IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пандемията промени световната икономика?

Експерти и анализатори са единодушни, че икономическото възстановяване ще отнеме години

15:35 | 24.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Пандемията от коронавирус достигна до всички страни по света. Разпространението на Covid-19 остави националните икономики и бизнеса да броят разходите, а правителствата да се борят със заразата, блокирайки частично или изцяло страните си. Въпреки разработването на нови ваксини мнозина все още се чудят как би изглеждало възстановяването.

BBC изготви диаграми и карти, които целят да предоставят облик на икономическото въздействие на коронавируса до момента.

Фондовите борси и непрекъсната им флуктуация

Големите промени на фондовите борси са способни да повлияят на стойността на пенсиите и индивидуалните спестовни сметки (Isas). FTSE, Dow Jones Industrial Average и Nikkei отчетоха огромни спадове, след като броят на заразените с Covid-19 нарастваше с огромни темпове през първите месеци на кризата.

Основните азиатски и американски фондови пазари се възстановиха след обявяването на първата ваксина през ноември, но FTSE все още е на отрицателна територия. FTSE се сви с 14,3% през 2020 г. - най-лошото представяне на британския бенчмарк от 2008 г. насам.

В отговор на безпрецедентната ситуация централните банки в много страни, включително Великобритания, намалиха лихвените проценти. Това на теория би трябвало да направи заемите по-евтини и да насърчи разходите за стимулиране на икономиката.

Някои пазари се възстановиха през януари тази година, но това е нормална тенденция, известна като „януарския ефект“. Анализаторите обаче се притесняват, че възможността за по-нататъшни локдауни и забавяне на програмите за имунизация могат да предизвикат по-голяма волатилност на фондовите борси тази година.

Трудна година за търсещите работа

Много хора загубиха работата си, както част от предпандемичните си доходи. Безработицата се увеличи с огромни тепове в големите икономики.

В Съединените щати делът на безработните достигна общо 8,9% за 2020 година, според Международния валутен фонд (МВФ), поставяйки краят на десетгодишна експанзия на пазара на труда. Милиони служители също са включени в схемите за задържане на работни места, подкрепяни от правителството, тъй като важни отрасли като туризма и хотелиерството почти са в застой.

Броят на новите възможности и обяви за работа все още е много нисък в редица страни. Свободните работни места в Австралия се върнаха на предпандемичните си нива, но тенденцията във Франция, Испания, Великобритания и няколко други страни продължава да изостава.

Някои експерти предупреждават, че могат да минат години преди глобалните нива на заетост да се върнат към тези, наблюдавани преди пандемията.

По-голямата част от света в момента се намира в рецесия

Ако икономиката расте, това обикновено означава генериране на повече богатство и повече нови работни места. Измерва се чрез проследяване на процентната промяна в брутния вътрешен продукт или стойността на произведените стоки и услуги, обикновено в рамките на три месеца или година.

МВФ изчислява, че глобалната икономика през 2020 година се е свила с 4,4%, посочвайки, че спадът е толкова мащабен, колкото по времето на  Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Единствената голяма икономика, която се разрастна през изминалата година, е Китай. Поднебесната империя регистрира ръст от 2,3% на БВП.

МВФ обаче прогнозира, че през тази година ще се наблюдава глобален растеж от 5,2%. Това ще се дължи предимно на страни като Индия и Китай, чиито икономики се очаква да нараснат съответно с 8,8% и 8,2%. Очаква се възстановяването в големите, зависими от сектора на услугите икономики, които са силно засегнати от паднемията като Великобритания и Италия, да бъде бавно.

Още от анализа вижте на bloombergtv.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
интересен коментар... тук се изненадваш от алчноста на хората, а в другата статия защитаваш пирамидата биткоин... може би отговора на парадокса е вътре в теб ! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Парадоксално е че хората не искат да умрат, а централните банки и правителства искат.Според мен науката икономика трябва да се сложи на пауза при световна епидемия и да се говори и работи само по медицинския проблем - пандемията.В момента се търсят балъци да бачкат и умрат в името на капиталистическия идеал - работи и харчи.Статията разглежда този въпрос- колко са *** които слагат парите пред здравето си!Цифрите са уникално добри. Т.е. много прости, алчни и бедни хора има по този свят, които виждат шансове за успехи, а не рискове за здравето и живота им. В този смисъл централните банки и правителства успяха да свършат страхотна работа - намериха ужасно голямо количество идиоттии. За мен Това бе изненадана - количеството прости, бедни и алчни се оказа огромното мнозинство от обществата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
аааааааа дядя вова така нема се разберем с теб ... кво е тва Dark Side of the force ... стига с тия капиталистически блокбастъри ... ще те докладвам на кутев немедленно ... употребявай за в бъдеще "им суждено встать на сторону зла, и мир погрузится во тьму." ... имате си рассийски блокбастъри ... а тимур бекмамбетов за какво се потил толкова ... !! и филмът не е лош ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Как пандемията промени световната икономика?Като я хвърли в: Dark Side of the forceВ ходе предвыборной кампании президент США Джо Байден получил рекордную сумму пожертвований от анонимных благожелателей в размере $145 млн. Но личности этих спонсоров, скорее всего, никогда не будут установлены, пишет Bloomberg. Как отмечает агентство, хотя демократы выступают против подобного применения тмных денег, так как это способствует коррупции, они вс же решили сделать в своей борьбе против Трампа ставку именно на это средство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още