Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как би изглеждала глобалната енергийна карта след Тръмп?

Въглищата се завръщат, а ВЕИ губи позиция заради победата на кандидата на републиканците

Как би изглеждала глобалната енергийна карта след Тръмп?

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на Glencore Plc,, най-големият в света търговец на въглища, се изстреля с повече от 7% в сряда, а пък най-големият в света производител на вятърни турбини Vestas Wind Systems A/S загуби 13% от пазарната си стойност. Този развой на пазарите предвижда, че в бъдеще може да има възраждане на пазара на най-замърсяващия енергиен източник, а пък борбата с климатичните промени и инвестициите във вятърната и соларната енергия ще бъдат сериозно засегнати, предава Bloomberg.

„Декарбонизацията, която бе организиращ принцип на енергийната политика на Обама, получи звучен шамар в сряда“, казва Боб МакНали, председател на базираната във Вашингтон консултантска агенция Rapidan Group, който е и бивш старши енергиен експерт в Белия дом по време на управлението на Джордж Буш-младши.

В своята единствена реч за енергийната си политика Тръмп заяви, че той ще анулира „унищожаващите работни места“ климатични регулации в рамките на първите 100 дни от своето управление и ще отмени климатичните договорености, постигнати на климатичната конференция в Париж през миналата година.

„Администрацията на Тръмп ще се фокусира върху истинските предизвикателства пред околната среда, не пред измислените такива, върху които сме се концентрирали“, заяви Тръмп пред симпатизанти в Северна Дакота, родното място на американската шистова революция.

Без съмнение Тръмп даде сигнали за това как той смята да изпълнява своята политика. Енергийната и климатична политика отстъпвиха място на въпроси като имиграцията, икономиката и дебата за това дали кандидатите са годни за работа в Белия дом. Някои от предложенията му са наистина противоречиви, като например това да повиши едновременно използването на газ и въглища, две суровини, които се явяват конкуренти на енергийния пазар.

Същевременно малко са тези, които имат колебания за това, кой ще спечели и кой ще загуби, най-вече заради това, че Тръмп може да разчита на подкрепящи го законотворци в Конгреса, които да дадат тласък на неговите планове.

„Резултатът определено е удар за ВЕИ индустрията“, заяви анализаторът от базираната в Хюстън енергийна консултантска фирма Douglas-Westwood Мат Лофман. „Историческите изборни резултати може би ще се окажат добра новина за замърсяващите индустрии, които са изправени до стената от над 2 години насам“.

Цените на въглищата вече преживяват разцвет, след като Китай, най-големият в света консуматор, намали родното си производство, принуждавайки по този начин местните ТЕЦ-ове да внасят тази суровина. Цената на енергоизточника в австралийския порт Нюкасъл, който се явява бенчмарк за Азия, се повиши с над 100% от януари насам, достигайки 114,75 долара за тон, което представлява 4-годишен ценови пик.

Стойността на акциите на големите мини за въглища, като например Anglo American Plc, BHP Billiton Plc и Rio Tinto Plc се повиши с между 2 и 4% в сряда, а тази на Peabody Energy Corp., една от най-големите американски въглищни компании, скочи с цели 67%. Същевременно производителите на вятърни турбини Gamesa Corp. Tecnologica SA и Nordex SE отчетоха загуба в стойността на акциите си. Същата съдба сполетя и производителите на соларни панели SunPower Corp., First Solar Inc. и Canadian Solar Inc.

И докато пазарът на въглища процъфтява, най-големият губещ ще се окаже борбата срещу климатичните промени. По времето на мандата на Барак Обама САЩ помогнаха да се реализира разработваната от ООН концепция за овладяване на замърсяването, постигайки договореност по климатичните промени през декември. На постигнатото в Париж споразумение, което бе съгласувано от повече от 190 други държави, бе постигната договореност всяка една държава да намали количеството вредни емисии.

Ще е трудно, но не и невъзможно за Тръмп да се отметне от парижкото споразумение. Въпреки че Сенатът никога не е гласувал за парижкото споразумение, то е част от приетата през 1992 г. Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата, която бе ратифицирана от САЩ по времето на управлението на Джордж Буш-старши. Тръмп ще трябва да денонсира договора от 1992 г. и така рискува да съсипе постигнатото от ООН до момента, за да се отметне от парижкото споразумение. САЩ са длъжни да предупредят за това свое действие 3 години по-рано.

Но Тръмп няма нужда да се отмята от парижкото споразумение, за да спре процеса, като по този начин ще създаде огромни пречки пред растежа на ВЕИ, смятат анализатори.

Професорът от Нагойския университет от Япония Юкари Такамура, който се занимава с дебатите по климатичните промени от повече от десетилетие насам, заяви, че администрацията на Обама заема водеща роля, което помогна „невероятно много“ за парижкото споразумение. „Липсата на подобно лидерство би забавило прогреса“ като обезпокои инвеститорите, които трябва да финансират развитието на ВЕИ, добави тя.

Докато Тръмп оформя енергийната си политика, първият сигнал за това какви са неговите приоритети, би бил изборът му за министър на енергетиката. Обама се бе обградил с експерти и академици като Стивън Чу и Ернест Мониз. Досега Тръмп разчита на съветите на Харолд Хам, който е създателят и изпълнителен директор на Continental Resources Inc., един от най-големите производители на шистов петрол в САЩ.

Който и да е новият министър на енергетиката, глобалната индустрия с фосилни горива, която не бе в много благоприятна позиция по времето на Обама, е много вероятно да си намери съюзник в Белия дом.

„Петролната и газова индустрия е очевидният победител - заради новия президент“,заяви експертът от парижката AlphaValue Александър Андлауер. „Американските петролни компании имат по-добро бъдеще днес, в сравнение с преди“, добави той.

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
2
 
5
michaelis12 до: MZ/X
преди 2 години
Ако обаче спрат развитието на ВЕИ това ще е голям удар за икономиката на САЩ средносрочно и дългосрочно, защото след 10-15 години ще бъдат принудени да купуват технологии за ВЕИ от Европа и Китай. За щастие развитието на ВЕИ вече няма как да бъде спрян.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ко ? ти не давай наклон на салама какво било добре и какво не било добре за икономиката на САЩ дет и без тва е на батерий от такива шнорхели кат тебе и дет ама хал хабер си немаш и на идея за твоето съществуване на тая земя, та си тръгнал да даваш акъл на който и да било особено кво е по-добре за Империята. Ше минел на ВЕИ *** Ханс ше минеш ама на газ а вентилатора ше си го пуснеш дома да ти подухва летото ако искаш може да го обзаведеш него със слънчаци ....
0
 
0
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
как би изглеждал този сайт без заглавия с въпросително изречение? .... може би професионално ...
7
 
2
 
3
MZ/X до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
Тръмп вече махна от сайта си обещанието да излезе от парижкото споразумение и не се знае какво ще стане точно. Ако обаче спрат развитието на ВЕИ това ще е голям удар за икономиката на САЩ средносрочно и дългосрочно, защото след 10-15 години ще бъдат принудени да купуват технологии за ВЕИ от Европа и Китай. За щастие развитието на ВЕИ вече няма как да бъде спрян.
2
 
9
 
2
преди 2 години
ойдоха вентилаторите на Мезетката, връщаме се в каменната ера са край .... :))
5
 
11
 
1
преди 2 години
„Администрацията на Тръмп ще се фокусира върху истинските предизвикателства пред околната среда, не пред измислените такива, върху които сме се концентрирали“

Хаха...в прав текст !

Още от Анализи
Новият кмет на Истанбул вади скелетите на дълга в двубоя с управляващите