IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкривява ли ЕЦБ пазара на корпоративни облигации?

Компаниите извличат полза от ниските доходности по облигациите. Застрахователите и пенсионните фондове обаче са подложени на все по-голям натиск

08:47 | 20.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка публикува в понеделник списък с компаниите, чиито корпоративни облигации е започнала да изкупува в рамките на програмата си за количествени улеснения. В Германия сред имената се открояват Allianz и Siemens, енергийната компания RWE и произоводителите на автомобили Daimler, Volkswagen и BMW. ЕЦБ се грижи за стабилното търсене и за все по-ниски доходности по корпоративните облигации. Никога не е било толкова изгодно за компаниите да си осигурят свежи пари срещу облигации, посочва германската телевизия n-tv.

Това, което предизвиква радостта на компаниите обаче, води и до критики, че планът на ЕЦБ изкривява дълговия пазар. „ЕЦБ представлява значителен купувач, който поглъща огромна част от облигациите на пазара“, казва Фрейзър Лънди от Hermes Investment Management.

Дори в средата на несигурност след референдума във Великобритания корпоративните облигации поскъпнаха. Заради силното търсене ценните книжа с висок рейтинг са отчели спад на доходността до рекордно дъно от 0,5%, казва Дуайт Болдън от Bankhaus Metzler. По думите му една пета от облигациите на пазара са с отрицателна доходност. „Това означава, че инвеститорите отчасти приемат един вид такса вместо досегашната доходност. При това краят на спада в доходностите все още не се вижда“, казва Болдън. 

Подходът на ЕЦБ не е нов. Банката следва донякъде примера на Японската централна банка, която именно чрез изкупуване на корпоративни облигации разду търсенето. ЕЦБ отдавна има корпоративни ценни книжа в баланса си. От около две години банката започна да купува облигации на търговски банки, които са гарантирани с ипотеки и се считат за относително безопасни. Дори и в тази сфера ситуацията се изостри, след като ЕЦБ навлезе на пазара като купувач, посочва n-tv.

Компаниите извличат полза от ниските доходности по облигациите. Застрахователите и пенсионните фондове обаче са подложени на все по-голям натиск заради политиката на ЕЦБ. След като държавните ценни книжа не носят почти никаква доходност, сега и корпоративните облигации със също толкова добър кредитен рейтинг се насочват в тази посока.

Последиците са, че за животозастрахователите ще е все по-трудно да постигнат заложената от закона минимална доходност. Затова много вложители си задават въпроса дали въобще си струва рискът да се купува облигация при доходност от под 1%. Дори и при корпоративни облигации със също толкова добър рейтинг, рискът от фалит е много по-голям отколкото при ДЦК.

Колкото повече мерки обявява ЕЦБ, толкова повече стават критиките. Едно от обвиненията е, че банката навлиза на все повече пазари, където няма какво да търси. Един от най-яростните критици на банката е Давид Фолкертс-Ландау, главен икономист на Deutsche Bank, според когото мярката на е акт на отчаяние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още