Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как предимствата на богатите се мултиплицират

Хората с относително висок социален статус са по-уверени и другите са по-склонни да им вярват

Как предимствата на богатите се мултиплицират

Снимка: Ройтерс

“Предимствата пораждат предимства”, това е изводът на серия от изследвания, публикувани от учени от Станфордския университет и Университета на Вирджиния, пише Куентин Фотръл за MarketWatch.

Според изследванията хората с относително висок социален статус са по-уверени и другите са по-склонни да им вярват.

 „Социалният статус оформя вярата на хората в техните способности, което от своя страна има важни последици за запазването на социалната йерархия”, изтъкват водещите автори на изследванията, професорите Питър Белми от Вирджиния и Маргарет Нийл от Станфорд.

Другите приемат, че хората с висок статус са по-уверени от тях, което затвърждава социалното неравенство и им дава предимство дори и да са по-некомпетентни.

Това обяснява защо хората, които работят за престижни компании, обикновено са от елитни образователни институции, а тези от по-долните ешелони е вероятно да си останат там.

Още по темата
Белми и Нийл са тествали тези идеи чрез четири изследвания с общо над 150 хил. участници. В интервютата за работа те откриват, че хората с по-висок статус са по-уверени. Тази им увереност ги прави да изглеждат по-компетентни, т.е. по вероятно е да получат работата.

Изследване на Лондонското училище по икономика открива различия между традиционните професии като право, медицина и финанси, които са доминирани от децата на висши мениждъри и професионалисти, и по-техническите професии като инженерство и ИТ, които набират хора от всички слоеве на обществото.

Това изследване показва, че има класов таван за служителите с работнически произход. „Дори когато такива служители успешно заемат позиции с висок статус, заплащането им е със 17% по-малко от представителите на привилегированата класа.”

В сбирка от лични есета относно пресечната точка между раса и класа Самюъл Смит пише: „Университетите много напомнят на елитни клубове, в които се влиза по заслуги, но не всички членове са приемани като равни”.

Икономисти смятат, че такава структура на класовата система запазва богатството в ръцете на малцина. Според базираната във Великобритания House of Commons Library най-богатият 1% от хората ще контролира близо две трети от парите в света до 2030 г., управлявайки активи за 305 трлн. долара спрямо 140 трлн. днес.

Разликата в неравенството между Западна Европа и САЩ е огромна, показа доклад от миналата година на Световната лаборатория по неравенството – изследователски проект в над 70 страни, организиран от Парижкото училище по икономика в съавторство с френския икономист Тома Пикети.

Според доклада средната класа се свива в глобален мащаб. Съществува пропаст по отношение на възможностите и богатството, особено що се касае до висшето образование. В САЩ само 20-30% от децата с родители от долния децил по доходи отиват в колеж. За децата на родители от горния децил процентът е 90.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
ceneto до: forexar
преди 2 години
термин от статистиката
1
 
2
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
"децил"? Ъъъъъ? Що е то ?
2
 
3
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не говоря за средната класа, която намалява последните години.
1
 
5
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Просто богатите плащат много по-малко данъци, а в същото време ползват най-много услугите на държавата. Затова и богатството им расте експоненциално.
1
 
2
 
1
преди 2 години
мхм...аз си знам, че Маркс ще стане пак актуален...а защо не и Ленин?

Още от Анализи
Френският ваксинационен паспорт на свободата