IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази решението на Фед на пазарите, еврото и България?

Кога да очакваме повишение на лихвите в САЩ и ще засили ли по-слабото евро българския износ - Investor.bg потърси мнението на анализаторите

08:25 | 30.10.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На последното си заседание в сряда Федералният резерв на САЩ отново не промени паричната си политика и запази основните лихви близки до нулевото равнище. В същото време обаче централните банкери оставиха отворена вратата за евентуалното им вдигане на заседанието през декември.

Междувременно веднага след обявяването на решението доларът поскъпна рязко спрямо еврото, като валутната двойка EUR/USD записа спад от 0,6%. В сряда индексите на Wall Street завършиха борсовия ден с повишения, а вчера отбелязаха леки спадове, след като S&P 500 и Dow опитаха да се задържат на положителна територия.

За това как ще се отрази решението на Фед върху финансовите пазари, за ефекта от него върху еврото и еврозоната и какво ще донесе това за България, Investor.bg потърси мнението на експертите.

Димитър Шуйцов, дилър в BenchMark Finance: Фед няма да предприеме ход и през декември

Решението лихвените проценти да останат непроменени беше очаквано от голяма част от пазарните участници, посочи Димитър Шуйцов от BenchMark Finance. Но въпреки това централните банкери донесоха вълнения на пазара в сряда, „защото оставиха широко отворена врата за повишение на лихвите през декември. Именно тези надежди, че лихвите все пак ще бъдат вдигнати през тази година, доведоха до поскъпване на долара спрямо кошница от основни валути“, посочи експертът.

На последното си заседание Фед прехвърли очакванията към декемврийската си среща и в случай, че и на нея не повиши лихвите, това може да има сериозен негативен ефект върху долара, защото ще разклати цялостното доверие към институцията, отбеляза дилърът. Но според него централните банкери няма да повишат лихвите и през последния месец на годината, а причината за това е, че макроикономическата картина в САЩ не предполага спешни мерки към повишение на лихвите. „Вероятно покачването на лихвите ще започне през пролетта на 2016 г.“, прогнозира Шуйцов.

За да пристъпи Фед към по-високи лихви, инфлацията в САЩ трябва да постигне целевите нива, допълни експертът. „Заложените целеви стойности са 2%, а в момента инфлацията се намира далеч от тези нива, като през цялата 2015 г. се задържа в близост до нулата. Тъй като инфлацията в САЩ не е високо волатилен показател, това означава, че Федералният резерв ще има време да вземе решение за лихвите“, допълни той.

Що се отнася до ефектите за Европа, разгледано в по-дългосрочен план, Федералният резерв рано или късно ще повиши лихвите, докато Европейската централна банка продължава да прави количествени улеснения. Това означава, че дългосрочното предимство на долара спрямо еврото от тази гледна точка ще се запази, посочи Шуйцов.

По думите му по-евтиното евро има капацитет да привлече повече инвестиции към еврозоната, което трябва да доведе до нови ръстове на фондовите пазари в региона.

Силвия Велчева, маркетинг мениджър и анализатор в Адмирал Маркетс: Изказванията на Фед и ЕЦБ са политическа надпревара за по-добро позициониране на пазара

След обявяването на решението на Фед очакванията за вероятното повишение на лихвите на срещата през декември скочиха от 40% до над 50% според фючърсите на Fed Fund, посочва Силвия Велчева от Адмирал Маркетс. „Всъщност с изявлението си в сряда Федералният резерв искашe да изпрати съобщение до пазарите, че има висока възможност за повишение на лихвите до края на тази година“, допълни тя.

Ако цените на фондовия пазар спаднат, това веднага се отразява и на изказванията и решенията на Фед относно паричната политика. Разбира се, централните банкери отчитат и ситуацията около глобалната икономика и забавянето на Китай, посочи още Велчева. Но според нея едва ли централните банкери ще пристъпят към повишаване на лихвите до края на годината.

„Йелън вече показва, че тя е готова да жертва част от растежа, за да се повишат лихвите. Но това ще е грешка в условията на ниска инфлация. Още повече, че видяхме вече веднъж как Фед заплаши, че ще вдигне лихвите и после просто „премигна“. С други думи, играта тук не е толкова икономическа, а по-скоро политическа с надпреварата на ЕЦБ и Фед да се позиционират по-добре на пазарите, правейки своите изказвания“.

Очакването за затягане от страна на ФЕД и облекчаване от страна на ЕЦБ през декември нанесе още един удар срещу EUR/USD, като двойката се понижи до $1.0896 от $1.1095, а не бива да забравяме и намека, който даде Драги миналата седмица, с желанието си да е застъпник на възможни по-нататъшни облекчения от страна на ЕЦБ, посочи Велчева.

