IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Берлин и Париж искат да създадат индустриални шампиони?

Само 5 от 40-е най-големи корпорации в света понастоящем са от Европа

10:53 | 20.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Льо Мер (вляво) и Алтмайер (вдясно). Снимка: Ройтерс</p>

Льо Мер (вляво) и Алтмайер (вдясно). Снимка: Ройтерс

С обща индустриална стратегия Германия и Франция възнамеряват да попречат на възможността да изостанат в сферата на ключови технологии, като изкуствен интелект и производство на батерии.

„Трябва да обединим силите си", заяви федералният министър на икономиката Петер Алтмайер след среща с френския си колега Бруно льо Мер в Берлин. Там двамата министри представиха „манифест“ за индустриалната политика. Планира се и реформа на конкурентното право на ЕС. Предишните правила са „остарели“, твърди Льо Мер. Става дума за формирането на „европейски шампиони“ по образец на производителя на самолети Airbus, пояснява той.



В основата на плановете стои неуспешното сливане на влаковите бизнеси на Siemens и френския му конкурент Alstom заради опасенията на служителите на ЕС в областта на конкуренцията. Това решение на ЕК срещна сериозни критики в Берлин и Париж. В отговор Алтмайер и Льо Мер предлагат един вид право на вето за Европейския съвет на държавните и правителствените ръководители на ЕС. В определени случаи те би трябвало да могат да отменят решения на Европейската комисия.

Във френско-германското съвместно предложение, публикувано във вторник, двете държави предлагат също да бъдат актуализирани сегашните основни рамки за сливанията, като се вземе предвид в по-голяма степен конкуренцията на световно равнище, а не толкова на европейско.

По-рано и германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на Европа може ѝ да се наложи да преосмисли правилата си за конкурентоспособността, ако иска да създаде компании, които да играят значителна роля на световната сцена. Коментарите на Меркел в рамките на на конференция за дигиталния бизнес в Берлин се случват две седмици, след като антитръстовите власти на ЕС блокираха сделката за създаването на гигант в сектора на оборудването за железопътния транспорт, който би могъл да се съревновава с Китай.

Според двамата икономически министри само 5 от 40-е най-големи корпорации в света понастоящем са от Европа. В своя доклад те предлагат, наред с други неща, да подкрепят високотехнологични компании с общностен фонд. В допълнение ключовите иновации следва да бъдат специално насърчавани, а ключовите индустрии - да бъдат защитени. Икономическата мощ на Европа през следващите десетилетия ще зависи силно от това тя да остане глобална и индустриална сила, казват Алтмайер и Льо Мер. За тази цел е необходима индустриална стратегия с ясни цели до 2030 година. Нужни са повече инвестиции в научните изследвания и разработването на нови технологии, убедени са двамата политици.

Като първа стъпка се планира съвместното изграждане на производствени заводи за батерии за електрическите автомобили. В тази сфера европейските производители на автомобили са заплашени да станат зависими от корпорации от Китай и Южна Корея. През следващите няколко седмици трябва да се вземе конкретно решение за сформирането на консорциум, казва Алтмайер. Понастоящем не се планира пряко държавно участие. Германия и Франция обаче възнамеряват да подкрепят развитието на съвместна фабрика за акумулаторни клетки с общо 1,7 милиарда евро.

Кои фирми ще участват в консорциума засега не е ясно, пояснява германският министър. Той и Льо Мер обаче вече заявиха, че са поканили европейски партньори, като Швеция, Австрия и Полша, да вземат участие в тяхната инициатива. Въпреки това тя определено ще остане под германско-френското ръководство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
Все забравям, че Google, Amazon, Microsoft, IBM, Tesla, Apple са създадени с държавни политики и подкрепа!!!Специално за политиците от Европа:Защо Spotify избяга в САЩ?Защо Skype стана американска?Защо от Linux пари изкарва Google, чрез Android?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още