IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран търси подкрепата на Европа срещу САЩ

Президентът на Иран Хасан Рохани започна своята европейска обиколка на фона на все по-дълбоко разделение между САЩ и съюзниците им

22:25 | 05.07.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хасан Рохани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хасан Рохани. Снимка: Ройтерс

В рамките на европейската си обиколка президентът на Иран Хасан Рохани пристигна вчера на посещение в Австрия, която пое на 1 юли председателството на Съвета на ЕС. В контекста на все по-дълбокото разцепление между САЩ и съюзниците им иранският лидер бърза да спечели подкрепа сред онази част от западната общност, която е против излизането на САЩ от ядрената сделка с Техеран и въвеждането на нови санкции срещу него.

Европейската подкрепа е от решаващо значение за иранските реформатори начело с Рохани, сблъскали се с вътрешни протести заради влошената икономическа ситуация и с натиска на сили, нежелаещи нормализиране на
отношенията със Запада.

Европейската обиколка на Рохани, започнала с двудневно посещение в Швейцария, продължава на фона на нарастваща ескалация на иранската криза. След като президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи на 8 май, че се изтегля едностранно от "Съвместния всеобхватен план за действие" (СВПД) - договора, сключен във Виена през лятото на 2015 г. и ограничаващ ядрената програма на Техеран, администрацията на американския лидер полага всички усилия, за да се включат възможно повече страни в политиката за възпиране на Иран.

Вече след кацането на иранската делегация в Берн директорът на отдела за политическо планиране в Държавния департамент на САЩ Брайън Хук потвърди, че Вашингтон е решен да сведе "до нула" петролните доходи на Иран чрез санкции, които ще влязат в сила на 4 ноември.

Той информира за консултации с други страни, призовани от Вашингтон да последват примера му и да се откажат от вноса на ирански петрол. По думите му американски санкции може да застрашат и тези държави, ако продължат сътрудничеството с Техеран.

В тази ситуация президентът Рохани, принуден оперативно да реагира на новите заплахи от Вашингтон, реши да демонстрира, че знае "да удържа на удари", и прикани европейците да вземат страната на Техеран. Основната мисъл в словото му на общата пресконференция с швейцарския президент Ален Берсе бе, че анонсираното петролно ембарго е неосъществима идея, доколкото не я подкрепят дори съюзниците на САЩ. "Празни приказки са за мен думите на някои американски служители, че искат да сведат до нула износа на Иран", заяви Хасан Рохани.

"Иран ще продължи да спазва ядреното споразумение със световните сили, докато се пазят интересите му в рамките на СВПД", добави президентът на Ислямската република. Ален Берсе се съгласи с иранския си колега, като призна, че "излизането на САЩ от СВПД поставя под заплаха постигнатия напредък" в уреждането на иранската ядрена криза.

Освен политическите уверения в подкрепа за СВПД преговорите в Берн приключиха с подписване на спогодба за сътрудничество в наземния пътнически и товарен транспорт и на два протокола за намерения. В демонстрация на европейска подкрепа за Техеран се превърна и вчерашната визита на президента Рохани в Австрия - със статут на държавно посещение. Не стана пречка и скандалът, избухнал предния ден.

В събота френските правоохранителни органи задържаха трима души, заподозрени в подготвянето на нападение срещу ирански опозиционери в парижкото предградие Вилпент на 30 юни. По предварителни данни организатор на осуетения атентат е бил служител от иранското посолство във Виена, работил в австрийската столица от 2014 година.

В тази връзка - ден преди Хасан Рохани да пристигне в града, австрийското външно министерство извика посланика на Иран и му заяви, че трябва до 48 часа да отнеме имунитета на този дипломат с оглед издадена заповед за арест.

