Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как кризата с коронавируса ще преобрази света?

В бъдеще се очаква "убийство" на офиса, скъсяване на веригите на доставки на храни, опустошаване на ресторантьорския бизнес

Как кризата с коронавируса ще преобрази света?

Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Светът, който познавахме преди пандемията от новия коронавирус COVID-19, си отиде. Този, който идва след това, все още поне отчасти зависи от нас, пише онлайн изданието Politico.eu.

Кризата с вируса блокира цели държави и опустоши безброй бизнеси, а самият вирус уби стотици хиляди хора. Въпросът сега е какво следва оттук нататък?

Тъй като светът започва да мисли за това какво ще е да живеем с коронавируса, включително и под заплаха за следващи вълни, вече е ясно, че пандемията има потенциал да наруши индустрията, да ускори културните и икономическите тенденции или да бъде използвана от политиците за осъществяването на различни трансформационни програми.

Изданието е направило анкета сред десетки експерти и политици какво смятат, че епидемията ще се промени. Ето и техните отговори.

Още по темата

Ако настоящите тенденции продължат, коронавирусната криза ще…

… убие офиса

Пазарът на бизнес имоти понася сериозен удар от коронавирусната криза. Очаква се много фирми да не отворят отново след преминаване на кризата, а това ще освободи сериозен обем площи. Други могат да позволят на служителите си да продължат да работят от вкъщи и да изберат да спестят пари, като се възползват от по-гъвкавите пространства за съвместна работа.

Въпреки случайните неудовлетворения, които идват с отдалечената работа, мениджърите в някои отрасли откриха колко практична може да бъде видеоконференцията. „Много по-ефективно е от провеждането на стотици срещи“, казва кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

Анкета

Ще има ли икономически ефект облекчаването на противоепидемиологичните мерки в страната?

Коментирай

Хубертус Хайл, министърът на труда в Германия, подготвя закон, който да даде право на хората да работят от дома дори след кризата.

Според консултантската фирма Global Workplace Analytics за период до 2 години отсега до 30 процента от служителите биха могли да работят от дома си няколко дни седмично.

Освободените пространства може да са от полза за градове като Мадрид, Рим и Амстердам, които години наред се борят с жилищна криза и повишаване на жилищните наеми. Дори офисите, които продължават да функционират, ще трябва да се приспособяват, за да се подготвят за пандемиите, които според учените, цитирани от Световния икономически форум, ще бъдат все по-чести в бъдеще заради глобализацията и изменението на климата.

… опустоши ресторантьорския бизнес

Трудно е да си представим, че Европа не се връща към своята култура на хранене и кафенета на открито. Дори и след края на икономическата блокада обаче, опитът на Китай показва, че хората са много неохотни да се върнат към обичайната си вечеря извън дома.

Според Адриан Къминс, член на управителния съвет на HOTREC – орган на фирмите от сектора на търговията и хотелиерството, ще отнеме известно време преди ситуацията с ресторантите да се върне към нормалното отпреди блокадата.

"Това, което сега трябва да направим в нашия сектор, което е най-важното, е да възстановим доверието“, казва той. "Трябва да сме сигурни, че потребителите са уверени, че ходенето в ресторант е безопасно и правилно“, допълва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
4
 
5
Valentin13 до: national power
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
добре го казваш, но това ще важи, ако всички са научили урока. аз не вярвам да са, дори ще има още много такива, дето ще казват - бек ту нормалити, да се върнем до това което е било преди. който, разбира се, не учил история ще го подкрепи изцяло. който е учил, ще анализира подобни бедствия в миналото и сега и ще разбере, че "бек ту нормъл" е невъзмоно, няма да му бъде позволено.
аз не бих бил толкова оптимистичен като тебе. моята прогноза е, че ще се изострят още повече противоречията между хората, което ще доведе до териториално разделяне на подобномислещи.
днес четох за това, как богато московчани внасяли палмички от Италия да си красят дачите. това донесло определени инсекти, които разрушили доста гори край Москва. такъв феномен се наблюдава навсякъде, нарушаването на биоравновесието, смесването на растения, животни и хора от различни култури ще води до още по-големи бедствия.
4
 
4
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
С много плам в момента се обяснява колко невериятно нещо бил хоум офиса и как не сме се сетили преди това.
Но тези, които работят от години на хоум офис ще им кажат много други неща.

Загубата на социална среда, човек е социално животно, иска да се събира със себеподобните си. Стоенето сам действа доста гадно.
Забавена мозъчна дейност, липса на разговори и обсъждане, обедняващ речник.
Изпадане в полулетаргия - за какво да се обличам добре, като ще стоя цял ден вкъщи?!
При по-младите, загуба на среда за срещи с другия пол, в днешно време хората се срещат и създават връзки в офисите и покрай работата си в огромен процент.
Психически разтройства.
Липса на креативност, най-добрите идеи идват от обдъждането в групи.
Липса на инициативност.

Офисите няма да изчезнат и който го твърди, нищо не разбира от социалната психология на хората.

Ще дадат възможност 1-2 дни в седмицата за който иска да работи от вкъщи, което е идеалната комбинация.
6
 
4
 
3
Бидонойл до: dr.5rov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Светът не може да се преобрази толкова лесно. Той се развива по своя собствена логика и лично аз смятам, че каквито и промени да настъпят, те ще са по-скоро незначителни. Кризите идват и си отиват, а след тях всичко си продължава по старому. Промени могат да се случат едва след като от мнозинството от хората е узряло за тях и те обикновено настъпват бавно и почти незабележимо. Опитите на някои хора да ги предизвикат преждевременно винаги се провалят.
6
 
5
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Бог ни търпя търпя търпя явно и на него му докривя вече да гледа тая прос...тотия обхванала най вече западния свят.И с тоя вирус ни шляпна по ду.пето...край на ЛГБТ>>У Истанбулски конвенции Семейни и детски конвенции.Край на просто..тията пед..али да осиновяват деца.Край на безсмисленото скитане край на бясното потребление.Човек трябва да взема от Природата само това което му е нужно за да живее.Стига с тая лакомия..
0
 
7
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Да, наистина светът се беше впуснал в един лудешки танц преди кризта. Приличахме на разлудели се деца. Малко се поукротихме, макар да има и голямо роптаене. Да видим дали това връщане към времето на един по локален начин на живот ще е трайно или бързо ще го забравим.

Още от Анализи
Инвеститорите са загрижени за увеличаващия се брой заразени