IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и ОАЕ извършиха геополитическа дефибрилация в Близкия Изток

Споразумението от четвъртък се нарежда сред ключовите исторически събития в региона през последните десетилетия

22:09 | 14.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Getty</p>

Снимка: Getty

Споразумението, сключено от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп с Обединените арабски емирства (ОАЕ) за установяване на пълна нормализация на отношенията с Израел в замяна на решението на еврейската държава да отхвърли (засега) всеки опит за анексиране на Западния бряг, е точно такова, каквото Тръмп го определи в Twitter – „огромен пробив“. 

Да, тук го няма зарядът от посещението на Мохамед Ануар Садат в Йерусалим – нищо не може да се сравни с първата голяма крачка към помирение между арабите и израелците, пише New York Times. Събитието от четвъртък не може да се сравнява и с ръкостискането между Ясер Арафат и Ицхак Рабин пред Белия дом, но то наистина се доближава по мащаби до този исторически момент.

Събитието неминуемо оказва влияние върху всяка една голяма партия в региона – от проамерикански настроените, през проумерените ислямистки формации, до привържениците на края на конфликта с Израел. Всички лагери се възползват от момента, като привържениците на радикалните течения, антиамериканските партии и проислямският лагер започват да бъдат изолирани в своите стремежи.

Геополитическо земетресение

За да разберем защо, първо трябва да оценим вътрешната динамика на сделката. Именно мирният план на Тръмп, изготвен от Джаред Къшнър, и желанието им да се придържат към него всъщност създават базата за този „пробив“. Планът на Къшнър по същество призовава Израел и палестинците да сключат мир, като Израел може да анексира около 30 процента от Западния бряг, откъдето, в исторически план, идва голяма част от населението на страната, а палестинците да установят демилитаризирана, закърпена държава с останалите 70 процента, заедно с някои териториални фрагменти от Израел.

Палестинците отхвърлиха сделката като небалансирана и несправедлива. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче, който помогна за изготвянето на произраелския план, заяви, че възнамерява да продължи анексирането до 1 юли - без да се съгласи с частта, която политическата му база от еврейски преселници отхвърли.

Това не се получи, защото Къшнър, който редовно призоваваше към Египет, Йордания и арабите от Персийския залив, че подобно едностранно израелско анексиране ще представлява пълно нарушение на сделката. Това накара Нетаняху да изгуби подкрепата на преселниците - и в момент, когато е обект на съдебен процес по обвинения в корупция и всеки ден се изправя пред протести заради лошото управление на пандемията, той продължава да губи популярност сред поддръжниците си.

Така че това, което Тръмп, Къшнър, принц Мохамед бин Зайед, фактически лидер на ОАЕ, и Нетаняху направиха, беше да превърнат наличните лимони в лимонада, обяснява Итамар Рабинович, един от водещите израелски историци в Близкия Изток и бивш посланик на страната във Вашингтон.

„Това беше мир за мир, а не земя за мир“, изтъква Рабинович.

Последна актуализация: 03:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
От толкова геополитическа дефлорация, все някой път се налага и малко дефибрилация и после пак по утъпканата пътека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 3 години
Като няма палестинци в Израел за хазарите ще бъдат решен проблемът.Само че САЩ няма да е вечно могъщ за да ги пази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още