IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестиционното споразумение ЕС-Китай подлива вода на Макрон?

Позицията му за договора е под обстрел, а обществото не разбира насърчаването на промишлената делокализация в условията на тежка криза

13:24 | 28.03.21 г.
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон.<em> Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Противоречията около сделката, улесняваща инвестициите между Европейския съюз (ЕС) и Китай, кипят под повърхността на френската политика и заплашват да избухнат точно преди изборите за президент през 2022 г.

Настоящият президент на Франция Еманюел Макрон е под обстрел и от ляво, и от дясно, след като застана зад инвестиционната сделка в края на миналата година. Френската общественост все повече не харесва парадигмата за свободна търговия, предвидена в Брюксел, и тази сделка изглежда особено неподходяща в момент, когато предизвиканите от COVID икономически щети подхранват страховете от загуба на работни места, пише онлайн изданието Politico.eu.

Затова и партията на основния опонент на Макрон – Марин льо Пен, не закъсня да постави под въпрос сделката.

"Трябва да сме наясно: Тази сделка ще насърчи инвестициите на европейския бизнес в Китай. Добър момент ли е да се насърчи още по-голяма [промишлена] делокализация във време, в което коронакризата силно засяга икономиката на някои европейски държави?", коментира Ерве Жувен, френски евродепутат, член на партията на льо Пен.

Крайнодесните политици не са единствените, които поставят под съмнение сделката, особено на фона на публикациите за принудителен труд в китайския регион Синдзян. Леви и центристки депутати се опасяват, че ЕС не е използвал достатъчно сделката като лост за подобряване на трудовите права и околната среда в Китай.

Социалистическият евродепутат Рафаел Глюксман води ежедневна кампания в социалните мрежи във връзка с инвестиционната сделка и редовно информира последователите си за отношението към уйгурското мюсюлманско малцинство в Синдзян.

„Да се бърза с подписването на това споразумение, за да угоди на големите компании, които са се преместили в Китай, повдига ключовия въпрос за политическата автономия на Европа. Време е да се потвърди предимството на общия интерес над този на акционерите на Volkswagen и други групи“, коментира Глюксман в един от постовете си.

Начинът, по който сделката беше подписана в самия край на 2020 г. и под натиска на Германия, предизвика критики от други членки на ЕС и от европейските законодатели. В изблик на френско-германско приятелство Макрон лично одобри сделката, тъй като участва във видеоконференция с германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и китайския президент Си Дзинпин.

„Някои, особено от опозицията, ще използват това по време на предизборната кампания“, коментира Мари-Пиер Ведрен, евродепутат от центристката група Renew Europe, избрана с партията La République En Marche на Макрон.

Според слуховете от лагера на Макрон президентът се е включил пряко, за да използва сделката като инструмент за въздействие върху правата на човека и устойчивостта в Китай. „Ако имаме разпоредби относно правата на човека в сделката, това е така, защото Макрон използва цялото си влияние, за да вкара тези ангажименти“, казва Ведрен.

В интервю за медията министърът на икономиката на Франция Бруно льо Мер също заяви, че тези разпоредби са влезли в договора благодарение на Макрон.

Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още