Австрийската страна обаче пренебрегна призивите на хора от иранската опозиция, живеещи в Европа, да отмени предстоящите преговори на държавни ръководители с Хасан Рохани. Иранският лидер бе посрещнат във Виена с военни почести - както предвижда статутът на всяко Александър ван дер Белен, който нарече спазването на международните спогодби "ключов елемент от световната политика". "Не става дума само за преките санкции срещу Иран, но и за второстепенните санкции, засягащи Австрия.

Тези второстепенни санции с оглед екстериториалното им прилагане нарушават международното право", напомни Ван дер Белен. И добави: "Такава е гледната точка на Европейската комисия, що се отнася до САЩ". Подобно изявление направи и канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Но въпреки изявленията на европейските лидери в полза на ядрената сделка с Иран американският натиск се засилва и де факто затруднява все повече усилията за запазване на сътрудничеството с Техеран. "ЕС може да очертае общите рамки, но конкретните неща са прерогатив на отделните държави и структури. А желанието им да работят с Иран става все по-слабо.

Неясно е как да бъдат накарани частните европейски компании да купуват от Иран петрол, навличайки си санкции от САЩ", обясни за в. "Комерсант" специфичното положение експертът от ПИР-център, руска неправителствена организация, Андрей Баклицки, според когото "по цял свят спада взаимодействието с Иран". "ЕС води търговска война със САЩ и явно не би желал да губи имидж, ако признае, че американците му казват какво да прави. Но европейците не искат и да се бият докрай за Иран", добави той.

При това положение губеща страна може да станат основно Иран и управляващите в страната реформатори начело с президента Рохани, избрали пътя към уреждане на ядрената криза и нормализиране на отношенията със Запада.

"Техеран няма да получи никакви икономически изгоди, ако излезе от СВПД. Напротив, икономическата ситуация ще продължи да се влошава. В страната вече се заредиха протести заради силния спад в курса на риала, който се срина тази година с 50 на сто - напомни Андрей Баклицки. - Ако бъде "отрязан" и европейският дял от инвестициите, курсът ще падне още надолу и това ще предизвика нови протести".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Не виждам какво реално може да предложи Иран освен части от чужди територии, които мислят да превземат при планираната война заедно с Турция за прекрояването на Близкия Изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
И каква власт може да предложи Иран на европееца, какви пари след като санкциите са ги замразили и какъв петрол след като санкциите го стопират още на границата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
То уж на терористи не се плащат откуп, ама пък виж кво става:https://***/2tZCFEpКеш (познай защо).Иначе налагат санкции срещу ЕС заради търговия с Иран."Защо на някой европейски лидер му трябва да се забърква с тези религиозни фанатици."За пари, власт и петрол. Да не мислиш заради хуманните ценности и демокрация.. хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
Иран така или иначе си е страна, която създава, спонсорира и всячески поддържа терористи и има свои войски в Сирия на границата на Израел за да провокират евреите към насилие. Какво щяха да бъдат Хизбула ако не разполагаха с поддръжката на иранците и на Саддам Хюсеин в миналото?Защо на някой европейски лидер му трябва да се забърква с тези религиозни фанатици. Най-добре е всички да им наложат санкции и самите иранци да си ги свалят ако има шанс след това да изградят светска държава без никакво участие на религиозните фанатици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
САЩ анти-комунистическа?Да бе да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
Даже и собствения си народ започнаха да тероризират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
julian12
преди 5 години
Интересно, ако на другите терористи трябва да им се наложи глоба, реципрочна на действията какво ли ще стане? Ще тия другите що страни изпотрошиха и що родители разплакаха и разплакват по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Ислямистите от Иран искат подкрепата на комунистите от европейската комисия срещу една от шепата анти-комунистически държави в света... Комунисти и ислямисти спретнаха иранската революция и ислямистите се отърваха от червените другари след като взеха властта. Ако ес се опита да избегне санкциите срещу Иран всички европейски компании начело с волцваген и дойче бамката трябва директно да бъдат натирени вън от САЩ на часа от Тръмп и неговите хора, а европейската бамка за развитие да отнесе едно 100 милиарда $ глоба за субсидиране на терористи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още