Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как технологичните пионери пренаписват правилата на финансите

Криптоборси, стартъпи и технологични концерни предизвикват установените сили на финансовия свят

Как технологичните пионери пренаписват правилата на финансите

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

„Zhifubao или Weixin, и двете са възможни“, казва отегчената продавачка на Starbucks на гарата в Джънджоу, десетмилионен град в Североизточен Китай. Клиентката изважда смартфона си и потупва дисплея три пъти. Появява се QR код, тя го държи до скенер. Плащането е извършено.

В Китай е често срещана гледа да се използват приложения за разплащане като Alipay (на китайски: Zhifubao) или Wechat (Weixin), а продавачите обикновено изобщо не приемат пари в брой. Двете големи корпорации Tencent с Wechat и Ant с Alipay си споделят пазара. 94 процента от всички цифрови плащания се извършват чрез техните приложения.

Тази мощ причинява силен дискомфорт на комунистическото ръководство на Китай. Ето защо то започна отрано да разработва собствена цифрова валута като алтернатива. През последните няколко месеца няколко големи компании, като доставчикът на транспортни услуги Didi, който е популярен в Китай, услугата за доставка на храна Meituan и онлайн търговецът на дребно JD.com, започнаха сътрудничество с китайската централна банка, за да тестват "е-юана".

Така в ежедневието Китай показва как може да изглежда бъдещето на парите. Бъдеще, което ще проправи пътя си към Европа и България по-скоро, отколкото по-късно.

Портфейлът на утрешния ден е смартфонът. Клиентът ще плаща или чрез приложение, което дебитира парите от сметката му в традиционната банка. 

Още по темата

Алтернативно, в близко бъдеще гражданите биха могли да използват цифрови пари на централната банка за плащане, които също ще съхраняват на своя смартфон в електронен портфейл - и които, благодарение на технологията на блокчейна, могат да бъдат използвани анонимно като аналогови пари в брой, поне до законно определена горна граница. Или могат да използват криптовалута като биткойн, която вече дори няма нужда от централна банка, пише в свой анализ Handelsblatt.

Кой ще държи властта над потоците на плащания в този нов свят на парите, дали централните банки, търговските банки и компаниите с кредитни карти ще могат да защитят своята доминираща роля или ще бъдат заменени от нови играчи: Това е може би най-вълнуващият въпрос на тази революция в областта на цифровите пари.

Днес вече е сигурно едно: новият свят на парите създава и нови проблеми. Например по отношение на поддържането на държавната власт, защитата срещу престъпността, стабилността на финансовата система и разрушаването на околната среда. 

Революция 1: Централните банки работят над електронни пари

Китайските е-юани - като дигитални пари на централната банка, които могат да се използват в ежедневието, означават голяма стъпка в това несигурно бъдеще - но с един капан: електронният юан в никакъв случай не е толкова анонимен, колкото парите в брой. „Много хора не знаят, че китайската цифрова валута не се основава на блокчейн, т.е. децентрализирано счетоводство. По-скоро платежните трансакции се записват централизирано“, казва Мартин Чорземпа от Института Peterson във Вашингтон.

Китайската централна банка оправдава централизираната концепция с големия брой трансакции. Критиците предупреждават, че цифровата валута ще даде на китайските лидери още по-голям контрол над техните съграждани.

Парите на централната банка, които европейските граждани досега са могли да държат само под формата на пари в брой, са единственото сто процента безопасно платежно средство. „Дори правителствата могат да фалират, но централните банки не могат“, казва Беноа Кьоре, който доскоро бе член на Съвета на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), а сега ръководи Иновационния център на Банката за международни разплащания (BIS).

Когато паричните средства изчезнат без замяна, гражданите са откъснати от сигурността, която въплъщава. Кьоре казва, че: „наближаваме свят, в който гражданите вече нямат достъп до парите на централната банка. Не можем да приемем това".

Следователно в бъдеще електронните пари на централната банка ще допълват парите в много страни и вероятно ще ги заменят в даден момент. Но високото ниво на сигурност на парите на централната банка е парадоксално и проблем за финансовата система, което президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, например, многократно изтъква: в кризата всеки иска пари на централната банка и бяга от банките, което може да ги доведе до ръба на колапса.

Досега за подобен т. нар. Bank-Run трябваше да се изправяте на опашката на гишето или поне няколко пъти да отидете до банкомата - както за последно се видя масово в рамките на гръцката криза с държавния дълг. За да конвертирате кредитното салдо от разплащателната сметка в електронни пари, от друга страна, в екстремни случаи ще е необходимо само плъзгане на пръста по мобилния телефон.

Междувременно в Швеция класическите пари в брой са почти история. Днес почти 90 процента от платежните трансакции там се извършват с кредитна карта или приложение. Повечето автобуси вече не приемат пари в брой. На все повече врати на магазините има и стикер, който информира: „Не приемаме пари в брой“.

Доминира системата за мобилни плащания Swish, разработена от шестте най-големи банки в страната. Потребителите въвеждат телефонния номер на свързания търговец на дребно в приложението Swish и сумата, която трябва да бъде платена, се дебитира от собствения им акаунт и се кредитира в акаунта на продавача.

В тази страна, в която почти няма монети и банкноти, бе логично стокхолмската Riiksbank да реши като една от първите централни банки да проучи възможността за цифрови пари. Планът за издаване на цифрова шведска крона от 2018 г. обаче не можа да бъде спазен. В началото на април банката обяви, че отново ще удължи тестовата фаза поне до началото на 2022 г.

Много въпроси остават без отговор. Биха ли открили гражданите сметка в централната банка при въвеждането на електронната крона? Ще има ли интерес? В крайна сметка e-короната се основава на блокчейн технология и за разлика от e-юана всъщност е децентрализирана и анонимна.

А за еврозоната председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард се надява, че централната банка ще може да пусне е-евро след около пет години. Засега обаче е напълно неясно как трябва да работи това. Британците също не искат да пропуснат тази възможност и напоследък говорят за бъдещ бриткойн.

Само Джеръм Пауъл, ръководителят на Федералния резерв на САЩ, е забележително предпазлив: Преди всичко трябва да си отговорим на въпроса дали е-доларът е полезен за хората, казва той. Очевидно е, че американците не искат да бъдат водещи по отношение на електронните пари в брой. Защото последиците, които подобен експеримент може да предизвика в паричната система, са значителни.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 5 месеца
Което му гласува де.
1
 
2
 
1
преди 5 месеца
Бойче, мани, я кажи Бойко последните 2 години обслужвал ли е държавният дълг?Че нещо скотонаселението е в неведение.....

Още от Анализи
Ядрената енергия може да запълни празнината в трудния енергиен преход