IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как силовите лидери ще използват коронавируса

За тях е лесно да се възползват от уплашените хора, които приеха накърняването на свободите си

13:10 | 27.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Орбан си разиграва коня на фона на пустата Будапеща. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Орбан си разиграва коня на фона на пустата Будапеща. Снимка: Bloomberg

Международната политика вече боледуваше, когато Covid-19 удари. Още преди пандемията политическият свят се бе поддал на вируса на силния човек, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

През 2018 г. Китай премахна ограниченията в президентските мандати, като направи възможно Си Дзинпин да управлява доживот. Тази година Русия обяви, че и тя планира конституционни промени, които биха позволили на Владимир Путин да остане на власт до 2036 г. - давайки му по-дълъг период на власт от Сталин.

Дори утвърдените демокрации проявяват симптоми на синдрома на силния човек. Доналд Тръмп дойде на власт в САЩ през 2016 г., обявявайки, че „може сам да оправи всичко”. Наскоро той обяви, че "властта му е абсолютна" по отношение на пандемията. Жаир Болсонаро положи клетва като президент на Бразилия през 2019 г., след като бе изразил откровено възхищение от военната хунта, която управляваше страната в младостта му. В Манила, Делхи и Рияд на мода е персонализиран арогантен стил на ръководство.

Глобалното политическо тяло, което вече е отслабено от вируса на силния човек, може да стане още по-болно под въздействието на истинска извънредна здравна ситуация. За да се овладее пандемията, изплашените хора по света приеха изключителни посегателства върху личните им свободи, регламентиращи дали могат да напускат дома си, или да работят за препитание. Има и тревожни исторически прецеденти, в които правителствата са използвали извънредното положение, за да поискат диктаторски правомощия, които впослествие остават в сила. Класически случай е използването от Хитлер на подпалването на Райхстага през 1933 г. като повод за въвеждане на управление чрез укази.

Един ясен пример за силов властник, използващ коронавируса, за да засили позицията си, се появи в Унгария. Виктор Орбан, който прекара последните няколко години в подкопаване независимостта на медиите, съдебната система и университетите, бързо се възползва от пандемията. Унгарският премиер убеди парламента, доминиран от неговата партия Фидес, да му даде правомощия да управлява с декрети за неопределено време. Отговорът на объркания от Covid-19 ЕС беше немощен.

В Хонконг се осъществиха арести на демократични активисти, което изглежда като опит на Си Дзинпин да смаже движението под прикритието на пандемията. Събитието, което преди няколко месеца би предизвикало местни протести и глобално възмущение, привлече сравнително малко внимание.

На други места обаче много силови лидери предприеха различен подход, призовавайки нещата да продължат постарому, а не за ограничаване на гражданските свободи. Поведението им изглежда повече безразсъдно смело, отколкото заплашително. Беларус на президента Александър Лукашенко например е единствената държава в Европа, където футболната лига все още се играе.

Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
същото квото и с футболистите от Танганайка, те по принцип са полузатворена държава, кво очакваш да стане, неукиий?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Това явно е в рубриката платени публикации. "Публиикация , която носи пари е най важна ! Истината не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
И какво стана с футболистите в Беларус, където не са въвеждали карантина? Живи ли са още? А останалите данъкоплатци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
EmilK
преди 3 години
Разбирам, че на материал се дават по 40-50 лева. Но четете преди това поне малко.EC Vice-President: Hungarian Measures in Line with EU Regulations.Hungarys laws passed in connection with the novel coronavirus epidemic have not so far violated European Union regulations, European Commission Vice-President V
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
EmilK
преди 3 години
Това явно е в рубриката платени публикации. От януари до сега подкрепата в Унгария за Фидес е нарастнала с 5% - от 50% през януари, до 55% тази седмица. Сугурно унгарците гласуват за него от 2010 г. с пистолет опрян на главата. А "празната Будапеща" е три пъти по-пълна от София..Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още