IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как трябва да гласуват британските депутати, ако се стигне до вот за Brexit?

Според редакционен коментар на Bloomberg депутатите, които не подкрепят Brexit, трябва да блокират активирането на член 50 от Лисабонския договор

08:41 | 15.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако бъде потвърдено и след обжалването, решението на Висшия съд в Лондон от четвъртък дава на депутатите отговорност, която някои от тях биха предпочели да ограничат. Става въпрос за това, дадат на гласоподавателите, които представляват, най-добрата си преценка за бъдещето на Великобритания в Европа. Когато това време дойде, те трябва да направят това, за което им се плаща, пише Bloomberg в редакционен коментар.

В четвъртък миналата седмица лондонският съд публикува становище, което е на практика срещу Тереза Мей и правителството й, тъй като гласи, че властите не могат самостоятелно да активират член 50 от Лисабонския договор без одобрението на парламента. С активирането на член 50 започват да текат двете години, през които страната трябва да договори излизането си от Европейския съюз. Когато бъдат призовани да гласуват, депутатите, които не подкрепят Brexit – и това е мнозинството в Камарата на общините (долната камара на парламента) – трябва да блокират предложението, твърди Bloomberg.

Задължени ли са депутатите да гласуват като мнозинството гласоподаватели (52%), които избраха излизане от Европейския съюз?

От юридическа гледна точка, ако бъде потвърдено решението от четвъртък, не са. И нека е ясно: и от гледна точка на демократичната коректност също не са. В представителната демокрация депутатите са избрани, за да служат в интереса на своите избиратели, а не да следват посоката, зададена от крехки мнозинства в съмнително формулирани референдуми. 

Всеки депутат, който смята, че Brexit е голяма грешка (а това е така), дължи на своите избиратели да гласува по съответния начин.

Разбира се, да направиш правилното нещо, както често се случва, е рисковано. Мнозина депутати ще се опасяват от последици, ако гласуват против плановете на премиера Мей, министрите й и против изразеното желание на много от избирателите им.

Би било мъдро да вземат предвид последиците от това да се изправят срещу мнозинството в страната, което подкрепя Brexit. На карта са заложени не само техните места, но и съставът на бъдещите парламенти. Това, което би изглеждало като проява на неуважение към избирателите, би могло да даде тласък на опасни популисти, предупреждава Bloomberg.

Така че е важно депутатите, които са против Brexit, да не пестят усилия в подсилването на този аргумент в това, да изложат тези аргументи пред населението. Мненията може да се променят, при това не е нужно да е много. Колкото по-ясни стават последиците от Brexit – започвайки със срива на паунда и предстоящия скок в инфлацията – толкова е по-вероятно гласоподавателите да имат колебания.

В крайна сметка нещата не са толкова сложни. Депутатите, които искат Великобритания да остане в ЕС, трябва да продължават да се аргументират. После, когато дойде времето, те трябва да изпълнят своя демократичен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
todortk
преди 7 години
За мен един референдум трябва да има силата на закон, ако за единия от отговорите са гласували повече хора отколкото стоят зад половината от народните представители. Референдума е казано в прав текст: "Народът, който ви е избрал не ви смята за достатъчно компетентни по дадения въпрос и взема директно решение по него вместо вас". Въпросното решение не подлежи на обжалване и гласуване, освен ако броя на гласовете подкрепящи единия избор не е по-малък от половината от броя на гласовете на партиите влезли в настоящия парламент. Всеки опит за подмяна на вота от референдума, чрез гласовете в парламента следва да води до разпускането му.А по въпроса за компетентността на избирателите - след като са достатъчно компетентни за да изберат народни представители, трябва да са достатъчно компетентни да гласуват вместо тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
IQ96
преди 7 години
*** и безсмислена статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още