IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изключително сериозният проблем със замърсения въздух в Монголия

Нивата на фини прахови частици във въздуха в Улан Батор се повишиха до 80 пъти над препоръчителните равнища на безопасност, определени от СЗО

18:33 | 23.12.16 г.
<p>
	Монголски квартал, потънал в смог. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Монголски квартал, потънал в смог. Снимка: Ройтерс

Проблемът с мръсния въздух в Монголия е по-сериозен дори от този в Китай, пише Bloomberg.

Нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата Улан Батор се повишиха до 80 пъти над препоръчителните равнища на безопасност, определени от Световната здравна организация (СЗО). Тези нива са 5 пъти по-високи в сравнение с показателите, измерени в Пекин миналата седмица, когато бяха достигнати рекордни за държавата равнища за тази година.

Монголските електроцентрали работят на по-високи обороти през студената зима и бълват огромно количество сажди в атмосферата. Паралелно с това парливият дим, който се получава от изгарянето на въглищата, се разстила сред бедняшките квартали на Улан Батор и я покрива с кафява мъгла. Гневните жители на града планират протест на 26 декември.

По информация на правителствения сайт agaar.mn равнището на фини прахови частици PM2.5 в атмосферата е достигнало 1 958 микрограма на кубичен метър на 16 декември в столичния квартал Баянкошуу. Средните дневни норми са достигнали 1 071 микрограма на ден. СЗО препоръчва дневното равнище на PM2.5 да не надвишава 25 микрограма на ден.

В Пекин смогът принуди властите да затворят или намалят производството на 1200 фабрики. Миналата седмица равнищата на PM2.5 в китайската столица преминаха границата от 400 и властите трябваше да анулират 351 полета заради слабата видимост. Най-високите средни дневни стойности през миналата седмица бяха регистрирани в сряда и се равняваха на 378. В столицата на провинция Хъбей Шъдзяджуан нивата на PM2.5 преминаха границата от 1000 микрограма на кубичен метър по-рано през седмицата, се посочва в данни на China National Environment Monitoring Center.

Свиващата се монголска икономика и растящият бюджетен дефицит не позволяват на властите да вземат мерки срещу опасния смог.

Една от мерките, взети от монголското правителство, е намаляване на цената на нощната тарифа за електричество с 50%. Това се прави с цел насърчаване на жителите да отопляват домовете си

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още