IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ИДИЛ промени тактиката си към постоянен терор

Ливан, Турция, Бангладеш, Ирак – никога досега групировката не е нанасяла толкова често сериозни удари, и то на различни места

11:22 | 04.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фалуджа - доскорошна крепост на Ислямска държава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фалуджа - доскорошна крепост на Ислямска държава. Снимка: Ройтерс

Пламъците озаряват високо нощното небе на Багдад. Пожарната служба отчаяно се опитва да загаси огъня, за да предотврати разрастването му в други части на квартал Карада. Постоянно се чуват сирените на линейки, които откарват поредните ранени.

Това е един сценарий на ужаса, предизвикан от взрив на зареден с експлозиви хладилен камион. 119 са жертвите досега, над 200 са ранени в този особено кървав атентат, отговорността за който бе поета от терористичната организация "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Особеното коварство е типично за ИДИЛ. В свещения месец Рамадан улиците в Карада са претъпкани с хора вечер, защото те най-накрая могат да се хранят отново в един изпълнен с лишения ден. В ресторантите има семейства, в кафенетата се гледа мачът от Европейското първенство между Германия и Италия. Тогава идват смъртта и хаосът. Това състояние ИДИЛ сега иска да разпространи в целия свят, пише в свой анализ Die Welt. 

Детонацията на колата бомба в центъра на Багдад е четвъртата голяма атака в рамките на една седмица, организирана от ИДИЛ. В понеделник осем атентатори самоубийци се взривиха в ливански граничен град до Сирия. Като по чудо в Каа, където има преобладаващо християнско население, имаше само пет смъртни случая и 30 ранени.

Във вторник вечер трима атентатори щурмуваха летище „Ататюрк“ в Истанбул, убивайки 44 души. В петък вечер последва ситуация със заложници в Holey Bakery Café в столицата на Бангладеш Дака. С мачете терористите повалиха 20 от 33-ма заложници. Който от заловените не е можел да рецитира стихове на Корана, е бил измъчван в продължение на часове.

Става дума за вълна от големи атаки на ИДИЛ, каквито досега не сме виждали в тази честота. И по всяка вероятност скоро ще последват нови атаки. „ИДИЛ има хиляди хора, които са разпределени не само в Близкия изток, но също така и в Западна Африка, в Азия и отвъд", заяви тази седмица Джон Бренан, директор на американското ЦРУ, в интервю.

Разбира се, не всички от тези последователи са готови да умрат като атентатори. Но сред тях има и клетки, които просто чакат своя ред за заповед. Те може да са били изпратени преди месеци на конкретното място, за да убиват избирателно неверниците.

Говорителят на ИДИЛ Абу Мохамед ал-Адмани обяви готовността за подобни действия в аудиосъобщение през май. През миналата седмица близката до терористичната организация Amak публикува графика, за която се твърди, че показва международна мрежа от нелегални бойци.

Както в Париж и Брюксел, терористите в Каа, Истанбул, Дака и Багдад атакуват т. нар. „меки цели“. Това са лесно достъпни цели, които не изискват сложна подготовка. По този начин сравнително лесно могат да бъдат убити много хора, а вниманието на медиите в световен мащаб е подсигурено.

ИДИЛ счита това за перфектна пропаганда. И тя ѝ е крайно необходима в момента, за да запази своите последователи. От повече от година организацията отчита поражение след поражение. В Ирак терористичната организация вече загуби близо 50 на сто от своята територия. В Сирия загуби досега само една четвърт, но дори и там губи територии ден след ден.

С атаки, които попадат в заглавията на международните медии, трябва да се прикрие сривът на военната значимост и упадъкът на халифата. Ръководството на терористичната организация разбира, че играта приключва, но възнамерява да създаде възможно най-кървав финал.

Това обяснява и времето за активиране на спящите клетки в четирите засегнати страни. В сряда миналата седмица халифатът отпразнува втората година от провъзгласяването си.

На 29 юни 2014 г. лидерът на организацията Абу Бакр ал Багдади прокламира създаването на нова ислямска империя в Голямата джамия на иракския град Мосул. Тази символична дата ИДИЛ не искаше да пропусне.

В Ливан атаката бе насочена срещу християнската общност. Нейното бъдеще в целия регион е поставено под риск. Експулсирането на християните от Близкия изток е официално прокламирана цел на ИДИЛ, както и на други ислямистки терористични организации.

В Турция правителството бе наказано, защото през последните месеци нареди арестуването на стотици членове на ИДИЛ. Отминаха дните, когато джихадистите необезпокоявано нахлуваха през границата с Турция, а ранените им членове бяха лекувани в турски болници безплатно. От бившия приятел стана враг, а ИДИЛ е решена на кървав реванш.

В Бангладеш по всичко изглежда, че с клането в ресторанта терористичната група поставя удивителен знак зад сравнително скорошното си присъствие в мюсюлманската страна в Южна Азия с население от 150 млн. души. Наречете го, ако щете, брандинг - управление на марката.

В Ирак атаката бе насочена към шиити, тоест членове на доминиращото мнозинство в страната, което представлява една голяма част от политическото ръководство. Когато обаче министър-председателят Хайдар ал-Абади посети мястото на атентата, той е посрещнат от с освирквания от разгневена тълпа и наречен „крадец“. Така по всичко изглежда, че ИДИЛ продължава да успява да дестабилизира властите в Ирак.

Но би било пресилено ИДИЛ да се възприема все още като фактор на властта. Терористичната организация се примири с факта, че вече не може да съществува като държава. ИДИЛ не може да защитава териториите си и минава на заден план, заяви и говорителят ал-Аднани. Но когато времето отново назрее, ИДИЛ щяла да се завърне отново.

Така че може да се обзаложим, че джихадистите планират впечатляващ финал. И атаките от последната седмица показват колко ужасяващ може да бъде той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Плашилото на САЩ ...който кривне от "правия" път го спохождат атентатори...все от ИДИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Докато медиите раздуват новините -ще има и терористи1ни атаки.Волемият ефект от тези експлозии не е от това, че са убили десетки или дори стотици хора. Големия ефект е от това,че тези новини се дят в медиите и се коментират седмици наред. Ако няма нищо за тях в медиите. Те са безполезни и няма да се правят. Така че основния виновник рв да се случват не са глупаците, които се самовзривяват, атези които дават гласност на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още