Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как General Electric заложи на изкопаемите енергийни източници и загуби

Преди година компанията изненада пазара с прогноза за силно представяне на газовите централи, но се оказа, че е сбъркала

Как General Electric заложи на изкопаемите енергийни източници и загуби

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 година американският гигант General Electric (GE) изненада пазарите със своята прогноза за развитието си през годината. Въпреки слабото представяне на газовите централи, от компанията бяха убедени, че приходите от тази дейност ще се увеличат.

"Газът е най-икономичният енергиен източник днес", обясняваха от компанията и акциите й записаха ръст от 2% след тази увереност на ръководството.

Но тази прогноза се оказа мираж, пише в коментар Ройтерс. Вместо да се увеличи, печалбата на GE от газовите централи намаля с 45% и компанията трябваше да ореже дивидентите за втори път след Голямата депресия. Акциите й поевтиняха с повече от 50% от март насам, а тогавашният изпълнителен директор Джеф Имелт беше отстранен от поста си още през август.

Новият ръководител на компанията Джон Фланъри обясни провала с лошо управление и други фактори. През януари той не беше много оптимистично настроен и каза, че проблемите ще продължат и вероятно ще бъдат по-сериозни от очакваното.

Това, което GE не съобрази през март 2017 година, е, че днес разходите за вятърни и слънчеви панели са по-ниски, отколкото за газ или други конвенционални енергийни източници. Преди година обаче компанията беше убедена, че цената не е единственият фактор за избор на доставчик на електроенергия. Там вярваха, че изборът се основава и на надеждността, която имат конвенционалните енергийни източници пред слънцето и вятъра.

Оказа се обаче, че това очакване не се сбъдна. Бивш служител на GE коментира пред Ройтерс, че в момента се продават по-малко газови турбини за централи. "Пазарът не е в застой, той пада", казва източникът на агенцията.

Ройтерс припомня още, че през 2015 година GE купи френската Alstom за сумата от 10,3 млрд. долара и така подсили присъствието си в производството на оборудване за конвенционални централи - газови, въглищни и ядрени, но точно в този момент започна и намаляването на разходите за слънчевите централи.

Това предизвиква проблеми и за другите участници на пазара, но конкурентите Siemens и Mitsubishi Hitachi Power Systems са по-внимателни и следят по-зорко случващото се на пазара, смята още агенцията.

Енергийният сектор е най-старият и най-големият бизнес за GE, осигурявайки около 60% от печалбата на компанията през 2016 година. Трудностите обаче карат ръководството да обяви съкращаване на 18% от служителите - 12 хил. работни места, след като в началото на 2016 година бяха уволнени 6,5 хил. служители.

Проблеми прозират и в другите дейности на компанията. Например във финансовото звено GE Capital записват неочаквани такси, които водят до 10 млрд. долара загуби през четвъртото тримесечие на миналата година. Свиват се и печалбите в другите звена на компанията.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
v_tin до: lyusien
преди 9 месеца
Турбините на въглищните и атомните централи най вече. За тях се говори че са фераритата в енергетиката
1
 
1
 
2
преди 9 месеца
Всички въглищни и газови централи могат да бъдат преустроени да горят водород или стехиометричен оксиводород (SOH), на цена, близка до нула. Освен да го горят, могат и да го ПРОИЗВЕЖДАТ, тоест да са хем електроцентрали, хем рафинерии за гориво. https://fuels.alle.bg
6
 
3
 
1
преди 9 месеца
Не бързайте да отписвате G E Газовите централи ще бъдат на важния балансьор на ел мрежата и на слънчевите и вятърните централи А новите турбини на G E ще могат да бъдат включвани и изключвани в системата за часове Освен това цените на природния газ постоянно ще намаляват Така че не бързайте

Още от Анализи
Следващата голяма тревога за Wall Street – помрачените прогнози за печалба