Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Изказването на Байдън за Тайван повишава напрежението между САЩ и Китай

Островът би представлявал много различно стратегическо предизвикателство за Вашингтон в сравнение с Украйна

Изказването на Байдън за Тайван повишава напрежението между САЩ и Китай

Снимка: Ken Cedeno/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън се стреми да покаже решимостта на САЩ срещу Китай, но ненавременен гаф по отношение на Тайван рискува да подкопае стремежа му да ограничи нарастващото влияние на Пекин в региона.

Независимо дали умишлено, или не, Байдън провокира Пекин с обещание да защитава Тайван с военни сили при евентуално китайско нападение. След като каза, че политиката на САЩ относно Тайван „изобщо не се е променила“ по време на пресконференция в Токио, той отговори с „да“ на въпрос дали САЩ ще действат „военно“, за да защитят острова в случай на китайско нападение, припомня Bloomberg.

По-късно представители на Белия дом се опитаха да замажат забележката, , като казаха, че президентът обещава само американска помощ за защита на Тайван в случай на военни действия, както в момента се прави и с Украйна. Байдън обещава да не праща войски в Украйна.

„Политиката не се е променила изобщо и аз казах това, когато направих изявлението си“, каза Байдън във вторник, когато беше притиснат от репортери да изясни позицията на САЩ.

Въпреки това забележката на президента донесе тревоги по време на първото му пътуване в Азия след встъпването му в длъжност. Той също така хвърли нова светлина върху подхода на Вашингтон за „стратегическа неяснота“ относно това дали американските сили ще защитават Тайван срещу Китай, като същевременно приема политика на „един Китай“, според която Тайван не е признат за независима страна.

Още по темата

Това е сложна политика, която препъна Байдън и някои от неговите предшественици в миналото. Настоящият американски президент направи подобни погрешни стъпки по отношение на Тайван поне два пъти дотук. Като отправи тази забележка толкова близо до китайска територия и в контекста на войната в Украйна, въздействието й се засили.

Въпреки че е малко вероятно това фундаментално отношенията между САЩ и Китай, ситуацията подчертава сегашното напрежение около Тайван и отваря вратата за критики от страна на вътрешни политически опоненти, които се опитват да представят 79-годишния президент като немощен и негоден за поста.

Сенатор Том Котън, републиканец от Арканзас, казва, че коментарите на Байдън представляват промяна към „стратегическа яснота“ по отношение на Тайван и че президентът трябва да очертае ясен ангажимент на САЩ да защитава острова. „В противен случай продължаващата неяснота и несигурност вероятно ще провокират китайските комунисти, без да ги възпират – най-лошото от двата свята“, допълва той.

Китайски служител предполага, че коментарът на Байдън може да е бил умишлен, целящ да тества отговора на Пекин на евентуална промяна в политиката. Служителят, който е говорил при условие на анонимност, смята, че такъв подход на САЩ е опасен.

Китайските лидери наблюдават внимателно разгръщането на кризата в Украйна, като взеха под внимание политическата и икономическа изолация на Русия, както и огромната международна подкрепа за Киев, тъй като обмислят позицията си към Тайван.

Байдън говори в Токио, столицата на основен китайски съперник, по време на пътуване за укрепване на съюза на САЩ с новите, приятелски настроени към Вашингтон лидери на Япония и Южна Корея. Двете страни вече не са приятелски настроени към Пекин.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
1
 
11
преди 1 месец
Това и казвам. Тоя достигна до стадий на пълно дeб-илство и не само, че е безполезен, но и е опасен - и за САЩ, и за света. Трябва да бъда импийчнат, а ако откаже да се махне, да бъде ликвидиран. Изобщо не трябва да има нито милост, нито компромиси.
0
 
0
 
10
преди 1 месец
Дядо Биди е като малко дете на масата на големите - чуе някакви разговори за тайни неща, и на другия ден в магазина ги изтропа пред съседката.
5
 
1
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и до ***... ако утре не го изтриете тоя със свастоиката, аз ще си сложа тази на "das reich"!
5
 
2
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
гледам заглавието... байдън, сащ.. китай, тайван! А от долу само руска свволач... къде при големите бе копейки?? :D след няколко месеца всичкото русороби, да не станете кунгфуРоби! :):)
2
 
2
 
7
andy до: Petar2015
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако второто се случи, ще е последния гвоздей в ковчега на ЕС!

Още от Анализи
Високи дългове: Ще се оттласне ли Гърция от дъното