчават инвеститорите да купуват акции и корпоративни облигации, тъй като те се разглеждат като по-добри алтернативи на посредствената възвръщаемост от притежаването на държавен дълг.

През последните 11 месеца световните акции скочиха със 75%, изпращайки индекса MSCI All World на рекордна територия. Някои области на фондовия пазар, включително акциите на малките компании, технологичните книжа и чистата енергия, се радват дори на по-голям ръст от дъната си през март миналата година.

Оттук и опасенията, че допълнително покачване на 10-годишните лихви, заедно с по-високите цени на петрола, могат да предизвикат спад в акциите. Но корекциите са неразделна част от всички бичи пазари.

Вместо да обвиняват пазара на облигации или да очакват централните банки да увеличат подкрепата си, инвеститорите в акции трябва да се възползват от всеки спад и да останат на фондовия пазар още известно време.

Икономическите възстановяваня от 2003 и 2009 г. показват, че в ранните етапи на подем по-високите ставки могат да бъдат компенсирани от повишаващи се корпоративни печалби. Société Générale посочва консенсусни прогнози за 30-процентно нарастване на печалбите тази година за компаниите в индекса MSCI World и 40% за развиващите се пазари.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Свещени крави в 21-ви век няма и е редно да се анализира и това до колко пазарни са "пазарните" методи на световната борса! До колко пандемията е пазарен фактор за толкова радикални явления!!!
1
 
2
 
1
преди 1 седмица
И как ще се страхувам, аз направо се радвам. Не мога да си купа трежърита, именно защото са прекалено ниски като лихва. Стават 3%+ и хеджа е готов.

Още от Анализи
Възстановяването от коронакризата ще повиши отново въглеродните емисии