„Виждам слабото евро като най-доброто средство за това, което разболява Европа“, смята анализаторът. „Пазарите в момента започват да отчитат в цените именно тази дивергенция. Ако прибавим и покачването на доларовия индекс в по-дългосрочен план заедно с консолидацията на евро/долар от последните няколко месеца, то напълно вероятно е при пробив на този рейндж да видим тест на годишния минимум по евро/долар от 1.0460. Ако станем свидетели на пробив под това ниво, ще започнат разговори за паритета като следващата цел на мечките по еврото, но аз не смятам, че ще видим това да се случи до края на тази година“, коментира Велчева.

Тази ситуация неминуемо ще се отрази и на България, защото по-слабото евро ще означава засилване на българския износ, а „предвид обстановката около банковата ни система и нулевите лихви, които се предлагат по депозитите сега, от Адмирал Маркетс наблюдаваме и известен интерес на българите към финансовите пазари като избор на инвестиция“, коментира тя.

Последна актуализация: 11:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Няма как да се увеличи лихвата и МВФ го обясни - http://darikfinance.bg/***/118135#commentsОколо 9 трилиона са в долари и като сложим още 18 трилиона държ.дълг на САЩ плюса този на физически лица тоест целият дълг на САЩ е 65 трилиона според - http://***.usdebtclock.org/#Става въпрос за системна криза(коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 10
крас
преди 8 години
"Investor.bg потърси мнението на анализаторите"КАКВИ АНАЛИЗАТОРИ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?!Търсете мнението на СЕКРЕТАРЯ на ККП!Той казва какъв ще е курса юан/долар. За днес е предвидено поскъпване на юана и обезценка на долара. ЕВРОТО ЩЕ БЕЛЕЖИ РЪСТ, А ФРАНКА И ПАУНДА ЩЕ СЕ СВИВАТ. НЕЩАТА ВЕЧЕ НЕ СЕ РЕШАВАТ В САЩ!!СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯВА В КИТАЙ И ЗАЛЯЗВА В АМЕРИКА. През този период от време вече се знае какъв ще е курса на валутите защото ТЕ СЕ ДИКТУВАТ ОТ НАЙ ГОЛЕМИЯТ СВЕТОВЕН ПОТРЕБИТЕЛ - Китай!!Китай измести по потребление САЩ!ККП изобщо не е склонно да приема за разплащателно средство нещо по различно от ЮАНА!!ТОВА Е ТРАГЕДИЯ ЗА ДОЛАРА. СВЕТА ВЧЕРА НЕ Е ТОВА КОЕТО Е ДНЕС. НЯМА ВЕЧНИ ИМПЕРИИ, КАКТО НЯМА И ВЕЧНИ СВЕТОВНИ ВАЛУТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Принципно е така, но те са "включени" в цената на труда и производителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
Освен цената на труда, производителност и асортимент влияние имат също : данъци, осигуровки, застраховки, цена на енергията и ред други........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
Misho ILIEV
преди 8 години
Шуйцов, мисля, е прав, че няма да има повишение. Федът иска да подготви пазарите за повишение без да повишава. Просто така, за зор заман, да се отпускат прекалено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Трудно ще се промени каквото и да било в политиката на ниските курсове, щом веднъж е започнала. Нас курсовете ни засягат, доколкото имаме износ към страни извън ЕС. Високият долар спрямо еврото по-скоро ни е от полза. В ЕС конкурентността ни се влияе от три фактора - цена на труда, производителност и нещото, което все повече ще оказва влияние - асортимента. Има стоки, които са необходимост и преориентирането към тях е най-важно при световен спад и климатични ромени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
http://***.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2014/04/IMF%20World%20Trade%20April.jpgРъст, ръст, ръст, ръст ... е все някога ще оцелят :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
mrynmryn
преди 8 години
Не знам защо изобщо някои очакват да се повиши... Според мен бе ясно като бял ден, че нищо няма да бутнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Интересното е, че всички прогнози, които са посочени, разглеждат сценарии, при които хипотезата за продължение на икономическият ръст е заложена като "даденост"! Инфлация и психологически нагласи, това е основата за взимане на решение! След забавянето на ръста в Китай, трябва да си отговорим на въпроса, дали то ще бъде толкова малко, колкото се прогнозира всъщност, дали няма да бъде по-голямо и дали това завабяне не се пренася, тримесечие по-късно и в развитите икономики. Експорта на Германия се влошава от месец на месец, БВП на САЩ показва от вчера забавяне спрамо прогнозите! Стимулиращата програма на Драги е безпрецедентна! Дори само този факт, трябва да ни говори ясно, че ФЕД нямат свободата на действие, която им се приписва и са силно зависими от случващото се на вън. Годишните отчети на компаниите едва ли ще ентусиазират фондовия пазар, след направените оптимизации от тяхна страна, при много ще се види реалната ситуация. ФЕД - пролет, по-скоро НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
Vladi666
преди 8 години
Циркаджий..тази отворена врата дълго ще си я оставят така...а за промяна на лихвите..с г.за им се смея...клоуни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още