IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Байдън и Ердоган могат да сложат край на турско-американския конфликт?

Въпросът за системите С-400 ще определи успеха на първата среща между двамата лидери – и може би бъдещето на отношенията между техните държави

19:17 | 09.06.21 г.
<p>
	Среща между Джо Байдън и Реджеп Ердоган през 2013 г. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Среща между Джо Байдън и Реджеп Ердоган през 2013 г. Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на десетилетия Турция беше приемана като партньор от стратегическа важност от американските президенти. Барак Обама посети страната по време на първата си визита в чужбина. Доналд Тръмп имаше редовен диалог със своя колега Редежп Ердоган.

Но при Джо Байдън естеството на тази връзка се промени, пише в материал за Bloomberg Синан Юлген от Carnegie Europe.

Президентът изчака цели три месеца, преди да говори с Ердоган по телефона, показвайки изпадането на Турция от редиците на най-близките приятели на САЩ. Само ден след това Байдън наруши и друга традиция, обявявайки кланетата на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война за „геноцид“, дума, която се приема особено враждебно в Анкара.

Други представители на администрацията изпращат свои собствени сигнали. Държавният секретар Антъни Блинкен избра да не се обажда в Анкара по време на последния конфликт между Хамас и Израел.

Чувствата изглежда са взаимни. Турското ръководство през последните години гледа на Вашингтон с подозрение, като някои високопоставени държавни служители дори открито обвиняват САЩ, че стоят зад проваления опит за преврат през 2016 г.

На този фон Байдън и Ердоган ще се срещнат за първи път лице в лице по време на срещата на върха на НАТО на 14 юни. Какво да очакваме?

В Анкара очакванията са високи. Надеждите са, че Ердоган ще успее да убеди Байдън, че техните страни имат общи стратегически интереси, които най-добре биха били преследвани чрез предвидими, приятелски отношения. Това, според него, ще изисква САЩ да обърнат внимание на преобладаващите спорни въпроси.

А те са много: покупката на противоракетни системи С-400 от Русия; американските отношения със Сирийските демократични сили, които според Анкара са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК); липсата на реакция от страна на САЩ по искането за екстрадиране на проповедника Фетхуллах Гюлен, който се укрива в Пенсилвания; както и съдебните мерки срещу турската банка Halkbank по обвинения, че е нарушила санкциите срещу Иран.

Но Белият дом изглежда е на друга вълна. Виждането за света на байдъновата администрация изглежда е фокусирано върху противопоставянето с Китай и Русия и основните външнополитически цели са да се ограничат авторитарните режими. Погледнато от тази перспектива, Турция вече не е в центъра на стратегическите предизвикателства, пред които САЩ са изправени, и така решаването на турските проблеми не е американски приоритет.

Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още