IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в САЩ имат нова страст - Европа

За последните 12 месеца американските фондове са вложили 24,3 млрд. долара в европейските фондове за акции

15:34 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в САЩ имат нова страст - Европа

Американските фондови мениджъри преоткриват своята страст към Европа и то не само като дестинация за почивка, пише Wall Street Journal. От началото на годината американските инвеститори увеличиха залозите си за доброто представяне на европейските акции заради по-светлото бъдеще пред икономиката и ниските лихвени проценти.

Миналата година фондовите пазари на Стария континент се превърнаха в привлекателна дестинация, след като регионът излезе от продължителната рецесия. От началото на годината, след зашеметяващата 2013 г., американските борсови индекси тъпчат на едно място, а според фонд мениджърите интересът към европейските акции е нараснал още.

Поради тази причина за последните 12 месеца, приключващи на 19 февруари, инвеститорите в САЩ са изпратили 24,3 млрд. долара в европейските фондове за акции, гласят данни на EPFR Global. 5 млрд. долара пък са изтеглени от американските фондове за акции.

Ако говорим за борсово-търгуваните фондове, то по отношение на входящите потоци, към три от топ четирите фондове, базирани на акции - FTSE Europe, iShares MSCI EMU и Vanguard FTSE Developed Markets ETFs - са потекли най-много средства.

Всички те имат големи експозиции към Европа. В тях са влезли общо 4,23 млрд. долара. За сравнение - 19,1 млрд. долара са изтекли от най-големия американски борсово-търгуван фонд, базиран на акции, а именно - SPDR S&P 500.

Сините чипове от Франция до Холандия приковават вниманието на някои от фонд мениджърите, докато други, търсещи изгодни сделки, се фокусират върху компаниите от периферията на континента като тези в Ирландия, Италия, Испания и Португалия.

„Някои от най-добрите и евтини активи се намират в периферията на Европа“, споделя мениджърът на BlackRock International Opportunities Fund с активи за над 3,5 млрд. долара Найджъл Харт.

От началото на годината общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 е нагоре с 2,4%, докато в САЩ S&P 500 изтри 0,7% от стойността си, а Dow Jones Industrial Average – 2,9%. Само за последната година повечето от европейските борси са нагоре с над 20%. Акциите в индекса Stoxx Europe 600 се търгуват при 21,5 пъти очакваната печалба през следващите 12 месеца. Това е над средното съотношение цена/печалба (P/E) от 18,2 през 2003 г., показват данни на Barclays.

Въпреки че държавите в центъра на Европа възстановиха част от загубите от ерата на рецесията, то тези от периферията трябва да изминат още дълъг път. Индексите в Испания и Италия остават под върховете си, отчетени в навечерието на финансовата криза през 2008 г., докато по-голямата част от европейските борсови индикатори и тези в САЩ задминаха постиженията си от преди колапса.

Много европейски държави се борят с високата безработицата и слабото търсене на стоки и услуги, но икономиката на еврозоната отново се разширява. Инфлацията остава ниска, а растежът – муден, проправяйки пътя на експанзионистичната политика на централната банка, за която мнозина експерти предричат, че ще подкрепи цените на акциите.

Ситуацията на Стария континент контрастира с тази в САЩ, където икономиката разполага с по-солидна основа, но Федералният резерв постепенно прекратява месечните покупки, които, според повечето анализатори, през 2013 г. допринесоха за рекордния борсов подем в най-голямата икономика в света.

Много от портфолио мениджърите се взират в най-големите имена на корпоративна Европа, споделяйки, че цените на акциите им са по-изгодни в сравнение с тези на топ компаниите в САЩ. Анализаторите на T. Rowe Price Group Global AllocationFund, управляващ активи за 63 млн. долара, визират петролната компания Royal Dutch Shell и немската фармацевтична компания Bayer AG. В технологичния сектор фаворитите са френската компания за технологични услуги Atos SA и консултантската Sopra Group.

Мениджърът на International Value Fund на Causeway Capital Management Джейми Дойл гледа с добро око на гиганта Unilever, предоставящ добра дивидентна доходност. Дойл поставя акциите на компанията пред тези на американския й конкурент Procter & Gamble Co.

Експертите на BlackRock International Opportunities Fund пък търсят акции на компании в сектори и страни, които пострадаха най-тежко от дълговата криза.

Последните покупки на фонда са за част от капитала на ирландската строителна компания Kingspan Group PLC и на холандската компания за подбор на персонал, със силно присъствие в Испания и Гърция, Randstad Holding NV. За последните 12 месеца акциите им са поскъпнали съответно с 60% и 46%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още