IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея има проблем, за който другите държави могат да мечтаят

Страната е в рядката ситуация, в която фискалната политика е експанзионистична, но паричната е твърде предпазлива

17:30 | 05.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Южнокорейският президент Мун и съпругата му. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Южнокорейският президент Мун и съпругата му. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Южна Корея се намира в тежък момент. Още по-лошо е, че отговорът на паричната политика е толкова плах, пише Дейниъл Мос за Bloomberg. 

Страната флиртува с дефлацията, показаха данните от вторник, след като потребителските цени спаднаха за първи път в историята. Износът, който представлява около 40% от брутния вътрешен продукт, се е понижил за десети пореден месец. Корейската централна банка (КЦБ) заяви, че страната ще срещне трудност да изпълни дори понижените прогнози за растежа.

Регулаторите в КЦБ трябва да формулират широка стратегия, за да върнат инфлацията до целта от 2%, а не да излизат с частични отговори всеки път, когато се срещнат, за да определят лихвите. Това включва разглеждане на мерките, някога считани за нетрадиционни, но сега вече изцяло ежедневие извън Южна Корея, като отрицателни лихви или количествено облекчаване, или и двете.

Южна Корея е в рядката ситуация, в която фискалната политика е експанзионистична, но паричната политика е твърде предпазлива. Обикновено проблемът е при обратното положение. Президентът Мун Дже-ин предложи увеличение на разходите с около 9% в бюджета за тази година - най-голямото от десетилетие. Това обаче няма да задвижи икономиката, след като централната банка намали лихвите само веднъж тази година.

Позицията на КЦБ изглежда консервативна и по отношение на други централни банки, които намалиха лихвите многократно през последните месеци. Съседна Япония обмисля снижаване на лихвите още повече на отрицателна територия, докато Европейската централна банка направи това миналия месец и възобнови количественото облекчаване. Дори Австралия и Нова Зеландия претеглят тези някога немислими практики.

Основната лихва в Южна Корея е на ниво от 1,5%. Има шанс тя падне до нула, но не голям, предвид предизвикателствата пред страната. Търговската война между САЩ и Китай сви износа, особено в технологичния сектор, а спорът с Япония изглежда като самонанесена рана.

Гуверньорът на КЦБ Лий Ю-йол призна за своята тежка битка в коментари през уикенда. Инфлацията вероятно ще бъде под нулата за няколко месеца, каза Лий, въпреки че отхвърли перспективата за трайна дефлация. Управителят напомни на аудиторията си, че централната банка има „приспособима позиция“ и ще разгледа „всеки възможен набор от данни“, когато регулаторите се срещнат на 16 октомври.

Един фактор, ограничаващ КЦБ, може да бъде финансовата стабилност. Този аспект от нейния мандат може да попречи на усилията за бързо реагиране на икономическите промени, отбеляза Международният валутен фонд в работен документ през май. Със сигурност има причина за притеснение: Корейският вон е една от най-лошо представящите се валути от развиващите се икономики тази година, като чужденците са продали местни акции за 861 милиона долара само този месец.

И все пак това не е достатъчно, за да оправдае бездействието. Инфлацията постоянно се отдалечава от целта на КЦБ от 2%, която беше определена преди три години. Понижавайки целта си от диапазона 2,5%-3,5%, регулаторите може по невнимание да са посели идеята, че са се отказали от значим ангажимент за стимулиране, независимо от това какво налагат обстоятелствата.

КЦБ има шанс да разсее тази представа. Форматът на нейните изявления оставя много пространство: Тя може да излезе с подходящи бъдещи насоки, подобни на тези, които използват централните банки от най-високо ниво. КЦБ би могла да намали лихвите с половин процентен пункт, а не с обичайната една четвърт, и да обещае, че ще останат на това ниво (или по-ниско!), докато търговската война приключи или инфлацията доближи своята цел. Лий трябва да поясни в брифинга си след решението, че всички опции са на масата - и да действа така, както смята за правилно.

Основателно е да попитаме дали цялата концепция за инфлационно таргетиране не е вече демоде. Това беше продукт на епоха, когато твърде високата инфлация се разглеждаше като по-голямата заплаха, а не ситуацията, която преобладава днес. Докато целта е налице обаче, Южна Корея трябва да направи усилие за засилване на инфлацията.

КЦБ със сигурност не е единствената централна банка, която не изпълнява целите си за инфлацията, но това, че има компания, не означава, че икономиката трябва да страда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още