IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята на САЩ е тясно обвързана с налагането на мита

Ще постигне ли същия ефект от миналото агресивната политика на Доналд Тръмп и какво може да научи американският президент от опита на своите предшественици?

09:18 | 26.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп защити практиката да налага мита, за да принуждава други страни да преразгледат своите „нелоялни“ търговски сделки, като заяви, че „САЩ е изградена върху мита“, пише Джефри Барташ от Market Watch.

В исторически план Доналд Тръпм се оказва прав.

САЩ са били твърди протекционисти през по-голямата част от своята история преди Втората световна война. Един от първите закони, подписани от президента Джордж Вашингтон, е Законът за митата от 1789 г., който е бил предназначен да събере пари за новото федерално правителство, за да се намали дълга от войната за независимост и да се защити американската индустрия в своята най-ранна фаза от чуждестранната конкуренция. 

Тогава, както и сега, някои индустрии търсят защита в лицето на Конгреса от огромното количество вносни стоки. Повечето от продуктите, влизащи в САЩ, са били подложени на 5-процентни мита, като в някои случаи митническите ставки достигали до 50% от стойността на стоката.

Това е само единичен пример от множеството мита, които Конгресът е налагал през годините. Именно те генерират по-голямата част от приходите на американското правителство, докато САЩ не приемат данъка върху доходите през 1913 г.

Митата винаги са били източник на противоречия.

В ранните години на държавата, Северът е предпочитал да налага високи мита за защита на младите американски индустрии като производството на текстил от големите английски производители.

Александър Хамилтън, първият финансов министър на САЩ, се е страхувал, че страната ще остане слаба ако не изгради собствени индустрии и не се превърне в независима икономика.

С течение на времето аргументите в полза на протекционизма се обвързват тясно с републиканската партия.

„Дайте ни защитни мита и ние ще ви направим най-великата нация в света“, заявява един млад политик на име Ейбрахам Линкълн през 1847 г.

По-късно, вече като 16-ти президент на САЩ, Линкълн отхвърля свободната търговия и вдига стойността на митата по време на Гражданската война между южните и северните щати.

Югът се противопоставя на Севера много преди войната, именно заради наложените мита, тъй като тези щати купуват голямо количество европейски стоки за своите домове и ферми.

За тях налагането на мита означава прехвърляне на печалбата и богатството от юг на север.

Разминаването между двете части на страната по отношение на митата се засилва с течение на времето. По времето на т.нар. „мерзка тарифа“ Конгресът налага 38-процентни мита върху 98% от целия чуждестранен внос.

Постепенното ограничаване на митата започва през 1914 г., когато влиза в сила данъкът върху доходите, но съществена променя в това отношение няма до Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Някои от митата допринасят за влошаването на американската икономика до началото на Втората световна война. Едва в средата на 30-те години администрацията на президента Франклин Рузвелт сменя кардинално курса на страната и започва сериозно редуциране на наложените мита.

До 60-те години САЩ вече са се превърнали в най-силната икономика в света, а нейните компании доминират в глобален план.

Дали тази система ще се разпадне? Дали другите страни играят „несправедливо“? Прав ли е Тръмп да прибегне до агресивно налагане на мита?

Тези въпроси възродиха затихналите от доста време спорове около САЩ и ролята на митата. Тръмп може и да е прав, че тези мерки са допринесли за изграждането на страната в миналото, но остава да се види дали в днешно време подобни мерки биха имали подобен ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още