IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕП може да предизвика Brexit без сделка?

Не са никак малко депутатите, които не подкрепят споразумението и биха оставили целия процес в хаос

08:14 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Всички очи са насочени към Уестминстър тази седмица, след като британският парламент ще трябва да определи съдбата на актуалната сделка за Brexit. Евродепутатите обаче все още могат да затруднят ситуацията, пише онлайн изданието politico.eu.

Европейският парламент (ЕП) ще бъде последната инстанция, която ще ратифицира сделката. Ветото там ще означава, че текстът, договорен миналата седмица от лидерите на ЕС и правителството на Великобритания, може да бъде бламиран. Това от своя страна може да задейства Brexit без сделка или да върне преговарящите обратно на масата, посочва изданието.

Главният преговарящ за Brexit от страната на ЕС Мишел Барние се грижеше за информираността на депутатите, поради което голяма част от новата сделка няма да бъде изненада за много евродепутати. В последните дни, обаче, се случиха значителни промени и членовете на ЕП може да негодуват от факта, че те са помолени да ратифицират сделка, която не са имали време да прегледат в детайли.

Освен това членовете на ЕП вече показаха при последните изслужвания на новите еврокомисари, че са готови да въстанат срещу желанията на лидерите на ЕС по важни въпроси.

ЕП ще гласува споразумението за излизането на Великобритания от блока след преминаването и през Устминстър. В изявление на председателя на ЕП Давид Сасоли се посочва, че органът „ще бъде последният участник, който ще произнесе думата си по този въпрос“.

Парламентът заседава тази седмица в Страсбург. Следващата пленарна сесия обаче още не е насрочена през ноември, което е след крайния срок за напускането на Лондон. Ако британските депутати одобрят сделката между този четвъртък и 31 октомври, ЕП може да свика извънредна среща, така че депутатите да могат да гласуват навреме.

За да бъде одобрена, сделката ще се нуждае от обикновено мнозинство. Повечето политически групи все още чакат да видят какво ще се случи във Великобритания, за да заемат официална позиция. До този момент членовете на ЕП са подкрепили главно позициите на Съвета на ЕС в процеса на Brexit.

Двете най-големи групи на Европейския парламент – на дясноцентристката Европейска народна партия и лявоцентристките социалисти и демократи, до голяма степен се очаква да гласуват за сделката, въпреки че още не са декларирали позицията си. Тези две групи обаче нямат мнозинство в Парламента. Не са никак малко политическите групи, които казват, че не са готови да приемат споразумението за приключване на процеса по Brexit.

Не е учудващо, че споразумението не се харесва на британските опозиционни партии. Дори ако сделката успее да преодолее несъгласните с нея в Камарата на общините, тя ще трябва да се изправи отново срещу същите тези предизвикателни групи в парламента на ЕС, отбелязва изданието. Евроскептичната партия Brexit, Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия, проевропейските либерални демократи и независимите евродепутати изглежда са готови да гласуват против сделката.

Някои от евродепутатите от групата на социалистите и демократите в ЕП също ще се отклонят от общата позиция. Ричард Корбет, например, е коментирал пред изданието, че ще гласува против сделката, тъй като това е "лоша сделка за Великобритания и лоша сделка за ЕС" и "ще създаде далечни отношения между Великобритания и Европа". Алин Смит, евродепутат от Шотландската национална партия и вицепрезидент на групата на Зелените в ЕП, заяви, че ако сделката мине в Камарата на общините, „ще гласуваме против“.

Крис Дейвис, член на либералните демократи на Великобритания и на общоевропейската група Обновяване на Европа, заяви, че неговите избиратели на Острова „не искат тази сделка“. "Те не искат никаква сделка", каза Дейвис. "Те искат да останат граждани на Европейския съюз. Те искат Великобритания да бъде лидер в Европа, а не да напусне“, коментира той.

В ЕП лидерът на партията Brexit Найджъл Фараж заяви, че споразумението свежда Великобритания до статута на колония на ЕС. Той допълва, че се надява това да бъде последната му реч в ЕП, но каза още, че има чувството, „че ще се върнем през ноември".

Бернд Ланге, председателят на търговската комисия на ЕП, предупреди миналата седмица, че Споразумението за оттегляне създава дупки в единния пазар, които поставят блока пред риск от дъмпинг - инфилтрация на нискотарифни стоки, произведени с по-ниски стандарти.

„Решението за диференцирано третиране не е възможно“, казва той пред изданието във връзка с разпоредбата в новото споразумение, според която стоките, изпратени от Великобритания в Северна Ирландия, ще бъдат третирани различно в зависимост от вероятността дали ще попаднат в ЕС.

Ланге отбелязва, че тези проблеми ще трябва да бъдат решени чрез бъдеща търговска сделка и прогнозира, че Парламентът ще подкрепи Споразумението за оттегляне, просто за да се осъществи Brexit.

Координаторът по Brexit Гай Верхофстад изтъква опасенията си за статута на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания. Той се опасява от потенциални депортации на граждани, които пропускат крайния срок за кандидатстване за така наречения установен статут, и изразява и притеснения относно разликите в някои статути.

Мартин Ширдеван от групата GUE/NGL коментира, че има опасения относно въздействието на Brexit върху ирландския мирен процес и гражданите права.

Какво би се случило, ако евродепутатите все пак отхвърлят сделката? Този сценарий изглежда по-малко вероятен заради усилията на Барние да култивира евродепутатите по време на преговорите. Ако това все пак се случи, целият процес ще затъне в хаос. Точното въздействие е трудно да се предвиди, тъй като това е неизвестна територия, но ако се стигне до отгвърляне при гласуване преди 31 октомври, то това може да предизвика Brexit без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още