IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как би изглеждала глобалната енергийна карта след Тръмп?

Въглищата се завръщат, а ВЕИ губи позиция заради победата на кандидата на републиканците

14:58 | 11.11.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на Glencore Plc,, най-големият в света търговец на въглища, се изстреля с повече от 7% в сряда, а пък най-големият в света производител на вятърни турбини Vestas Wind Systems A/S загуби 13% от пазарната си стойност. Този развой на пазарите предвижда, че в бъдеще може да има възраждане на пазара на най-замърсяващия енергиен източник, а пък борбата с климатичните промени и инвестициите във вятърната и соларната енергия ще бъдат сериозно засегнати, предава Bloomberg.

„Декарбонизацията, която бе организиращ принцип на енергийната политика на Обама, получи звучен шамар в сряда“, казва Боб МакНали, председател на базираната във Вашингтон консултантска агенция Rapidan Group, който е и бивш старши енергиен експерт в Белия дом по време на управлението на Джордж Буш-младши.

В своята единствена реч за енергийната си политика Тръмп заяви, че той ще анулира „унищожаващите работни места“ климатични регулации в рамките на първите 100 дни от своето управление и ще отмени климатичните договорености, постигнати на климатичната конференция в Париж през миналата година.

„Администрацията на Тръмп ще се фокусира върху истинските предизвикателства пред околната среда, не пред измислените такива, върху които сме се концентрирали“, заяви Тръмп пред симпатизанти в Северна Дакота, родното място на американската шистова революция.

Без съмнение Тръмп даде сигнали за това как той смята да изпълнява своята политика. Енергийната и климатична политика отстъпвиха място на въпроси като имиграцията, икономиката и дебата за то?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Ако обаче спрат развитието на ВЕИ това ще е голям удар за икономиката на САЩ средносрочно и дългосрочно, защото след 10-15 години ще бъдат принудени да купуват технологии за ВЕИ от Европа и Китай. За щастие развитието на ВЕИ вече няма как да бъде спрян. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ко ? ти не давай наклон на салама какво било добре и какво не било добре за икономиката на САЩ дет и без тва е на батерий от такива шнорхели кат тебе и дет ама хал хабер си немаш и на идея за твоето съществуване на тая земя, та си тръгнал да даваш акъл на който и да било особено кво е по-добре за Империята. Ше минел на ВЕИ *** Ханс ше минеш ама на газ а вентилатора ше си го пуснеш дома да ти подухва летото ако искаш може да го обзаведеш него със слънчаци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
как би изглеждал този сайт без заглавия с въпросително изречение? .... може би професионално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
MZ/X
преди 7 години
Тръмп вече махна от сайта си обещанието да излезе от парижкото споразумение и не се знае какво ще стане точно. Ако обаче спрат развитието на ВЕИ това ще е голям удар за икономиката на САЩ средносрочно и дългосрочно, защото след 10-15 години ще бъдат принудени да купуват технологии за ВЕИ от Европа и Китай. За щастие развитието на ВЕИ вече няма как да бъде спрян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
ойдоха вентилаторите на Мезетката, връщаме се в каменната ера са край .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Администрацията на Тръмп ще се фокусира върху истинските предизвикателства пред околната среда, не пред измислените такива, върху които сме се концентриралиХаха...в прав текст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още