IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как би могла да изглежда една война между САЩ и Северна Корея

Стратегически превантивен удар от страна на Вашингтон не е добра опция

13:02 | 10.08.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Севернокорейска ракета със среден обсег &quot;Хвасон-12&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Севернокорейска ракета със среден обсег "Хвасон-12". Снимка: Ройтерс

С бързото стопяване на възможността САЩ да предотвратят сдобиването на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун с междуконтинентална балистична ракета познавачите на Северна Корея започват да анализират възможностите на американския президент Доналд Тръмп да предприеме военни действия.

Той вече предупреди, че Северна Корея може да срещне „огън и ярост”, ако продължи да отправя заплахи. Пхенян от своя страна повтори, че неговата програма за ядрено оръжие е необходима за възпиране на потенциална американска инвазия.

Е, за Тръмп и САЩ няма лесни избори, коментира Bloomberg и разглежда няколко варианта пред администрацията на президента. 



1. Може ли САЩ да осъществят стратегически превантивен удар?

Най-вероятно това няма да проработи достатъчно добре. Ракетите и ядрените съоръжения на Северна Корея са разпръснати и скрити в различни части от планинския терен на страната. Евентуален неуспех при опита да бъдат ударени те, може да остави 10 млн. души в Сеул, 38 млн. души в близост до Токио и десетки хиляди американски военнослужещи в Североизточна Азия уязвими на въздушни атаки – било то с конвенционални или ядрени бойни глави. Дори и САЩ да унищожат всички тези глави, то Южна Корея ще продължи да е уязвима от атаки от севернокорейската артилерия.

2. Защо Ким може да посегне към ядреното куфарче?

„Дори и ограничен удар (от страна на САЩ – б.р.) може да бъде приет от Северна Корея като началото на много по-голяма операция и страната може да избере да използва своите ядрени оръжия”, казва Джефри Луис, директор на програмата срещу разпространение на ядрени оръжия в Източна Азия към Института за международни изследвания Middlebury. По някакъв начин САЩ трябва да сигнализират както на Северна Корея, така и на Китай – основният съюзник и търговски партньор на Пхенян, че евентуалният стратегически удар е ограничен и те трябва да избегнат ядрен отговор.

3. Опция ли е евентуалната смяна на режима в Пхенян?

Ново лидерство няма задължително да доведе и до нов начин на мислене сред управляващите в Северна Корея. Продължителното излагане на западните ценности на Ким Чен Ун, докато той учеше в в Швейцария, накара някои да спекулират, че той може да избере да отвори страната си към света.

Но след като взе властта, той им доказа, че грешат. Освен това, ако Ким беше нарочен за отстраняване, управляващата клика, която го заобикаля, също ще трябва да бъде остранена. Това създава един много дълъг списък за убийства. Китай, която се страхува както от бежанска криза, така и от американски войници по границата си, вероятно ще опита да подкрепи настоящия режим в Пхенян.

4. Война с всякакви средства ли е най-добрата възможност за САЩ?

Масирана инвазия би била нужна за бързо обезвреждане на севернокорейската артилерия, както и нейните ракетни и ядрени програми. Въпреки това всякакъв знак за предстоящ удар – като например натрупване на военна сила от САЩ, мобилизация на южнокорейската и японската армии или евакуация на американските граждани в региона – би накарал Северна Корея да действа превантивно.

А и Китай и Русия могат също да бъдат въвлечени.

„На практика война трябва да бъде избегната”, казва Джон Делури, асистент-професор по международни изследвания към Yonsei University в Южна Корея. „Когато се прави анализ на такива недостатъци в името на ползата, това е лудост”, казва той.

5. Как може да реагира Северна Корея на удара?

Най-незабавната реакция вероятно ще бъде мащабен артилерийски огън по Сеул и неговите околности.

Севернокорейските артилерийски средства по границата с Южна Корея могат да бъдат задействани по-бързо, отколкото въздушните или военноморски сили, както и по-големите балистични ракети, които могат да бъдат насочени към южнокорейски, японски или щатски бази с ядрени, химически или биологични оръжия.

Тези държави разполагат с отбранителни системи срещу балистични ракети, но не могат да гарантират, че ще успеят да свалят всичко.

Япония започна да съветва гражданите си какво да правят в случай, че ракета падне в близост до тях – например да опитат да се озоват под земята, а американски фирми вече рекламират бомбоубежища.

И въпреки че не е ясно дали Северна Корея може успешно да се прицели с междуконтинентална балистична ракета в американски градове, като Денвър или Чикаго, също така не е известно дали американските отбранителни системи могат да свалят такава ракета, увеличавайки американските тревоги.

6. Какви биха били икономическите загуби, ако избухне война?

Южна Корея генерира около 1,9% от световната икономика и е родина на компании като Samsung Electronics Co. и Hyundai Motor Co. Големият срив на бизнес дейността заради войната на полуострова би предизвикал големи сътресения както в региона, така и в световен мащаб. При това без да се има предвид разгръщането на ядрените оръжия на Северна Корея срещу съседката ѝ.

Глобалните финансови пазари също биха пострадали поне в краткосрочен план, а инвеститорите ще прибегнат до считаните за безопасни убежища активи, като злато, американски долар и швейцарски франк.

