IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избягването на поредната глобална катастрофа е недостатъчно

Светът не може да си позволи старите игри на съперничество между великите сили, колкото и неизбежни да изглеждат те

16:24 | 07.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Историята не се повтаря, но често се римува. Тази мисъл е неправилно приписвана на Марк Твен, но е добра, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Историята е най-мощният ориентир за настоящето, защото описва това, което е постоянно в човешката ни природа, особено силите, които ни водят към конфликт. Тъй като най-голямото геополитическо събитие в момента несъмнено е засилващото се търкане между САЩ и Китай, осветляващо е да погледнем назад към подобни събития в миналото.

Провокиращата мисълта книга „Обречени на война” на Греъм Алисън от Харвард започва с разказ за Пелопонеската война от Тукидид, големият атински историк от V век пр.н.е. Уулф се съсредоточава, обаче, върху трите епохи на конфликти през последните 120 години. От тях трябва да се научи много.

Най-скорошният конфликт е Студената война (1948-1989 г.) между либералния демократичен запад, воден от САЩ, и комунистическия Съветски съюз, трансформирана версия на Руската империя отпреди Първата световна война. Това е голям конфликт за власт между главните победители във Втората световна война, но и идеологически конфликт за природата на модерността.

Западът в крайна сметка спечели. Това стана, защото мащабът на западните икономики и скоростта на техния технологичен напредък значително надминават Съветския съюз. Поданиците на Съветската империя също така се разочароваха от корумпираните си и деспотични владетели, като самото съветско ръководство заключи, че системата му се е провалила. Въпреки опасните моменти, по-специално кубинската ядрена криза от 1962 г., Студената война приключи мирно.

Връщайки се по-назад, стигаме до годините между двете световни войни. Това беше междуцарствие, при което опитът за възстановяване на реда отпреди Първата световна война се провали, САЩ се оттеглиха от Европа и огромна финансова и икономическа криза, произтичаща първоначално от САЩ, опустоши световната икономика. Това беше време на гражданска борба, популизъм, национализъм, комунизъм, фашизъм и националсоциализъм. 30-те години са траен урок за възможността за демократичен крах, след като елитите се провалят. Те са и поука за това, което се случва, когато великите държави попаднат в ръцете на гладни за власт безумци.

Като се върнем още по-назад, стигаме до решаващия период 1870-1914 г. Както отбелязва Пол Кенеди в класическата си книга „Възход и падение на великите сили“, през 1880 г. Великобритания генерира 23 на сто от световната промишлена продукция. До 1913 г. този дял е спаднал до 14 на сто. За същия период делът на Германия нараства от 9 на 15 на сто.

Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
даже няма да чета втората страния на това странно съчинение ... може би по картинка! Нещата са яко изсмукани от пръстите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
scott
преди 4 години
много невярно.Няма и ден още от египет, в който пирамидите на властта да не облагодетелстват свои и да не убиват чужди.Третата се избегна, щот търгонците и парите превърнаха човека в консуматор. и си викат: повече консуме, по-багати, силни и властни. това действаше цели70 години. Що да го убиваш, кат ти е по-полезен като богатствоносителен ***. Обаче: СЪВСЕМ НАСКОРО КУКЛОВОДИТЕ ОБЪРНАХА ДОКТРИНАТА. ВИКАТ СИ - ТЕЗ ЧОВЕКОБАТЕРИИТЕ НИ, ЗАРЕЖДАТ АМА И МЪРСЪТ. Сега, днеска, у момента се води вВОЙНА! КУКЛОВОДИТЕ ИЛИ ШЕ НАКАРАТ МАРИОНЕТКИТЕ ДА СЕ САМООГРАНИЧЪТ В ЦАПАНЕТО ИЛИ ШЕ ГИ ИЗГОРЪТ. Екоталибаните богатеят направо от бюджети за кливатот и внушават на масата да си махнат въглеродниа отпечатък. това е техната война. мосото воюва чрез бунтове, стачки, кланета. ПЪТЯ НА ТЪРГОВЕЦА ОТСТЪПВА ПРЕД ПЪТЯ НА ВОИНА. Секи, вкусил кръв се кефи на древниа рим и отхвърля джендърограничениата на съвремието.идва нов свет. може да е дори без органични. хранетарната хармониа не предполага органичен живот. ама хич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 18
bgMan
преди 4 години
Светът не може да си позволи старите игри на съперничество между великите сили...Жалко че великите сили не мислят така. Особено руснаците дето се изправиха и отново са на път да предизвикват конфликти навсякъде в борба за руско влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Доста странно тълкуване на историята. Причината да няма Трета световна война не е доброто управление и дипломацията, а оръжията. Надпреварата във въоръжаването изключи възможността при евентуален глобален конфликт да има победители. Трябва да благодарим на ядрените сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още