IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как руската политика заплашва европейската сигурност

Ако Европа не замълчи и даде подобаващ отговор на ситуацията, Москва ще се опита да я накаже за предполагаема намеса в руската политика

09:13 | 31.01.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Аргументите за тежкото положение на опозиционния лидер Алексей Навални и съботните (23 януари) улични протести в цяла Русия показват, че не съществува нещо като чисто вътрешна политика и ситуацията там може да има сериозни последици за Европа.

Навални, който се предполага, че е отровен от руски служители по сигурността през август 2020 г., се възстановяваше в Берлин до завръщането си в Русия на 17 януари. Неговият бърз арест по съмнителни обвинения предизвика големи национални протести. Това обаче, което първоначално бе предвидено от Кремъл като чисто вътрешен акт на репресия, отеква сериозно в международен план, пише онлайн изданието EUObserver.

Кремъл поддържа твърда линия спрямо протестите и ескалира своята пропаганда срещу Навални и опозиционното движение като цяло в опит да ги делегитимира. Надеждата на властта е, че след няколко седмици първоначалният прилив на възмущение и вълнение ще отслабне и протестите ще загубят инерция.

Курс на сблъсък

Междувременно обаче Европа показа, че няма да мълчи за поведението на силите за сигурност на Русия в деня на протеста. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за незабавното освобождаване на Навални, а ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел разкритикува "широко разпространените задържания [и] непропорционално използване на сила".

Вчера стана ясно, че другата седмица Борел ще е на посещение в Москва, а след това ще докладва пред външните министри на ЕС. В последствие вероятно Брюксел ще затегне санкциите срещу руски длъжностни лица, свързани със случая на Навални.

Ако поведението от миналото е някакъв ориентир, Москва вероятно ще отстъпи, дори и с твърда реторика и евентуално специфични мерки. Това е обичайно в сегашната епоха на дипломацията. Съществуват обаче основания за безпокойство, че това може да допринесе за по-сериозен ескалационен цикъл.

На първо място, централен елемент на често токсичната пропагандна кампания на Кремъл е да се представят членовете на опозицията като чуждестранни, подривни агенти или като измамници. Понастоящем фокусът е върху САЩ, които властта в Москва обвинява за организирането на шествия и финансирането на Навални.

Проправителственият таблоид "Комсомолская правда" дори предположи, че Вашингтон е разчитал на кръвопролития през почивните дни, но е разочарован, че "властите са проявили снизходителност“.

В миналото този вид пропагандни кампании обаче се оказаха по-лесни за започване, отколкото за контрол, като те придобиха свои собствени животи. Очакванията са и ЕС да бъде наказан за предполагаема намеса в руската политика и опит да изнесе своите "изродени ценности" заради последните коментари.

Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
може ли навални дса обедини руснаците .?! може , срещу себе си ... вече го прави ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Tъпoглaвчо, ти си питeкaнтроп останал във времената на Лъжедимитрий(|, || или |||). Няма да многословя, само ще ти съобщя че путин ке падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
От 500 години - нищо ново - ту Лъжедмитрий, ту Ленин с брониран влак. Времената са други. Нахални бавно ще проумее, че е поредният "полезен и д ио т", когото са пратили на ритуално заколение. На всичко отгоре този път са избрали и външно делегитимиран тип. Интересно ще е да видим как ще дадат Нобел за мир на доказан расист. За стотинкаджиите-козари обаче е важно какво са им спуснали - дали е Нахални или някой друг - все тая, важното е да има за водка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
путин изпадна в паника. Блокира цяла Москва за да няма протести : " С 8.00 на вход и на выход закрыты станции Александровский сад Филевской линии, Охотный ряд Сокольнической линии, Театральная Замоскворецкой линии, Площадь Революции Арбатско-Покровской линии, Кузнецкий мост Таганско-Краснопресненской линии, Лубянка Сокольнической линии, Китай-город Калужско-Рижской и Таганско-Краснопресненской линий.По требованию полиции возможны ситуативные закрытия выходов других центральных станций метро, говорится в Telegram-канале департамента."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
путин ке падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още