Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как инвестират шефовете на ЕЦБ своите пари? Не много устойчиво

Резултатите подчертават предизвикателствата пред това да се насочи финансовата индустрия към повече действие

Как инвестират шефовете на ЕЦБ своите пари? Не много устойчиво

Снимка: Bloomberg L.P.

Когато става въпрос за инвестирането на собствените си пари за справяне с климатичните промени или за насърчаване на по-доброто корпоративно управление, ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) е учудващо посредствено.

Членовете на Управителния и Надзорния съвет държат почти половината от своите частни инвестиции в активи, чиято оценка по скалата на устойчивост на MSCI Inc. е „средна“ или „изоставаща“, показва проверка на Bloomberg на базата на публично достъпни данъчни декларации.

Една четвърт от фондовите или капиталовите ценни книжа собственост на ръководството са с оценка „лидери“ по критериите за ESG. Повече от една четвърт са без оценка.

Резултатите подчертават предизвикателствата пред това да се насочи финансовата индустрия към повече действие за справяне с климатичните промени, половото неравенство и правата на работниците. Процесът по изтегляне на инвестиции от компании, които вредят на околната среда или имат лоши социални практики отнема време – доказателство бе и дългото оттегляне на Бил Гейтс от изкопаемите горива.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард изрази подкрепата си за идеята на Европейския съюз да премине към по-климатично ориентирана икономика.

„Промяната към нулеви нетни емисии, заедно с адекватна дигитална основа, ще изисква големи инвестиции в Европа в технологии, инфраструктура и мрежа“, посочи тя в началото на май, призовавайки и за повече регулаторни мерки в подкрепа на устойчивите финанси.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар за портфолиото на представителите на ръководството.

Рейтингите, които оценяват устойчивостта към екологичен социален или управленски риск предлагат възможност за ориентиране на инвеститорите, но са и относително нови и им липсват данни за сравнение.

По думите на Лагард и други членове на ЕЦБ трудното оценяване на климатичните и други рискове изисква използването на такива рейтинги, за да се види промяната в индустрията.

Собствени инвестиции

И докато ЕЦБ все още обсъжда до каква степен може оправдано да вкара климатичните цели в паричната си политика, то ръководството на банката обеща да увеличи експозицията си към зелени инвестиции в портфолиото, което използва, за да генерира средства за оперативните си разходи.

Но когато става въпрос за личните инвестиции на официалните лица, то декларациите разкриват малко ценни книжа, директно свързани с проблемите, засегнати от ESG рейтингите.

Още по темата

Метриката на MSCI оценява устойчивостта на компаниите и фондовете на дългосрочни, специфични за индустрията ESG рискове с оценки от „лидер“ (ААА, АА), през „средна“ (А, ВВВ, ВВ) до „изоставаща“ (В, ССС).

Така например членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел държи 11 актива, които попадат в категорията „лидер“, включително акции на Microsoft и SAP, както и 27, които са „средни“.

Шнабел притежава едно от най-обширните портфолиа от всички членове на Управителния съвет и често е говорила за нуждата от диверсифициране на инвестициите. В подкаст, публикуван на 12 май, тя също така коментира и мнението си за това как централните банки трябва да отговарят на променящите се заплахи за околната среда.

„Щом веднъж оценим колко важен е финансовият сектор за този зелен преход, трябва да признаем, че ние, като банкери от централни банки, е необходимо да помислим за ролята си в борбата срещу климатичните промени“, заяви тя.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европа затваря газови находища на фона на рекордни цени