Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как ще изглежда капитализмът на бъдещето?

Американският икономист Бранко Миланович написа тревожна книга за нашата икономическа система

Как ще изглежда капитализмът на бъдещето?

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
 

През миналата седмица асоциираният със синдикатите германски Институт за икономически и социални науки (WSI) вкара пръсти в раната на нашата икономическа система, която се влоши още повече поради пандемията: неравномерното разпределение на доходите и богатството.

Констатациите на WSI потвърждават тенденцията, че разликата между богатите и бедните се увеличава в много страни по света. Онези, които бяха сред хората с ниски заплати преди коронакризата, са отново особено силно финансово засегнати от вируса. Според проучването на WSI обаче служителите с най-високи доходи едва ли са претърпели загуба на доходите.

„Все още е твърде рано да се прави оценка на въздействието на пандемията върху глобалното неравенство“, казва Бранко Миланович в интервю за Handelsblatt, „но вече е ясно, че положението на средната класа в частност в западните индустриални общества допълнително се влошава в резултат на кризата“. Не на последно място, защото разходните предимства на техните азиатски конкуренти едва ли са намалели.

67-годишният икономист е може би най-известният изследовател, заедно с французина Томас Пикети, който изучава степента и ефектите от социалното неравенство. Миланович обаче е нещо повече от емпирик, който може да разчете важни тенденции в морето от цифри.

Още по темата

Сърбинът с американски паспорт е наясно, че нарастващото неравенство е може би най-опасното взривно устройство за капитализма. В книгата си "Kapitalismus global" (оригинално заглавие: Capitalism, Alone), публикувана сега на немски, той разглежда дистопично глобалната икономическа система.

Опасност от световна плутокрация

„Западните средни класи са под натиск от две страни“, обяснява Миланович - от конкуренцията в Азия, подхранвана от глобализацията, и от богатите в собствената им страна“. Пандемията не прекъсва тези тенденции, а ги засилва.

„Изглежда, че най-богатите хора в богатите страни и почти всички в Азия са се възползвали от глобализацията, докато само средната класа в богатия свят е загубила относително“, констатира бившият икономист на Световната банка.

Разочарованието от това е довело и до възхода на „популистките“ партии и лидери на Запад. Протестите на „жълтите жилетки“ във Франция и бялата средна класа в САЩ произтичат от същото негодувание и се подсилват от факта, че икономическата и политическа власт все повече се обединяват в плутократична система.


На над 400 страници Миланович първо проследява историческия триумф на капитализма, който следва дарвинов сценарий. След това щателно разглежда напрежението, на което е изложена нашата икономическа система. В допълнение към неравномерното разпределение на доходите и богатството, става дума преди всичко за намаляващата социална мобилност между поколенията и нарастващата социална и политическа поляризация, за които той обвинява капитализма.

Само ролята на новите технологии остава двусмислена в неговия анализ. Миланович не отрича, че технологичният прогрес може да изостри икономическите и социалните дисбаланси. По принцип обаче той остава последовател на техническия прогрес, който прави живота на хората по-добър в крайна сметка.

За Миланович социалното неравенство се насърчава от изместването на растежа на доходите от фактора на труда към собствениците на капитал. Освен това има нарастваща концентрация на богатство, което авторът вижда и като резултат от факта, че най-добре печелещите са все по-често най-големите собственици на богатство и обратно. Бракът и наследството биха увеличили тази концентрация на богатство.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
0
 
20
khao до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
твърде си тъъъп зада разбереш смисъла на изказването... подмини го и почвай да миеш!
2
 
0
 
19
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"сега разбираш ли защо под всяка втора статия апелирам борсата да се закрие"

Ахахаха, е това счупи всички тъпометри за 2020 година
3
 
1
 
18
honaniga до: Petar2015
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Абсолютно съм съгласен с теб.
Гадно е да се каже , но топ 10 процента цицат останалите, като се възползват от природните човешки слабости.
И това е от както свят светува.
Наистина единственият ни шанс е да се присъединим към топа.
2
 
6
 
17
studioaa до: V.At.
преди 1 месец
маркс със сигурност е прав за едно, че една система ще се самоунищожи , но това е марксизма,а не капитализма. Нека обясна - съвременната интерпретация на марксизма разчита изцяло на т.н социална държава, която се издържа предимно от печатницата и това явление пораждна непрекъснато покачване на цените, което води със себе си непрекъснато увеличаване на социалните разходи т.е още повече печатане на нови пари и пак сме в изходно положение... Разбира се отсъствието на фалит в такава система е фатален недостатък, защото липсата му води до експоненциално разрастване на всякакъв вид схеми на понци най-вече с имоти и опитите за спасяване на положението на цб водят до още по-голямо разрастване на проблема.. Без фалит крахът е неизбежен, но фалитът е невъзможен без падане от власт т.е изход няма никакъв за управляващата класа. Въпрос на време кулата от карти да падне дали от короната или от друго и тогава истината ще лъсне и социалдемокрацията ще се срине...
1
 
2
 
16
zelka007 до: Hahoto2
преди 1 месец
мхм .. добро е ...

Още от Анализи
Повече финансови шефки ще са от полза за всички