Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как Brexit върна петрола обратно във времето?

Колко точно назад във времето Brexit ще върне Обединеното кралство? Що се отнася до нефта, отговорът е пределно ясен – 18 месеца

Как Brexit върна петрола обратно във времето?

източник: Ройтерс

Докато цената на суровия петрол, деноминиран в долари, се върна на същото равнище, на което беше това лято, то деноминиран в паунди, се върна на нивото, на което беше през май 2015 г., коментира за Bloomberg Лайн Денинг.

Внезапният колапс на британската валута, предизвикан от страхове от един мъчителен Brexit, означава, че деноминиран в паунди, барел суров петрол сорт Брент сега е с 67% по-скъп в сравнение с това, което е струвал в началото на тази година. За сравнение -  деноминирана в долари, цената е нараснала само с 39%

Още по темата
.

Промените във валутния курс могат да оказват голямо влияние върху стоковите пазари, в зависимост от това къде са големите центрове на търсене. Например слабостта на индийската рупия в момента прави цената на златото, деноминирана в индийски рупии, много висока, в страна, която е един от най-големите пазари на бижута в света. Това направи благородния метал много по-зависим от непостоянното търсене от страна на инвеститорите – един от основните фактори, поради които цената на тройунция злато намаля със 100 долара през последния месец.

Още по темата
Обединеното кралство е нетен вносител на петролни продукти в продължение на 12 поредни тримесечия според правителствена статистика след десетилетия, през които беше нетен износител (последният път, когато Великобритания бе в позиция на нетен вносител, бе през 1984 г., по време на катаклизма, предизвикан от стачката на служителите във въглищните мини).

Както и в много други случаи, Великобритания вече не е тази сила, която някога беше на световния петролен пазар. Страната употребява около 1,5% от предлагания в световен мащаб нефт, в сравнение с 3% преди 30 години, последният път, когато паундът бе с толкова ниска котировка спрямо долара. Британците освен всичко са свикнали да бъдат "одирани" на бензиностанциите - те плащат почти двойно повече от това, което плащат американците според тази графика на Bloomberg – и по-голямата част от тази цена е данъци. Така че цената на горивата по британските бензиностанции е по-малко чувствителна към промените в цената на петрола.

Гадфи Маркъс Ашуорт, репортер от Bloomberg, смята, че хаосът на форекс пазарите скоро ще даде отражение и върху британските правителствени облигации. Това частично се дължи на факта, че слабият паунд ще поддържа инфлацията, като нарастващата цена на петрола ще бъде от решаващо значение за това.  

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
ЕЦБ започва основен преглед на водещата си програма за борба с коронакризата