Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как да се увеличи значението на Г-20?

САЩ трябва да поемат лидерската роля в групата, след като нито Китай, нито Европа са в позиция да го направят

Как да се увеличи значението на Г-20?

Снимка: gettyimages

Срещата на Г-20 през тази седмица в Япония ще покаже и добрите, и лошите страни на тази някога обещаваща група за координиране на глобалната политика. Едно просто институционално подобрение може да реши много от проблемите на организацията. Това, което се изисква е смело лидерство на международната сцена, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Основана през 1999 г. от 19 страни плюс Европейския съюз, Г-20 бе резултат от разочарованието от ефективността на съществуващите международни институции и от осъзнаването, че по-малки групи като Г-7 станаха недостатъчно представителни. Г-20 включи систематично важни държави и други влиятелни съюзи, които съставляваха две трети от световното население, 90% от производството и над три четвърти от търговията.

Г-20 бе замислена като жизнена и ефективна институция с ротационно председателство на всяка година. По тази причина не бе предвиден постоянен секретариат. Вместо това задачата за изпълнението на решенията на групата бе възложена на група от три председателства – настоящо, предишно и бъдещо.

Потенциалът на Г-20 да взема навременни, колективни решения за тежки глобални проблеми бе илюстриран най-ярко през 2009 г. Под проницателното президентство на британския премиер Гордън Браун групата оглави драматичните глобални усилия, които помогнаха на света да избегне това, което можеше да се превърне в опустошителна многогодишна депресия.

Въпреки това много наблюдатели и участници ще се съгласят, че Г-20 като цяло не оправда очакванията. На първо място, организацията постоянно изпитваше трудности да действа като ефективен катализатор за решаване на дългосрочните предизвикателства пред глобалната икономика. Срещите на групата започнаха да включват по-широк кръг от официални лица и въпроси доста отвъд основната й мисия. Същевременно задушевната атмосфера на срещите бе подкопана от нарастващия брой поканени, включително постоянни гости и паралелни вътрешни групи и събирания.

Това не значи, че Г-20 беше провал. Година след година тя служеше като полезен форум за официалните лица, които можеха да се срещнат на двустранно ниво встрани от прожекторите и прекомерните очаквания на държавните посещения. Групата дава и добра възможност за справяне със спешни въпроси, които често изникват в днешната по-непостоянна и по-непредсказуема глобална икономика.

Тазгодишното събиране в Япония е добър пример. То осигурява форум за среща между американските и китайските лидери, на която да се дискутират двустранните търговски въпроси, които хвърлят сянка върху глобалния растеж. Нарастващото напрежение в Близкия Изток, включително желанието на САЩ за по-координиран натиск върху Иран, също вероятно ще бъде обект на дискусии. След това идват и въпросите, поставени от японското председателство.

 

Още по темата: Анализи геополитика Г-20

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Make Britain great again