IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Навсякъде банковите системи ще стават по-малки

Инфлацията е не просто временно явление, а проблем, казва изпълнителният директор Джейми Даймън

19:58 | 22.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даймън по време на участието си във форума в Давос през 2020 г. <em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Даймън по време на участието си във форума в Давос през 2020 г. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Най-голямата американска банка JPMorgan Chase атакува германските конкуренти Deutsche Bank и Commerzbank в техния основен бизнес. Банката разширява своите предложения за германски средни компании, които вече са клиенти на JPMorgan в САЩ. Двете големи германски банки „се справят много добре, но това не означава, че и ние не можем да го направим", каза главният изпълнителен директор Джейми Даймън в интервю за Handelsblatt.

Даймън е най-дългогодишният шеф на банка на Wall Street и в момента води разговори със служители и регулатори в Германия.

В хода на Brexit JPMorgan преструктурира европейския си бизнес и премести активи в новата европейска централа във Франкфурт. Това ще направи кредитора една от петте най-големи банки в Германия по активи от следващата година.

Даймън иска да „разшири както бизнес областите, така и нашата клиентска база" в Германия, уточни той. Пандемията не е навредила на бизнеса на банката в Европа. „Ние непрекъснато разширяваме пазарния си дял през последните десет години“, каза Даймън. От друга страна той отхвърли за пореден път възможността за поглъщания от страна на JPMorgan в Европа.

„Все пак казвам, че нямаме нужда от това. Европейските банки трябва да имат възможност да се консолидират, за да се възползват от общоевропейския бизнес модел и да постигнат по-големи икономии от мащаба, което не винаги са били в състояние да направят досега. Но едно евентуално поглъщане няма смисъл за нас, за да развиваме бизнеса. Както знаете, придобиванията са много сложни, особено когато става въпрос за инвестиционно банкиране и търговия с ценни книжа. Органичният растеж е по-добър за нас“, казва мениджърът.

Влиятелният банкер отдавна наблюдава със загриженост как технологичните компании и финансовите технологии все повече се конкурират с традиционния финансов сектор. „По принцип банковите системи по целия свят ще станат по-малки в бъдеще, защото толкова много неща вече се случват извън банките“, смята той, имайки предвид все по-налагащите се услуги, предлагани от финтех компаниите.

Неговата банка е готова да инвестира много пари, за да поеме нови играчи (от финтех сектора). Благодарение на щедрите печалби компанията разполага и със средствата за това.

Фактът, че световната икономика все още расте, е положителен, добавя Даймън. Бизнесът е в добро състояние; американските потребители намалиха дълговете си и сега имат почти 3 трлн. долара повече в разплащателните си сметки, отколкото преди пандемията. А паричната политика на централната банка все още е в подкрепа дори ако намалява покупките си на облигации, отчита топ банкерът. В същото време той очаква въпросите за веригите за доставки да отшумят като тема през следващата година.

„Не мисля, че инфлацията е просто временно явление и всеки ден говоря с нашите клиенти за това. Всъщност това е истински проблем. Не забравяйте: миналата пролет безработицата в Съединените щати се покачи от 3,9 на 15 процента за малко повече от три месеца. Сега имаме работа с високи темпове на растеж и висока инфлация. Но днес ситуацията е много по-добра, отколкото през най-мрачните месеци на пандемията. Преди година нямахме ваксина! Затова е добре заплатите да растат и хората да търсят нови работни места. Съгласен съм с президента на САЩ Джо Байдън за това: някои работни места просто трябва да се заплащат по-добре“, каза банкерът.

Преходът към въглеродно неутрална икономика е важен въпрос и за банките. Запитан дали това не  е област, в която Wall Street трябва да настигне европейските банки, Даймън признава, че европейските банки са се фокусирали по-бързо върху въпроса, но американските банки бързо са наваксали. „Това е глобален и сложен проблем, който трябва да решим. И се надявам, че политиците ще осъзнаят, че се нуждаем от данък върху емисиите във всяка страна. В противен случай преходът към въглеродно неутрална икономика ще бъде още по-труден“, пояснява топ банкерът.

„Много компании намаляват емисиите си, като изнасят своите „мръсни зони“ на частни финансисти или други нишови играчи. Но това не е решението. Трябва да има преход към устойчиви енергийни източници и той трябва да бъде правилно финансиран. Вижте какво се случва с цените на газа в Европа. Ако JP Morgan трябваше незабавно да спре финансирането на високовъглеродни компании, това няма да е катастрофа за нас. Но това би било катастрофа за много страни“, казва още Даймън.

По думите му банките трябва да помогнат на клиентите си да направят прехода към по-екологично бъдеще. Това изисква инвестиции. „Ще има ли възможности за печалба? Да. Но ние искаме компаниите да станат по-устойчиви и да адаптират своите бизнес модели, било то с иновации в селското стопанство, водорода или в дигиталния свят“, пояснява американският банкер.

Той приветства факта, че Федералният резерв на САЩ иска да въведе своеобразен климатичен стрес тест за банките. „Но ако регулаторите направят много сложно управлението на климатичните рискове, тогава финансовата индустрия няма да участва особено силно в прехода към по-зелена икономика. Прекалено строги регулации няма да постигнат много, защото „мръсните зони“ просто ще се финансират другаде. Така че новите правила трябва да се въвеждат внимателно, казва още Даймън.

„Ирландия пое по интересен път. Там беше въведен данък върху въглеродния диоксид, който повиши цените на бензина. В същото време обаче парите са вложени в програми, които помагат на работещите с ниски заплати и улесняват прехода на икономиката към свят с по-ниски въглеродни емисии. В САЩ и в други страни също имаме нужда от нещо подобно“, заключава банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още