Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Жените ще оформят трудовия пазар в бъдеще

Пандемията от коронавируса предизвика преосмисляне на баланса между професионалния и личния живот

Жените ще оформят трудовия пазар в бъдеще

Снимка: Bloomberg

Насочваме ли се към феминизиране на работата? И може ли това да доведе до по-балансирани работна среда и икономика? Вярвам, че отговорът и на двата въпроса е да, пише Рана Форухар за Financial Times.

Още по темата
Идеята изглежда противоречива на фона на тенденцията, при която жените отпадаха от работната сила по време на пандемията с по-висок темп от мъжете, за да компенсират внезапното изчезване на грижите за децата и за да поемат тежестта на домашното образование. 

Но мисля, че това е пандемично отклонение, което ще се коригира, когато училищата отворят отново и животът се върне към някакво подобие на нормалността. Повечето жени трябва да работят по икономически причини. В САЩ е почти невъзможно да се издържа семейство със среден доход от 67 521 долара годишно на човек. Мнозина, разбира се, просто искат да работят.

Тенденция е, че през следващите години жените ще доминират и предефинират голяма част от пазара на труда.

Помислете, че студентките сега представляват близо 60% от всички колежани. Тази тенденция се развива от известно време, но получи голям попътен вятър от Covid-19. Макар много майки да остават вкъщи с децата си, повече мъже напускат колежите, отколкото жени, отчасти за да издържат семействата си.

След няколко години тези жени с висше образование ще имат предимство на пазара на труда.

Ами жените без дипломи? Ако те не се върнат на работа, това би било удар за икономическия растеж, който е функция от броя на работниците и тяхната производителност. Но тъй като училищата започват да се възстановяват, те вероятно ще го направят. Помислете за примера на страни като Франция, които запазиха училищата отворени и имаха много по-малко изчерпване на женската работна сила.

Данните за работните места в САЩ през есента ще бъде показателни в това отношение. Но каквото и да показват месечните цифри, има още една причина да се смята, че работната сила ще стане по-женска в бъдеще. Много от най-бързо развиващите се категории работни места в САЩ за следващото десетилетие са в икономиката на грижите, където жените са непропорционално представени.

Тази част от икономиката предлага някои вълнуващи примери за това как индустриите могат да се променят, когато има повече жени в работната сила. Предстоящата книга на професора от Харвард Клаудия Голдин „Кариера и семейство: продължилото век движение на жените към равенство“ разглежда как жените се борят да балансират работата и дома през десетилетията. Сред множеството ù изводи е идеята, че участието на жените променя самия характер на работата.

Тъй като много жени станаха доктори, например, възможностите за гъвкава работа в тази област се повишиха за всички. Увеличаването на броя на жените ветеринари промени цялата структура на индустрията, която започна да се консолидира, тъй като жените обикновено не приемат графика 24/7, който е характерен за индивидуалните лекарски практики.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 3 седмици
браво , айде скоро да видим и тираджийки ... : )))

Още от Анализи
„Уолстрийт“ приветства новата ера при цените на петрола