IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да инвестираме във времена на несигурност?

Гледайки към бъдещето, инвеститорите трябва да имат предвид уроците от предишни кризи

12:47 | 02.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Колко добре съхранявате активите си в трудни моменти като сегашните е неизмеримо важно за постигането на прилична дългосрочна възвръщаемост на инвестициите. Работата на фонд мениджъра е да се опита да защити спестяванията на хората, въпреки че голяма част от данните, на които обикновено разчитат експертите, са съмнителни. "Помага ми, че бях обучен от хора, преживели пазарния шок от 70-те години, и слушах техните разкази", пише за Financial Times Саймън Едилстен, съуправител на Mid Wynd investment trust и на Artemis Global Select fund.

През 1973 г. президентът на САЩ Ричард Никсън извади долара от златния стандарт, което доведе до рязко понижаване на стойността му и предизвика глобална финансова криза, която малцина предвиждаха.

За съжаление на Никсън (и милиони други) петролът се търгува в долари. Действията на американския президент намалиха реалните приходи на производителите на петрол от Близкия изток, които отговориха с нехарактерно обединение, свивайки производството. Цената на петрола скочи четири пъти до началото на 1974 г.

Това предизвика неочакван инфлационен шок за западните икономики. Банките се сринаха във Великобритания, както и някои известни задлъжнели компании. Би Би Си не разтуши настроенията, поръчвайки „Оцелелите” - сериал за свят, изличен от пандемия. Оказа се много популярен.

Последвалите решения на поредица от правителства на Великобритания да се намесят в икономиката, контролирайки цените и доходите, влошиха нещата. Едуард Хийт ограничи увеличението на заплатите, ядосвайки миньорите, които искаха 35% ръст на възнагражденията си. Техните индустриални действия - или по-скоро бездействия - намалиха наполовина производството, тласкайки зависимата от въглищата Великобритания към тридневна работна седмица, за да се пести енергия. По това време британците се запасяваха със свещи, а не с тоалетна хартия. Лейбъристът Джеймс Калахън също опита да замрази заплатите и наемите на имоти. Проваленият подход бе прекратен едва след изборите през 1979 г.

Сега инвеститорите оценяват въздействието на друг икономически шок и този път той е дефлационен. Ето четири въпроса, които инвеститорите трябва да обмислят:

Ранно идентифициране на затруднените сектори

Избягването на отрасли, които ще претърпят дългосрочно въздействие, е първи приоритет, когато се стремите да запазите спестяванията си в период на пазарна несигурност. В краткосрочен план е очевидно, че секторите на отдиха и пътуванията имат сериозни проблеми. Ресторантите например ще отварят постепенно, но много от тях няма да разполагат с ресурсите да устоят. Дори след като вирусът е под контрол, може да има по-дълготрайно намаляване на търсенето на пътувания и резервации.

Докато правителството обсъжда кога да облекчи настоящите ограничителни мерки във връзка с коронавируса, инвеститорите се опитват да предвидят кои отрасли ще могат да се рестартират и в какъв ред.

Строителството на жилища може да се възобнови рано, но може да отнеме повече време, за да се възстанови доверието, което води до закупуване на дом. Може би година? Все още не знаем колко дълбоко или колко дълго ще е текущото забавяне. Петнадесет милиона американци кандидатстваха за обезщетение за безработица през последните три седмици. Малко вероятно е те да се върнат на работа бързо. Британският финансов министър Риши Сунак бе щедър, но все още значителна част от населението на Обединеното кралство страда.

Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още