„Хуманитарната криза и икономическото възстановяване на Корейския полуостров след такъв ядрен конфликт биха изисквали мащабно международно сътрудничество, ръководено от Китай, САЩ и Европейския съюз и вероятно ще отнеме повече от десетилетие за съживяване на икономиката”, твърди Раджив Бисуас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион на анализаторската компания IHS Markit.

7. Какви са оставащите възможности?

Много анализатори смятат, че е време за стартиране на преговори за предотвратяване на влошаване на ситуацията.

Възпрепятстването на Северна Корея да се сдобие с термоядрено оръжие или по-модерни ракети с твърдо гориво е цел, която си струва да бъде преследвана, коментира още Луис, директор на програмата срещу разпространение на ядрени оръжия в Източна Азия към Института за международни изследвания Middlebury. Колкото и неприятно да изглежда, това означава да бъдат предложени стимули на Пхенян да се върне на масата за преговори.

Специалистът предполага, че един подобен стимул може да бъде намаляване на оглавяваните от САЩ военни учения около Северна Корея.

Именно темата за това какво може да се предложи на Пхенян „е разговор, който трябва да се води както с обществеността, така и с Конгреса и със Северна Корея, вместо да бъде воден този въображаем разговор за военни сценарии”, смята и Делури. „Реалистична възможност е дипломатическата, която забавя това нещо (конфликта – б.р.). А това ще изисква много разговори”.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 0
bghighlander
преди 6 години
Много ясно, че Русия и Китай ще си пазят територията. Ким не е *** и според мен точно на това разчита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
power grid
преди 6 години
Кой бъзика баба ми по пъпаи дядо ми по рунтавия саксофон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 7
d333
преди 6 години
Ако разгледате картата, С.Кореа е много малка страна, граничеща с Русия и Китай. Ако някой си мисли, че американци ще пускат ракети в посока на С.Корея и примерно на 50 км границите на Русия или Китай... и те "на доверие" ще разчитат, чя някоя ракета няма да падне на тяхна територия... ПЪЛЕН АБСУРД! Особено ако пък и са с ядрени заряди. Ама нико не знае какво са зарядите, а е ясно, че за да им пробват реакциите ще се искушат да пуснат някоя ракетка уж случайно заблудена.... Както като бомбандираха Сърбия "случайно" американците нацелиха китайското посолство в Белград.Та... в някакъв случай Русия и Китай няма да позволят някой да им мята балистични ракети на 50 км от границата с евентуални адрени заряди. Ако не дай си Боже обаче стане това, те ще се включат пряко и ще свалят всичко каквото лети наоколо за да се пазят. И такъв калабалък може стане кой накъде и откъде мята ракети, че Бог да пази Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Пускат ни суджуци нещо тия две държави.. като клоуните между истинското представление в цирка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
"По някакъв начин САЩ трябва да сигнализират както на Северна Корея, така и на Китай основният съюзник и търговски партньор на Пхенян, че евентуалният стратегически удар е ограничен и те трябва да избегнат ядрен отговор."Това ми изглежда като писано от ***, или някой който си мисли че читателите са ***. Ако имам ядрени ракети и някои ме гърми стратегически, пък било то и ограничено, направо го изпепелявам, пък той стратегически да се спасява както намери за добре. Точно такива стратегически ограничени удари доведоха до глупостите в Афганистан, Либия и Ирак, а по-отдавна и във Виетнам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 6 години
тая статия е от генератора за новини .... ае по сериозно, уж сте сериозна медия!кво щеше да стане ако баба беше мъжка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 18
mrynmryn
преди 6 години
За каква война може да става въпрос? Едните ако им ударят 2 склада за ориз и отиде половината население барабар с добитъка. Просто си правят вятър за да замажат по-важни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 6
Hahoto
преди 6 години
Иначе цялата патардия С.Корея-САЩ и да се намали напрежението по оста Русия-САЩ, чрез изкуствено нагнетяване на напрежение на Корейския полуостров. Ясно е, че и Китайците и Руснаците могат да дръпнат младия Чунга-чанга, но играят заедно с администрацията на Тръмп да отклонят поглед на обществеността от други неща. Изглежда като теория на конспирацията, но е съвсем логично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
data
преди 6 години
"Не е важно как ще влезете в една война , а как ще излезете от нея " - Х.Кисинджър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
Hahoto
преди 6 години
"Япония започна да съветва гражданите си какво да правят в случай, че ракета падне в близост до тях например да опитат да се озоват под земята,"Японците съветват още он личен опит, тъй като при ядрен взрив всичко живо и неживо се топи, то трябва да държим метални предмети с изпънати напред ръце. Като се разтопи - да не ни капе по обувките.2. Намираме отнякъде бял чаршаф, увиваме се в него и бааавно тръгваме към най-близките гробища. Към гробищата ясно защо - като дойдат войски да разчистват останките, директно да си ни заровят на гробищата, вместо да се мъчат да ни транспортират от майната си. А вървим бавно, за да не си помисли някой че сме откраднали чаршафа, и по този начин да създадем паника сред околните. /това си го спомням като шега от младостта, ама пасва и тук/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още