Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как пандемията се превърна в златна мина за престъпността

Престъпниците могат все по-често да се опитват да изпират пари чрез неактивни компании, а насилието като услуга се превръща в отделен бизнес, констатира Европол

Как пандемията се превърна в златна мина за престъпността

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Рецесията, която удари Европа след пандемията, ще помогне на организираната престъпност да проникне в законния бизнес и да наеме специалисти, които са станали без работа, предупреждава Европол, пише онлайн изданието EUObserver.

"Фирмите, работещи в сектори, подложени на особено негативен икономически натиск, като хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, стават все по-уязвими от престъпна инфилтрация“, посочва се в доклад на Европол.

"Престъпниците могат все по-често да се опитват да изпират пари чрез неактивни компании, да изкупуват финансово засегнати парично интензивни предприятия или да инвестират в имоти и в строителния сектор", допълва се в доклада.

"Засиленият натиск" върху банките може да доведе до по-слаба задълбочена проверка на финансовите престъпления, докато бедните фирми и дори местните власти е по-вероятно да си затварят очите за практики като незаконни услуги за изхвърляне на отпадъци, казват още експертите на Европол.

В същото време финансовите и правните специалисти, както и младите хора с ИТ умения, които не могат да намерят легитимна работа, ще бъдат по-уязвими за назначения от престъпници, предупреждава Европол.

„Младите хора с усъвършенствани технически умения, които не могат да получат работа в избраните от тях области, могат да се обърнат към престъпността, за да се финансират“, отбелязва се в документа.

Хората от затруднените спортни клубове може би ще са по-изкушени да уреждат мачове, за да помогнат на незаконните схеми за хазарт.

Още по темата

Проучването на Европол, най-голямото по рода си в историята на агенцията, отбелязва, че пандемията вече е създала нови възможности за престъпниците. „Пандемията действа като катализатор за появата на нови схеми за онлайн измами“, отбелязва се в доклада. Киберпрестъпниците например експлоатират страшни истории, свързани с коронавируса, които целят да накарат хората да кликат върху връзки със злонамерен софтуер.

Скокът при използването на онлайн търговията пък увеличава случаите на малки пратки с канабис.

Внезапното преминаване към работа от разстояние „направи много корпоративни мрежи по-уязвими от кибератаки“, отбелязва се в доклада.

Някои груби престъпления, като например насилие над деца, излъчвано на живо, също се увеличават. И "децата прекарват повече време онлайн без надзор, което ги прави по-уязвими за експлоатация", казват още експертите.

Увеличават се и измами, включително фалшиво защитно оборудване, фалшиви медицински услуги, предназначени да помогнат на престъпниците да влязат в домовете на хората, както и продажбите на фалшиви ваксини, предупреждава Европол.

Данните на организацията показват, че продажбите на наркотици и употребата на насилие от престъпници са по-високи от всякога. "Безпрецедентни количества кокаин се пренасят в ЕС от Латинска Америка ... [и] чистотата на кокаина на дребно е на най-високото ниво, регистрирано някога", казва Европол.

"Престъпниците, базирани в ЕС, организират мащабното отглеждане на канабис на закрито и на открито във всяка държава членка“, посочва се още в документа. "Европейските производители на [синтетични наркотици, като екстази] ... са сред най-плодовитите криминални предприемачи в света", допълва се в доклада.

Някои банди се специализират в предлагането на насилие като „услуга“ на други. "Насилието се обсъжда и преговаря небрежно между престъпниците, търсещи насилие като услуга. Извършването на насилствени действия все повече се превръща в самостоятелен бизнес", подчертава се в доклада.

"Намираме се в точката на пречупване ... въздействието [на организираната престъпност] върху живота на гражданите, върху икономиката, върху върховенството на закона е твърде голямо," коментира пред агенция Франс прес директорът на Европол Катрин де Бол.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
то пЛандемията беше изначално престъпна и целяща да фалира средната класа, е понеже на всяко действие има противодействие значи всичко си отива на мястото и няма нищо престъпно в случая освен измисления Ковид и престъпните мерки ....
0
 
4
 
1
преди 1 месец
лекарската и фармацевтична мафия сигурно имате предвид ...

Още от Анализи
Данъкът върху нетното богатство е най-благоприятният за капитализма