IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как по-високите цени на CO2 променят лицето на глобализацията?

В бъдеще все повече държави ще оценяват емисиите и ще забавят световната търговия. Тази тенденция към деглобализация обаче се компенсира от контратренд

11:52 | 30.09.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@worldsbetweenlines?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Patrick Hendr</a>/&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/industry?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></p>

Снимка: Patrick HendrUnsplash

Настоящият мащаб на международното разделение на труда се основава на бизнес решения и политически рамки, които не отчитат в достатъчна степен един много важен фактор: отрицателните външни ефекти на емисиите на парникови газове, които застрашават нашата околна среда и климата като цяло.

В бъдеще обаче все повече държави ще оценяват тези емисии. Резултатът: разходите за международното разделение на труда ще се увеличават, така че трансграничната търговия със стоки ще е по-малко печеливша и следователно е вероятно да намалее. Това обаче не предвещава края на глобализацията, тъй като едновременно може да се очаква увеличаване на трансграничните капиталови потоци и международния трансфер на технологии. Така че глобализацията няма да изчезне, а просто ще промени лицето си, пише за икономическия блог Makronom Тийс Петерсен, старши консултант на фондация Bertelsmann в проекта Global Economic Dynamics и преподавател в Европейския университет Viadrina във Франкфурт/Одер. 

По-високите цени на CO2 действат като спирачка за световната търговия

Изменението на климата може да се забави само ако се отделят значително по-малко емисии на парникови газове. Това изисква между другото и значителни инвестиции в технологии с по-ниски емисии и благоприятна за климата инфраструктура. Много правителства реагираха на това след пандемията и вкараха в необходимите пакети за икономически стимули множество мерки за екологична трансформация на икономиката и обществото. От общите 14,9 трилиона долара, които Г-20 и десет други големи икономики използваха за стимулиране на своите икономики (към 1 февруари 2021 г.), почти една трета (4,6 трилиона долара) са преследвали екологична цел, т.е. климатична. За трайно насърчаване на екологичната устойчивост обаче са необходими допълнителни мерки, преди всичко по-висока цена за вредните за климата емисии на парникови газове, например чрез въвеждането на данък върху въглеродния диоксид.

Ценообразуването на емисиите на парникови газове ще има за резултат, наред с други неща, ръст на разходите за транспортиране на стоки. В резултат на това отделните стъпки в международното разделение на труда могат да загубят своите икономически предимства. Ето един прост пример: при такъв сценарий доставчиците на раци от Северно море вече няма да транспортират улова си до Мароко, където да отделят месото от черупката с евтина работна ръка и след това да вкарат месото от раци обратно в Германия.

Дори ако преместването на отделни работни стъпки назад води до по-високи цени на продуктите, които трябва да бъдат платени от потребителите, и така намалява тяхната покупателна способност, това си е задължително за теорията за благосъстоянието: Функциониращият пазар изисква всички разходи да бъдат включени в пазарните цени. В противен случай обхватът на икономическата активност, измерен по отношение на общите икономически разходи, е твърде голям. 

Като се вземат предвид разходите, свързани с използването на изкопаеми горива и свързаните с тях емисии на парникови газове, се наблюдава спад в международното разделение на труда и трансграничната търговия със стоки. Тази тенденция към деглобализация обаче се компенсира и от развитието, което ускорява икономическата глобализация.

Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Неее, ако бяхме тогава импа нямаше да доживее и до 15 бе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
най вероятно ... но като му виждаш акъла и физиката, по скоро щеше да някоя дупка за олабване на персонала в Манастира! :):) ... просто защото природните закони са такива, но сега гоним правов ред! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
аз мисля , че ако бяхме в средновековието , импът би се цанил да ритне столчето на галилео галилей . добре , че не сме та му се е разминало на човечеца и си е поживял ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
или да избесим неуките парчета като теб... по добре е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Бандитският "въглероден данък" не е природен закон, май забравяме това. Той е измислен от тъмни субекти, корумпирани престъпници - подкупени от зеленашеската мафия. Достатъчно е няколко стотин такива - политици и висши зеленаши, да бъдат избeceни като пцета по стълбовете и проблемът ще се реши по естествен път след туй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Как по-високите цени на CO2 променят лицето на глобализацията? >> Бойче, със, без - няма значение. Лицето е все така сатанинско и античовешко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още