Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Искат ли ирландците обединение?

Сякаш появил се дух им казва „Ето ви националната мечта”, а те не са сигурни

Искат ли ирландците обединение?

Снимка: gettyimages

Върнах се от три скорошни пътувания до Ирландия изумен: ето как изглежда една зряла държава. Следва гигантски, потенциално разделящ въпрос - внезапната перспектива за обединена Ирландия, мечта на Републиката много преди разделянето на острова през 1921 г. - и вместо да се третира като аргумент победителят да вземе всичко с гръм, както в някои страни, които бихме могли да споменем, почти всички ирландци изглеждат решени да се движат бавно, сериозно и справедливо. Как да се успокоят предимно протестантските юнионисти в Северна Ирландия, които от поколения се определят като британци? Видях зала, пълна с ирландци, да аплодира жена, която ги призовава „да бъдат отворени и приобщаващи към юнионистите“. 4,8 милиона ирландци в Републиката и 1,9 милиона в Северна Ирландия все още са изправени пред плашещо десетилетие. Ирландското обединение може да съживи насилието на север. Но слава богу повечето ирландци осъзнават това. Ето един рядък случай на държава, която се учи от историята, пише Саймън Кюпър за Financial Times.

Английските политици и юнионистите от Северна Ирландия направиха повече за обединяването на Ирландия за три години, отколкото успяха ирландските републиканци за един век. „Brexit катапултира този проблем“, казва Подриг О’Мюрик, съветник на републиканската партия Шин Фейн. „Има истинско усещане, че живеем в исторически времена.“ През октомври Борис Джонсън се съгласи да постави фактическата бъдеща граница в морето между континентална Великобритания и Северна Ирландия. Това поставя и двете Ирландии в една икономическа зона и показа на юнионистите, че английските консерватори националисти ги смятат за излишни. Всъщност някои юнионисти чувстват, че получават повече разбиране от правителството в Дъблин.

Още по темата
Споразумението от Разпети петък на 1998 г. предвижда, че ако и двете страни на Ирландия гласуват на референдум за обединение, то трябва да се случи. Това може да стане скоро. Догодина твърд Brexit или шотландски вот за независимост може да насърчи Северна Ирландия да избяга от британската каша. Тогава преброяването през 2021 г. ще стане първото, показващо че самоописващите се като католици - които традиционно подкрепят обединението на Ирландия - превъзхождат протестантите на север.

Все едно се е появил дух, който казва на ирландците: „Ето ви националната мечта.“ Но ирландците сега не са сигурни, че я искат. Приближаването към обединение е като "жонглиране с порцелан", казва Ноел О'Конъл от Европейското движение Ирландия. За много хора това  е битка на сърцето срещу разума, обяснява Нийл Ричмънд, сенатор на управляващата партия Фине Гейл. Сърцето казва: да. Разумът казва: още не, изминали са само 21 години от изискващия поколения процес на изцеление на сектантството. Наистина ли Републиката иска да внесе няколкостотин хиляди твърди юнионисти, някои от които биха убили заради идентичността си? „Момчетата не са си отишли“, както някои от тях казват. И след близо един век разделение дори северните и южните католици имат различна идентичност.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Не бъдете инерционни инвеститори като Нютон